Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LATINSKA AMERIKA 60 šefova država i vlada uz neviđene sigurnosne mjere u Austriji

Chavez i Morales prve zvijezde skupa u Beču

Bolivijski predsjednik Evo Morales s austrijskim domaćinima
import
12.05.2006.
u 18:51

Summit šefova država i vlada 60 zemalja Europske unije i Latinske Amerike otvoren je jučer u Beču, a kao posebni gosti austrijskog kancelara Wolfganga Schüssela, koji trenutačno predsjeda EU, pozvani su hrvatski premijer Ivo Sanader te turski premijer Recep Tayyip Erdogan. Golem interes
Taj najveći politički skup u Austriji nakon Bečkog kongresa 1815. godine posvećen je socijalnim, gospodarskim i kulturnim pitanjima, a svrha mu je produbljivanje strateškog partnerstva između ta dva kontinenata, koje je zajednički definirano 1999. godine na prvom summitu u Rio de Jaineru.

Oduševljenje
Rasprava se vodi i o suzbijanju siromaštva, terorizma, organiziranog kriminala i trgovine drogom, pomoći u razvoju te jačanju demokracije i ljudskih prava. Pozdravni govor na skupu održao je kancelar Schüssel istaknuvši "golem interes EU za Latinsku Ameriku". Među počasnim govornicima bio je i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan.  Za sigurnost sudionika skupa na vrhu Austrija je poduzela dosad neviđene mjere sigurnosti.

 Dijelovi grada oko dvoraca Hofburg i Schönbrunn te bečkog Velesajma, gdje se skup održava, zatvoreni su za promet. Iako je summit šefova država i vlada zemalja EU i Latinske Amerike okupio oko 1500 sudionika, bolivijski predsjednik Evo Morales i njegov venezuelski kolega Hugo Chavez zvijezde su skupa i vjerojatno najbolje čuvane osobe bečkog summita. Morales je zaintrigirao novinare najavom da će za dva tjedna provesti daljnju nacionalizaciju velikih zemljišnih posjeda, a s mnogo je žuči govorio o stranim ulagačima misleći očito na Amerikance.

Venezuelski presjednik Chavez, sudjelujući na marginama skupa na tribini koju je organizirao Međunarodni institut za mir i suradnju s Komunističkom partijom Austrije, izazvao je oduševljenje svojim dvosatnim govorom u kojem je osudio 300 godina kolonijalizma u Latinskoj Americi.


Sanader s Annanom

Na marginama bečkog skupa premijer Sanader je imao više bilateralnih susreta među ostalim i s glavnim tajnikom UN-a Kofi Annanom te s nekoliko europskih te latinskoameričkih premijera. Sanader je istaknuo kako je za hrvatsko gospodarstvo važno njegovati suradnju sa što je moguće više zemalja u svijetu. Usto,premijer Sanader je izjavio kako je pozornost sudionika osobito privukao govor glavnog tajnika UN-a Annana o besposlici mladih diljem svijeta. Govoreći o tom gorućem problemu današnjice, Annan je naglasio kako je u Europskoj uniji 4,3 milijuna mladih bez posla, a u Latinskoj Americi i Karibima čak 8,8 milijuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije