Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvojezičnost

Ćirilične table u Udbini podržao i HDZ

'15.05.2012., Zagreb - Kandidat za predsjednika HDZ-a Darko Milinovic napusta prostorije u sredisnjici stranke nakon sjednice Predsjednidstva.  Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
15.08.2013.
u 21:25

U Udbini gotovo da nema nezaposlenih i međunacionalni odnosi su na zavidnoj razini, rekao je Darko Milinović

Ćirilične table u općini Udbina, na zgradi općine i KIC-a, postavljene su bez imalo buke i uz blagoslov HDZ-a. Ono zbog čega se u Vukovaru već mjesecima lome koplja, u Udbini je prošlo uz jednoglasnu podršku svih stranaka prošlog saziva općinskog Vijeća. Darko Milinović, lički HDZ-ovac i saborski zastupnik, kaže kako se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina mora poštivati i kako je u Udbini srpsko stanovništvo većinsko.

– Pa ne mora sad netko iz Zagreba ili Gospića držati predavanja zašto se postavljaju ćirilične table. U Udbini gotovo nema nezaposlenih, sve savršeno funkcionira i međunacionalni odnosi su na zavidnoj razini – rekao je Milinović.

U Udbini HDZ ima načelnika, a većinu u Vijeću ima SDSS. Na izbore su te dvije stranke izašle svaka sa svojom listom, a u Vijeću, kaže Milinović, SDSS podržava dobre HDZ-ove projekte. Na pitanje zašto HDZ potiče polemike oko dvojezičnosti u Vukovaru, a u Udbini nema prigovora, Milinović odgovara da se to ne može uspoređivati.

– Vukovar je mjesto velike tragedije. Iako se zakon svugdje mora poštivati, ipak ćirilične table u Vukovaru treba odgoditi za neka bolja vremena – rekao je Milinović.

Udbina je jedna od 18 općina, uz Vukovar i Vrbovsko, u koju je uvedena ili se uvodi dvojezičnost, odnosno ćirlica. Tamo gdje trećina stanovništva pripada određenoj nacionalnoj manjini ima pravo na službeno uvođenje svog jezika. Zbog ćirilice u Vukovaru osnovan je i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara koji je organizirao i masovne prosvjede. Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo bio je predložio da se od ćiriličnih tabli izuzmu određena ulice i mjesta u Vukovaru, poput Ovčare, koja su simboli posebne patnje i stradanja u Domovinskom ratu. Iako je najavljeno da će se ćirilica u Vukovar uvesti nakon lokalnih izbora, od toga zasad nema ništa.

>>'Kolektivni ugovor nisam potpisao kao član tehničke Vlade'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije