Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Cijena života: Noga 14 milijuna, testis 2,3 milijuna, mozak 1,4 milijuna

hrv-kostur-txt.jpg
import
Autori: Diana Glavina, Sergej Županić
23.03.2007.
u 17:06

Kirurgija te ginekologija i porodništvo medicinske su djelatnosti u svim hrvatskim bolnicama na koje se odnosi najviše tužbi pacijenata ili njihovih obitelji. Broj tužbi ovisi prije svega o veličini bolnice, broju pacijenata i broju operacijskih zahvata, ali doista su rijetke bolnice čije se uprave nisu morale suočiti s pacijentom na sudu.

Najveća hrvatska bolnica, zagrebački KBC, u kojoj se obavi više od 26.500 operacija godišnje, opterećena je s devedesetak tužbi. Najveća odšteta koju je ta bolnica platila iznosi 1,6 milijuna kuna. Presuda je glasila na 300.000 kuna, ali kako je posrijedi bio slučaj iz 1989. godine, odšteta je s kamatama narasla više od pet puta.

Bolnica u Karlovcu, koja također vodi nekoliko sudskih sporova, morala je platiti 250.000 kuna s kamatama za slučaj iz 1978. na temelju pravomoćne presude iz 1991., a koja je isplaćena tek 1999. u ovršnom postupku. To su tek primjeri dugogodišnjih sudskih procesa koji, inače, prema iskustvu bolničkih pravnika, traju najmanje dvije, ali i do deset, katkad i petnaest godina. Uglavnom, pacijent ili njegova obitelj godinama se povlače na sudu tražeći pravdu. 

Zbog čega su tužbe pacijenata sve brojnije? Jedni smatraju da broj tužbi raste zbog pritiska medija i odvjetnika koji uvode stil ponašanja iz inozemstva gdje je ne samo moderno nego i vrlo unosno podizati tužbe protiv liječnika i bolnica.

Drugi, pak, drže da je informiranost pacijenata o njihovim bolestima i provedenim terapijama sve bolja. Treći, pak, da se u 95 posto slučajeva tužbe protiv liječnika podižu bez argumenata. Bilo ovako ili onako, no da broj tužbi pacijenata doista raste, svjedoče sudski procesi, ali i broj prijava koje zaprima Hrvatska liječnička komora.

Dok je prošlih godina u Komoru stizalo najviše primjedaba pacijenata koje su se ticale područja etike i deontologije, u posljednje tri godine stiglo je sedamdesetak prijava pacijenata radi stručnog nadzora, a samo desetak onih koje se tiču etike.

Ovakav preokret u odnosu prijava između etičkih i stručnih pogrešaka i u Komori tumače činjenicom da su ljudima danas dostupne brojne informacije o zdravstvu i medicinskim postupcima pa znaju i to da se u nekim zemljama, posebno u Americi, na liječničkim pogreškama može pokrenuti postupak radi određene rente.

U jednoj našoj velikoj bolnici kao primjer ozbiljne tužbe izdvajaju invaliditet djeteta nakon porođaja, a kao banalni primjer tužbu roditelja koji nisu bili zadovoljni estetikom nakon korekcije ušnih školjaka djeteta.

U Liječničkoj komori nerado kao razlog tužbe jasno i otvoreno ističu da se liječnička pogreška doista dogodila kao posljedica nemara i nesavjesnog liječenja dok se često sve želi svesti pod "komplikacije liječenja" iako redovito napominju da se nikoga ne želi amnestirati od neznanja ili nemara.

Uglavnom su se svi složili da gubitak noge mladoga čovjeka nema cijene i nema novca koji taj gubitak može nadoknaditi, pa ni 14 milijuna kuna odštetnog zahtjeva odvjetnice 21-godišnjeg Miroslava Maškarina, kojemu je nakon rutinske operacije slijepog crijeva u KBC-u Rijeka amputirana noga. Istodobno, 14 milijuna kuna i u svjetskim je omjerima visok odštetni zahtjev.

I Vrhovni je sud 2002. donio orijentacijske kriterije za utvrđivanje visine neimovinske štete, kojih se sudovi u pravilu drže. Primjerice, za povredu prava osobnosti zbog smanjenja životne aktivnosti naknada ovisi o stupnju invaliditeta, pa se kreće od 75.000 kuna za desetpostotni invaliditet do 750.000 kuna za stopostotni, ali se može dosuditi i više, ovisno o okolnostima slučaja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije