Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ćorić odbacio optužbe: Nacionalni plan oporavka nije popis lijepih želja

Nacionalni plan je rađen kako bi Hrvatska postala otpornija i snažnija, kako bi se potaknuo gospodarski rast, rekao je ministar na Odboru za gospodarstvo koji je raspravljao o Planu koji sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 49,1 milijardi kuna.
13. travnja 2021. u 15:33 2 komentara 142 prikaza
Zagreb: Tomislav Ćorić obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić odbacio je u utorak oporbene tvrdnje da su razvojni projekti u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO) nedorečeni, te da se radi o popisu lijepih želja.

Zagreba: Škoro i Matić potpisali Sporazum o izbornoj suradnji za predstojeće lokalne izbore DOMOVINSKI POKRET Škoro: Znam tko stoji iza Tomaševića i tko bi došao ustvari na vlast

Nacionalni plan je rađen kako bi Hrvatska postala otpornija i snažnija, kako bi se potaknuo gospodarski rast, rekao je ministar na Odboru za gospodarstvo koji je raspravljao o Planu koji sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 49,1 milijardi kuna.

I dok su HDZ-ovi za NPOO imali samo pohvale, oporba je vrlo kritična prema Planu, posebno SDP.  

Nisam našao reformsku agendu, ni u jednom dijelu ne piše koji su nam ciljevi, što kao država želimo postići ovim ulaganjem koje iznosi oko 30 posto državnoga proračuna, kazao je Zvane Brumnić.  Plan se oslanja na Nacionalnu razvojnu strategiju, pa se i njemu dogodilo isto, imamo listu lijepih želja, rekao je Željko Pavić.

Ministar se referirao i na njihovo spominjanje biorafinerije u Sisku.

„Ne znam za dokument  kojim je dogovoreno s Mađarima da se gradi biorafinersko postrojenje u Sisku“, odgovorio je Brumniću i naglasio da se tim iskorakom Ine kreiraju pretpostavke za 20-30 godina.

Tada ćemo naftne derivate i dalje imati u prometu, no ideja je da biogoriva zauzimaju sve veći prostor, kazao je ministar i naglasio da iz perspektive zelene Hrvatske to postrojenje itekako ima perspektivu.

Angela Merkel PANDEMIJA KORONAVIRUSA Sve napetije u Njemačkoj: Usvajanje jednog članka ovisi o tome ide li zemlja u najstroži lockdown

Završetkom, to bi postrojenje trebalo zadovoljiti potrebe Hrvatske za biogorivom, pa i šire, istaknuo je Ćorić.  

Troskot: Ulaganje u javni sektor neće dovesti do gospodarskog oporavka

Zvonimir Troskot (Most) pak opetuje da ulaganje u javni sektor neće dovesti do gospodarskog oporavka. „Kuna ulaganja u privatni sektor, znači dodatne četiri kune povrata u gospodarstvo, kuna ulaganja u javni sektor je povrat maksimalno do kune ukoliko se novci efikasno troše“, kazao je zastupnik.

Vladu proziva da ne sluša nikoga tko govori da NPOO nije dobar, da njime već financiramo nove, potencijalne afere.  

Ministarstvo gospodarstva je u proteklih nekoliko mjeseci inzistiralo da svaka kuna iz Plana bude upućena privatnom sektoru, pa i na uštrb smanjenog razvoja infrastrukture, uzvratio mu je ministar.

I savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić odbacuje teze o  antipoduzetničkom pristupu. Najmanje 30 posto svih sredstava ide privatnom sektoru, kazao je i naveo da su neke druge države daleko od toga postotka, Slovenija, primjerice osam posto.

Sigurno nismo ni slijepi, ni isključivi, poručio je Savić.

Ćorić ističe i kako će o Planu, Sabor raspravljati na inicijativu Vlade, iako za to nije postojala zakonska obveza. Kaže i kako će, u slučaju da se Plan ne ostvari, odgovorni biti oni koji su ga kreirali, dakle, Vlada.

VIDEO: Ministar Fuchs otkrio kako će se odvijati nastava do kraja školske godine i procijepljivanje nastavnika

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zagreb: Tomislav Tomašević komentirao izborne rezultate i najavio kampanju za drugi krug
Ima i debitanata
Tko će u zagrebačkoj Skupštini Tomaševiću "čuvati" leđa, a koga više neće biti
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • Kokoiduhovi:

    Naravno da je. I neće ni postati više od popisa želja. Pa slične popise pišete non stop. Pisali ste i i u prethodnom mandatu. Dovoljno je pogledati zapisnike sa sjednica Vlade prethodnih godina vladavine te zorno shvatiti da se samo ... prikaži još!o ponavljate a ništa, baš ništa niste reformirali. Vama su reforma promjena naziva, promjena broja nepotrebnih općina, agencija, zavoda, ministarstava...sa npr. 23 na 22 ali uz istodobno osnivanje 4 nova Ureda za "papke i kopita"

  • garfieldboy:

    Naravno da je leva bagra protiv svakog napretka i jačanja države Hrvatske jer oni su zaostali u šugoslaviji ,tamnici hrvatskog naroda,.