Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINUTOST ZBOG PREKOMJERNE OPSKRBE

Cijene nafte kliznule ispod 47 dolara

Nafta, bušotina
Foto: Reuters
1/3
14.09.2016.
u 16:42

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak bila 1,54 dolara niža nego dan ranije i iznosila je 42,91 dolar.

Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 47 dolara budući da su u fokusu trgovaca i dalje procjene da će prekomjerna opskrba trajati dulje nego što se očekivalo.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte kliznula 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,77 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,22 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 44,64 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u minusu 1,39 dolara.

Jučer je u fokusu tržišta bila procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da oštro usporavanje rasta potražnje u kombinaciji sa snažnim rastom zaliha i povećanom opskrbom možda znači da će tržište biti prekomjerno opskrbljeno još najmanje u prvoj polovini iduće godine.

Dan prije i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognozirala je veći višak u idućoj godini no što se prethodno očekivalo zbog novih polja u zemljama koje nisu njezine članice.

Te su prognoze i danas utjecale na raspoloženje na tržištu, nakon što je jutros cijene nakratko podupro podatak Američkog instituta za naftu (API) o neočekivano skromnom rastu zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 1,4 milijuna barela. Očekivao se njihov skok za 3,8 milijuna barela. Službeno izvješće američke vlade o zalihama bit će objavljeno tokom dana.

U Commerzbanku danas napominju da je odgođeno uravnoteženje tržišta najvećim dijelom rezultat povećanja proizvodnje u članicama OPEC-a. Tržište bi se već uravnotežilo da je OPEC zadržao proizvodnju na svibanjskoj razini, dodaju njihovi analitičari u bilješci klijentima.

– Umjesto planiranih razgovora o ograničavanju proizvodnje krajem rujna OPEC bi trebao razmisliti o promjeni trenda povećanja proizvodnje iz proteklih mjeseci – zaključio je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Članice OPEC-a održat će krajem rujna neformalni sastanak na rubu Međunarodnog energetskog foruma u Alžiru, na kojem bi trebala sudjelovati i Rusija.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak bila 1,54 dolara niža nego dan prije i iznosila je 42,91 dolar.

>> Nafta opet pala ispod 50 dolara po barelu

Komentara 12

OB
ObrenM
20:56 14.09.2016.

Iz nase naftne kompanije nema odgovora na nizu cijenu barela, a promptno se reagira kada se cijena poveca i to se visestruko odrazi.Kada nafta pojeftini to se na nasoj prodajnoj cijeni jedva vidi.

DU
Deleted user
17:40 14.09.2016.

Prije su Saudijskoj Arabiji i na samu naznaku rata cijene nafte letjele su u nebo, danas iako Jemen neveliko ratuje protiv S.Arabije cijene nafte i dalje padaju jer kao tobože previše se proizvodi.

ZA
zambezi
08:15 15.09.2016.

Iako je nafta pojeftinila i dolar malo oslabio,kod nas gorivo u utorak poskupilo! Pa naravno,treba platit nerad i uživanje političara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije