Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MICROBIOLOGY

Cistična fibroza može se liječiti

14.02.2002.
u 00:00

Danski su znanstvenici otkrili kako onemogućiti nakupljanje po život opasnih bakterija Pseudomonasa aeruginosae u tijelu. To može dovesti do novih liječenja npr. za tešku plućnu bolest cističnu fibrozu. Razvivši način za sprečavanje tih bakterija da jedna s drugom komuniciraju moći će, kažu, spriječiti stvaranje kolonija tih bakterija, tzv. bioslojeva.

Bioslojevi mogu prouzročiti bolest kada nastanu, npr. na površini kirurških usadaka ili u plućima oboljelih od cistične fibroze. Danski su istraživači ustanovili da se razvoj bioslojeva može omesti skupinom sintetičkih kemikalija nazvanih furanonima.

Bakterije u bioslojevima štite se tankom prevlakom koja sprečava antibiotike da uklone zarazu. Ona također pruža pogodno tlo za uzgoj, u kojemu se mogu pojaviti bakterije otporne na antibiotike. Sintetička furanonska tvar zaprečuje signalni ustroj koji bakterije rabe da oblikuju bioslojeve.

- Pokazali smo u laboratoriju da sintetički furanon može ne samo spriječiti narastanje bioslojeva i pospješiti odvajanje bakterija od postojećih bioslojeva nego i smanjiti proizvodnju važnih zaraznih činitelja, koji omogućuju bakteriji da prouzroči bolest - kaže dr. Michael Givskov s Tehničkoga sveučilišta u Kopenhagenu. Ti sintetički furanoni kemijski nalikuju prirodnima koje proizvodi jedna vrsta morskih alga.

- Nadamo se da se takve tvari mogu uporabiti kao rano zaštitno liječenje u mladih koji su oboljeli od cistične fibroze. One bi spriječile oblikovanje štetnih bioslojeva u plućima, smanjujući im tako težinu zaraze - dodaje dr. Givskov.

Dr. Anil Mehta, ravnatelj odjela za cističnu fibrozu u bolnici Ninewells u škotskome gradu Dundeeju, kaže da će to otkriće oboljelima od cistične fibroze produljiti život.

- To je jedan od niza novih obećavajućih pristupa u liječenju te bolesti. Razvoj bioslojeva jedan je od glavnih činitelja koji zaustavljaju djelovanje antibiotika i dovode do mnogostruke otpornosti. Ti organizmi jednostavno tiho sjede iza svojega zida i proizvode otrove koji razaraju pluća, a mi do njih ne možemo doprijeti - napominje dr. Mehta. (SdP)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije