Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVIH 48 MINUTA ZLOČINA ARMIJE BiH

Crne mambe: Film je dokaz nedužnosti

obz-01-l1.jpg
import
11.08.2006.
u 17:56

Sve je počelo prije nešto više od tjedan dana kad je beogradska televiziju B-92, uoči proslave Oluje, emitirala snimku koja je trebala kompromitirati oslobodilačku akciju. Plan je neslavno propao, liberalna televizija B-92 ozbiljno je uzdrmala imidž neovisne televizije, a njezini politički nalogodavci nisu postigli željeni efekt. No, ako su se već željeli obračunati s Atifom Dudakovićem i njegovim 5. korpusom, onda su to mogli učiniti puno uvjerljivije bez Oluje i Hrvatske. U moru snimaka i informacija koje su kružile medijskim prostorom moglo se, bez većih napora, razabrati da su zločine počinile bošnjačke vojne i paravojne snage.

Ritualne likvidacije
Na snimkam su prikazani autentični zločini Hamza i Gazija kojima je zapovijedao Atif Dudaković. Mogli smo vidjeti doista stravične likvidacije zarobljenih Srba koje su na ritualan način provodili mudžahedini u sastavu 5. korpusa. Stoga i dalje ostaje nepoznanica zašto je B-92 pustila snimke Dudakovićeva 5. korpusa i legalnih hrvatskih postrojbi Crnih mambi te ih sve zajedno optužila za zločin nad srpskim narodom.

Nije se mogao vidjeti nijedan detalj koji bi mogao kompromitirati Crne mambe, a kamoli da je riječ o ratnom zločinu. Vidi se, doduše, kako hrvatske postrojbe pregledavaju kolonu srpskih izbjeglica u kojoj su bili i pripadnici paravojnih formacija. Slike Crnih mambi bile su toliko nedužne da smo u prvi tren pomislili kako na nekoj drugoj kazeti, koju će emitirati nakon hrvatskih demantija, postoje ozbiljne optužbe protiv hrvatskih snaga.

Nisu paravojna
To se nije dogodilo jer, koliko nam je poznato, takve snimke ne postoje. Večernji danas donosi nove integralne snimke koje posjeduju tužiteljstva Hrvatske, BiH i Srbije na kojima također nema nikakvih kompromitirajućih materijala za Crne mambe.

Inače, Crne mambe nisu nikakve paravojne formacije, nego su bile u sastavu slavne 1. bojne 2. gardijske brigade Grom.
Sjedište im je bilo u Dugom Selu, djelovale su na brojnim ratištima, a u Oluji im je zadaća bila prodrijeti crtom Glina Dvor i spojiti se s 5. korpusom, u sklopu kojih su bile Hamze i Gazije.


Slikom na sliku: Tjedan bogat snimkama

Protekli tjedan bio je doista bogat snimkama i materijalima različite vjerodostojnosti. Prvo je beogradska televizija B-92 prikazala snimku na kojoj se vidi kako bošnjačke Hamze likvidiraju zarobljenog srpskog vojnika. Zatim je srbijanska državna televizija emitirala snimke na kojima je prikazano kako Atif Dudaković zapovijeda paljenje srpskih sela. Večernji list je, pak, donio snimke na kojima se vidi kako Hamze i Gazije, u kojima je bilo mudžahedina, likvidiraju i maltretiraju zarobljene Srbe. U današnjem Večernjaku možete ekskluzivno vidjeti materijale kojima raspolažu tužiteljstva Hrvatske, BiH i Srbije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije