Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čiji je to hir

Četiri bjelovarske srednje škole uopće ne postoje u gruntovnici

\'16.01.2012., Bjelovar - Zgrada cetiri srednje skole, novi srednjoskolski centar Bjelovar, detalj sa srednjoskolcima (arhivska fotografija) Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Damir Špehar/PIXSELL
18.01.2012.
u 10:21

Iako useljen još 2008. objekt još nema definiranog vlasnika, zbog čega ustanove ne mogu aplicirati na natječaje za novac EU fondova

Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija jednostavno ne mogu bez prijepora. Najnoviji primjer "kvalitetne" suradnje je zgrada četiriju srednjih škola, koja, iako useljena još 2008. godine, ni do danas nema definiranog vlasnika niti je upisana u gruntovnicu. Naime, Županija već duže od godinu dana čeka odgovor Grada na elaborat o etažiranju bez kojeg se zgradu jednostavno ne može upisati.

– Ministarstvo je još 2009.godine prenijelo vlasništvo cjelokupne zgrade na županiju kao osnivača škola te odlukom naložilo da se ona podijeli među školama koje ju koriste - pojašnjava županijska pročelnica Andrea Prugovečki Klepac. Dodaje da je županija od projektanta naručila elaborat kojim se uz suglasnost ravnatelja precizno odredilo koja je škola vlasnik kojeg dijela zgrade.

Vezane im ruke

No kako je Grad vlasnik zemljišta, bez njihovog očitovanja u gruntovnici elaborat jednostavno ne može proći.

– Gradu smo još prije godinu dana poslali elaborat i zatražili njihovo očitovanje. Nakon nekoliko mjeseci poslali smo prvu a pred kraj godine i drugu požurnicu, no do danas nikakvog odgovora nismo dobili - ističe pročelnica dodajući da joj nije jasno zašto se u Gradu na sve to oglušuju.

Da stvar bude zanimljivija, tvrdi, Grad se uopće ne mora odreći vlasništva, nego ga može i dalje zadržati, no bitno je da se pismeno očituje te da se sve napokon može gruntovno provesti. Čudeći se takvu ponašanju odgovornih u Gradu, pročelnica ističe da upis vlasništva nije ničiji hir, nego nešto bez čega se jednostavno ne može.

– Sve dok nemaju riješeno vlasništvo školama su vezane ruke - ističe pročelnica dodajući da se primjerice ne mogu prijaviti na niti jedan natječaj EU fondova iz kojih bi mogli povući bespovratna sredstva za veću energetsku učinkovitost koja im je, obzirom na visoke troškove grijanja, veliki problem.

Na stol sve ili ništa

U Gradu pak na cijelu priču gledaju drugim očima.

– Nije uopće upitno da se Grad odrekne tog zemljišta, jer taj projekt je pomogao s ukupno 11 milijuna kuna, no nije to jedino imovinsko-pravno pitanje koje opterećuje odnose Grada i Županije - ističe gradski pročelnik Stjepan Grula navodeći primjer zgrade Županije u kojoj je Grad 70-postotni vlasnik. Sva ta pitanja, smatra Grula, trebalo bi staviti na stol i dogovorom riješiti. No na pitanje što ih u tome priječi, Grula samo nemoćno sliježe ramenima.

Komentara 1

ST
sttipe
15:56 18.01.2012.

ni željezare..ni gomila puteva,gradskih poglavarstava raznih gradova,itd..rušit sve nelegalno..ali i dat stanove onima koji ih nisu dobili,a plaćali su ih..i da ih mogu otkupit za 3% vrijednosti..ima li nam sabornica gradjevinsku dozvolu i potvrdu da su plaćene sve komunalije,sa kopijom računa??volija bi vidit te dokumente..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije