Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene

Kupujete cigarete i gorivo u BiH? Stiže loša vijest!

gorivo
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/2
07.11.2017.
u 08:25

Kad je zadnji put gorivo bilo na ovoj razini, cijene osnovnih životnih namirnica podignute su pod izlikom skoka cijena hrane

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH usvojio je na jučerašnjoj sjednici odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i na duhan za pušenje za 2018. godinu, piše Večernji list BiH

Članovi UO UNO, na sjednici koja je održana u Mostaru, donošenjem ove odluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična trošarina za cigarete i duhan primjenjuje od 1. siječnja 2018. godine. Prema usvojenoj odluci, koja se temelji na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. siječnja 2018. godine minimalna trošarina iznosit će 2,60 KM umjesto 2,42 KM, a specifična trošarina će umjesto 1,35 KM biti 1,50 KM za pakiranje cigareta od 20 komada. Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne trošarine i iznosit će 104 KM umjesto dosadašnjih 96, 80 KM po kilogramu.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. siječnja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO-a do 7. siječnja 2018., dok se obračun trošarina mora dostaviti do 17. siječnja iduće godine kako bi se obračunala razlika. – Kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno ovoj odluci, porezni obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO-a do 30. studenoga 2017. godine – priopćili su iz UNO-a BiH.

gorivo
1/6

I tu nije kraj poskupljenjima. Prema najavama, uskoro će i gorivo poskupjeti u BiH za 15 feninga. U analizi koju je napravio Reuters ističe se kako je došlo do značajnijeg rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, a taj val uskoro će doći i do BiH. Posljedica svega bit će povećanje cijena goriva za 15 feninga, a neke crpke već su povećale svoje cijene. Nastavak ovoga trenda znači da će gorivo u BiH uskoro opet biti iznad dvije marke, a hoće li to dovesti do novih poskupljenja hrane, ostaje vidjeti.

Kad je zadnji put gorivo bilo na ovoj razini, cijene osnovnih životnih namirnica podignute su pod izlikom skoka cijena hrane. Nakon što je gorivo palo na 1,60 maraka, proizvođači nisu vratili cijene na prijašnju razinu. Svakako će biti zanimljivo hoće li opet krenuti inicijative za povećanje cijena hrane nakon što gorivo ponovno bude iznad dvije marke. Ako se to dogodi, to znači da su cijene hrane dva puta podignute zbog iste cijene goriva. Nadležne institucije u tome slučaju svakako bi trebale reagirati.

Ključne riječi

Komentara 90

NE
Netko92
08:44 07.11.2017.

Valjda je cilj nasim politicarima da budemo naj siromasnija clanica EU!!!

Avatar _Hedon_
_Hedon_
10:33 07.11.2017.

znači ne poskupljuje sex, droga i alkohol, dobro je

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
11:48 07.11.2017.

Strawično - litra goriva u BiH stajati će 7 kuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije