Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
međunarodno tržište

Ćorić: Podizanje kreditnog rejtinga priznanje da smo pouzdan partner

Tomislav Ćorić
Foto: Screenshot/Dnevnik.hr
08.06.2019.
u 21:31

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz 'BB+' u 'BBB-', uz pozitivne izglede.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u subotu kako su, odlukom agencije Fitch o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske, naša zemlja i gospodarstvo dobili priznanje da smo pouzdan partner na međunarodnom financijskom tržištu.  

 

"Prema Fitchu, Republika Hrvatska ušla je u investicijski kreditni rejting što zapravo znači da se naša zemlja, ali i sve pravne osobe iz RH, iz perspektive međunarodnih ulagača sagledavaju na jedan bolji način. RH, ali isto tako i naše gospodarstvo, povećanjem kreditnog rejtinga, jasno su dobili priznanje da su pouzdan partner na međunarodnom financijskom tržištu i to je nešto što nam apsolutno daje svima za pravo radovati se", rekao je Ćorić u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz 'BB+' u 'BBB-', uz pozitivne izglede.

Ćorić smatra kako naše gospodarstvo na taj način pokazuje zdraviju sliku što se u konačnici, pojasnio je, prelijeva i do najnižih razina. Drži i da će buduće zaduženje biti po nižim kamatnim stopama, što pretpostavlja niže kamate na dug, a što pretpostavlja onda i veća sredstva u proračunu za bilo koju vrstu izdataka te za daljnje porezno rasterećenje.

Ministar Ćorić potvrdio je, na pitanje novinara, i kako ima još mjesta za rasterećenje plaća. "Vjerujem da ima mjesta. U konačnici Ministarstvo financija i ministar Zdravko Marić su u posljednjih nekoliko godina pokazali da jednom razumnom fiskalnom politikom i poreznom politikom i rasterećenjem koje je prešlo sedam milijardi kuna posljednjih nekoliko godina, da smo potaknuli i potrošnju s jedne strane i s druge otvorili put investicijama te je u konačnici jedan lijep rezultat na bruto domaćem proizvodu", rekao je.

Analize izbornih rezultata HDZ-a još se rade

HDZ-ov ministar zaštite okoliša i energetike Ćorić je, upitan tko je kriv za to što je HDZ, umjesto očekivanih pet osvojio tek četiri mandata na izborima za Europski parlament, odgovorio kako se analize još rade. "Te analize će pokazati je li došlo do propusta", kazao je. Naveo je i da će, kada one budu gotove, biti raspravljene unutar stranke. 

Komentara 4

MO
moškov
22:28 08.06.2019.

Tek kada sve bude a vec gotovo ijje onda cemo imati kreditni rejting AA+

ST
stefj
22:18 08.06.2019.

Šteta što se ministar Ćorić nije osvrnuo na onaj dio izvješća Fitcha gdje kaže da je energetika jedan od najvećih problema Hrvatske. I na tom području apsolutno ništa se ne popravlja... Uz javnu službu i antipoduzetničku klimu, energetika je jedan od faktora koji srednjoročni rast ograničavaju na 2%. A sa tih 2% Bugarska nas ubrzo prestiže, dok je jaz prema ostalim zemljama EU-a sve veći... S tih 2% čvrsto se pozicioniramo na dno EU-a...

DL
dr Luigi
23:51 08.06.2019.

Sve je to jedna velika šaka jada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije