Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tržište nekretnina

Cijene stanova i dalje divljaju. Hrvati se sve više odlučuju za jednu drugu opciju

U Zagrebačkim naseljima "cvate" novogradnja
Igor Kralj/PIXSELL
12.07.2021.
u 08:43

Pandemija i potres nisu poremetili tržište nekretnina, cijene ne padaju. U prvom kvartalu kvadrat je skuplji za 4,6 posto u odnosu na lani

Cijene stambenih kvadrata i dalje rastu, posebno u Zagrebu i priobalju. Tako primjerice, za cijenu garaže u Splitu možete kupiti cijelu kuću u Slavoniji. Vlasnici svoje nekretnine često precjenjuju, pa su visoke cijene kupce natjerale da umjesto stana sve češće odlučuju kupiti zemljište.

Najveći broj transakcija odnosi se na kupoprodaju poljoprivrednog zemljišta, njih nešto više od 34 tisuće. Slijede stanovi, odnosno apartmani - više od 23 tisuće transakcija. Na trećem su mjestu građevinska zemljišta, a potom slijede kupoprodajne transakcije obiteljskih kuća kojih je više od 13 tisuća, piše RTL.

Ulaganje u zemlju ne čudi agente. "U sedmom mjesecu 2023. istječe moratorij i nakon toga će stranci moći kupovati poljoprivredna zemljišta i mislim da se već sada određeni investitori pripremaju za to razdoblje kada će ta ista zemljišta moći prodat za višu cijenu", izjavio je Luka Prica, vlasnik agencije za nekretnine.

Pandemija i potres nisu poremetili tržište nekretnina, cijene ne padaju. U prvom kvartalu kvadrat je skuplji za 4,6 posto u odnosu na lani. Novogradnja je najtraženija. "Cijena atraktivne novogradnje u Splitu je od 5000 eura, dok u Zagrebu se to kreće od 4 tisuće eura. U Rijeci novogradnju možemo kupiti za 2.700 eura, dok nam je Osijeku najniža cijena novogradnje koja se kreće oko 1.600 eura po kvadratu", poručio je Prica.

A rast cijena osim povoljnih uvjeta financiranja potiču subvencije stambenih kredita, stabilnost zaposlenosti i rast štednje kućanstava.

Komentara 27

MI
Mikrovalna
09:28 12.07.2021.

Nije istina da je u zagrebu cijena 4.000 eura. Takvi projekti se mogu na prste nabrojati. U najvećoj mjeri je 2.200-3.000 (što je ionako previše), ali 4.000 su glupe izjave osobe od koje se očekuje da bude kompetentna u tom području. Kao da izjaviš cijena luksuzne novogradnje u Zg je 8.000 eura. Kakve to veze ima s generalnom situacijom u novogradnji...

VH
volim.hrvatsku65
10:57 12.07.2021.

A tko kupuje te stanove ???? Kao narod nema novca ...... Stednja hrvata 230 MILIJARDI eura.... Nekretnina - koliko hoces ... I mi najveca sirotinja , kako ???? ( slazem se da ima ljudi koji jako tesko zive - kao i u npr. bogatoj Njemackoj ...)

JU
jurajuric120
11:00 12.07.2021.

Dinamika rasta plača ne prati dinamiku cijena (općenito, ne samo nekretinan) . I to u bilo kojem sektoru. Znači nekretnine su poskupjele, ali radnici koji su ih "zidali" imaju plače kakve su i bile dok su kvadrati bili u pola cijene. I to nije samo u građevini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije