Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE

Civilizacija Maja propala je zbog blagih klimatskih promjena

\'View of the jade mask of Mayan King Pakal, at the National Museum of Anthropology and History, in Mexico city, 28 September, 2007. Considered one of the most important museums of the world, the Nati
AFP/PIXSELL
VL
Autor
Željko Trkanjec
26.02.2012.
u 21:15

Sve manje je kišilo, pa je nestalo hrane. Isto bi se moglo dogoditi i danas na istome mjestu

Maje, stari narod koji je živio na području Srednje Amerike, u svojim su astronomskim zapisima najavili, kako mnogi tvrde, da će do smaka svijeta kakav danas poznajemo doći 21. 12. 2012. I dok i dalje traju žustre rasprave o tome jesu li nam to Maje stvarno poručili ili je riječ o još jednom pogrešnom iščitavanju i razumijevanju njihovih zapisa (pravu ćemo istinu doznati 22. prosinca ove godine), u drugi je plan pala rasprava o uzrocima propasti te, nekad izuzetno moćne civilizacije.

Ozbiljni problemi

Nanovo su je oživjeli znanstvenici iz Yukatanskog centra za znanstvena istraživanja u Meksiku i sa Sveučilišta u Southamptonu u Velikoj Britaniji koji su u najnovijem broju časopisa "Science" objavili rad koji baca novo svjetlo na tu temu. Prema istraživanju koje su vodili profesori Martin Medina-Elizalde i Eelco J. Rohling jedan od glavnih razloga propasti civilizacije Maja bile su klimatske promjene. No one nisu bile katastrofalne, kako se do sada vjerovalo, već je bila riječ o postupnom procesu u kojem su blage promjene dovele do urušavanja civilizacije u razdoblju od oko dva stoljeća.

Naime, između 800. i 950. godine, u doba kad je civilizacija još bila vrlo moćna, počela su se pojavljivati razdoblja sušnijih godina u kojima bi se količina padalina smanjila za samo 25 do 40 posto, posebno kad je riječ o ljetnim olujama i obilnim kišama. No već je i to bilo dovoljno da izazove ozbiljne probleme jer je, zbog klimatskih uvjeta u tom dijelu svijeta, došlo do nerazmjera između isparavanja vode i padalina pa je dolazilo do nestašica. Naime, područje koje su Maje nastanjivali – južni Meksiko, Gvatemala, Honduras – nema rijeka i voda se koristila iz bazena ili jezera koja su ovisna o padalinama. Manjak vode je, ističu istraživači, postao najvećim problemom civilizacije jer su izbijali problemi s proizvodnjom hrane pa je moćno kraljevstvo zbog toga počelo pomalo propadati da bi se konačno i urušilo, a stanovnici su se razišli u svim smjerovima.

Bez katastrofe

Stoga europski kolonizatori po dolasku na ovo područje pronalaze samo ruševne tragove nekoć moćne civilizacije. Novo istraživanje ističe kako nije isključeno da su problemi s opskrbom vodom mogli izazvati unutarnje sukobe i ratove koje se često navodilo kao glavni razlog propasti civilizacije ili pak teške bolesti. No svakako se isključuje teza da je civilizaciju uništila trenutačna klimatska katastrofa – riječ je bila o dugotrajnom procesu.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
22:17 26.02.2012.

Maje, stari narod koji je živio na području Srednje Amerike, u svojim su astronomskim zapisima najavili, kako mnogi tvrde, da će do smaka svijeta kakav danas poznajemo doći 21. 12. 2012. >>> To je najobicnija laz. Maje su najavile krajj jednog kalendarskog ciklusa i pocetak nove epohe. Zna se tko promovira armagedon i kraj svijeta i ostale podvale....Bagra koja kontrolira 96 % svijetskih medija,ne?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije