Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cerar o arbitraži: Imamo mnogo istomišljenika koji smatraju da hrvatska odluka nije prihvatljiva

Cerar i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec slovensko su stajalište oko arbitražnog spora danas predstavili i drugim sudionicima današnje konferencije
27. kolovoza 2015. u 17:17 39 komentara 2702 prikaza
Miro Cerar
Foto: DPA/PIXSELL

Hrvatski i slovenski premijer danas su na konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču održali kratki sastanak na kojem su razgovarali o arbitražnom postupku, javlja RTV Slovenija.

Svatko je objasnio svoje stajalište nakon čega smo se razišli, kazao je slovenski premijer Miro Cerar te dodao kako obje države ustraju pri svojim stajalištima. Istaknuo je kako arbitražni postupak teče i dalje te treba pričekati odluku Arbitražnog suda koja će biti obvezujuća za obje strane.

Cerar i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec slovensko su stajalište oko arbitražnog spora danas predstavili i drugim sudionicima današnje konferencije.

– Uputili smo na to da je sporazum valjan i da sud nastavlja sa svojim radom. Očekujemo da će sve države poduprijeti da se sporazum provede do kraja. Sigurni smo kako imamo puno istomišljenika koji smatraju da hrvatska odluka u ovom slučaju nije prihvatljiva – kazao je Cerar.

 – Razgovarao sam s kolegom Mirom Cerarom u četiri oka pola sata, razgovarali smo, nismo pregovarali, pozicije su jasne, njihove i naše, ali to ne bi trebalo pomutiti naše dobre odnose, i osobno dobre, ali to je manje bitno – rekao je Milanović u izjavi po završetku summita o zapadnom Balkanu u Beču.

S druge strane, hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kazala je kako je kolegu Karla Erjavca susrela te da su se samo pozdravili te nisu razgovarali o arbitraži. No razgovaralo se o imigrantima.

– Hrvatski je stav da Europska unija treba u onim slučajevima gdje ne može rješavati problem na izvoru, dakle tamo gdje nastaje, kao što je sada zbog rata u Siriji, treba problem rješavati tamo gdje su izbjeglice u ovom trenutku, osigurati ljude, stručnjake, znanje, i pomoći novcem – rekla je ministrica Pusić.

Hrvatska ne planira graditi zidove, naglasila je Pusić, a na pitanje što misli o onima koji to rade, odgovorila je: “Ništa dobro”.Hrvatska bi imigrante dočekala spremna, no ministrica Pusić napomenula je da je cilj većine Njemačka i Švedska.

– Unatoč tomu, rješenje se ne može tražiti po načelu da se ti ljudi propuštaju kroz zemlje kako bi problem prešao na druge – istaknula je Vesna Pusić.     

>> Teško da će se spor Hrvatske i Slovenije riješiti

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
  • Pape5:

    Sve tvoje istomišljenike uhvati pod ruku i vodi doma!

  • crocro:

    Zašto je Cerar naivan. Odluka arbitražnog suda neće biti obvezujuća za obje strane jer jedne strane uopće nema više u postupku i ta strana koje nema više u postupku neće prihvatiti nikakvu odluku arbitražnog suda a ta strana zove se ... prikaži još! Hrvatska. DA, odluka arbitražnog suda obvezujuća je za obje strane ali samo pod određenim uvjetima. Niti jedna strana ne može se jednostrano povući iz arbitzražnog postupka ako sve teče regularno i zakonito. Ali Slovenija je jednostrano radila protuzakonite radnje i kompromitirala se kao zemlja a kompromitirala je i cijeli arbitražni postupak. Takvu kontaminaciju od strane članice u postupku Slovenije, Hrvatska ne prihvaća kao regularan i izlazi iz arbitražnog postupka potpuno u skladu s propisima. Sud može donijeti samo stramotnu odluku a i sami suci će se sramiti svoje odluke ako je donesu i ona će u svakom slučaju biti presedan bez premca u povijesti svijeta. I kako nas slovenci misle natjerati da pristanemo i prihvatimo odluku arbitražnog suda. Nikako. Oni to samo mogu sanjati i drhtati kao šiba na vodi. Oni su ti kojima se tresu gaće i koji su u panici da su izgubili ono što su prijevarom htjeli ugrabiti. Zato bez srama i dalje za svoju javnost prikazju stanje koje se neće dogoditi. Hrvatska će kao i do sada i dalje biti gospodar polovice Savudrijeske vale a oni neka točku sredine pokušaju prijeći. Ta samoprozvana slovenska europska gospoda niti ne pomišljaju kako će nastavak procesa biti na međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu ili međunarodnom sudu pravde u Hagu gdje se sudi po kriterijima u koje nemaju upliva niti jedna strana. Ali toga se boje kao vrag tamjana. A to je njihov problem. Oni misle da će ploviti Savudrijskom valom uz Hrvatsku obalu. Malo morgen. Kopali su drugima jamu a sami su u nju pali. Povratka nema koliko god kuknjava i plač bude jak jer sami ste si skuhali kašu. Hrvfatsko more nećete dobiti u vlasništvo ali kada se budete kupali možete ga piti do mile volje i sve što poijete može odnijeti u sloveniju.

  • Deleted user:

    Imali ste vi i Ljubljansku Banku i rekli ste da nećete vratiti ušteđevine,ha,ha.