Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI

CDU u slobodnom padu: Hitno moraju naći novog vođu stranke

CDU, kojem pripada kancelarka Merkel, žali se da krajnja desnica preotima dijelove vojske
Foto: Axel Schmidt/REUTERS/PIXSELL
25.02.2020.
u 10:31

Hamburg je pokazao da bi predugo razdoblje stranačkog “bezvlašća” moglo biti katastrofalno za rejting CDU-a.

Nedavni teroristički napad u Hanauu, ali i politički potres u Tiringiji, kada je prvi put poslije Drugoga svjetskog rata premijer jedne savezne pokrajine izabran glasovima ekstremne desnice, utjecali su na raspoloženje birača na nedjeljnim lokalnim izborima u gradu i saveznoj pokrajini Hamburgu, na kojima je trijumfirala ljevica.

U tradicionalnoj utvrdi ljevice socijaldemokrati su osvojili gotovo 40 posto glasova, što znači da će koalicija socijaldemokrata i Zelenih, koji su uspjeli udvostručili rezultat u odnosu na prošle izbore, nastaviti vladati Hamburgom i sljedećih pet godina.

Na drugoj su strani stranke desnice, kako ekstremne tako i umjerene, koje gube potporu. Ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD) s 5,3 posto osvojenih glasova ipak se uspjela probiti u lokalni parlament unatoč slabijem rezultatu u odnosu na izbore 2015. kada je osvojila 6,1 posto.

Još je gore prošla Kršćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je u Hamburgu sa samo 11 posto osvojenih glasova ostvarila drugi najlošiji rezultat u povijesti stranke. CDU je očito platio visoku cijenu nedavnog potresa u Tiringiji kada je kandidat liberala (FDP) izabran za premijera te savezne pokrajine ne samo glasovima AfD-a nego i CDU-a, što je već rezultiralo najavom povlačenja Annegret Kramp-Karrenbauer, nesuđene nasljednice kancelarke Merkel, s čela CDU-a.

Katastrofalni rezultat CDU-a u Hamburgu krizu u najvećoj njemačkoj stranci dodatno je produbio. Iako se najavljivalo da bi se stranački kongres trebao održati do kraja godine, Hamburg je pokazao da bi predugo razdoblje stranačkog “bezvlašća” moglo biti katastrofalno za rejting CDU-a.

Zato je iz CDU-a jučer stigla najava da će se izvanredni stranački kongres, na kojem će stranka birati nasljednika kancelarke Merkel i čelnika koji će voditi stranku na sljedećim parlamentarnim izborima održati već koncem travnja ili početkom svibnja. Kandidata za taj položaj je nekoliko, a sudeći prema anketama, najviše izgleda ima konzervativac Friedrich Merz.

Ključne riječi
CDU

Komentara 9

DU
Deleted user
11:09 25.02.2020.

To nema veze sa "razdobljem stranačkog bezvlašća”, nego sa time da je baba Merkel dovela sav taj šljam u Njemačku i na taj način dovela zemlju u tu katastrofu u kojoj se sada nalazi. I to je račun...

Avatar southman
southman
11:26 25.02.2020.

Merkel je u zadnje dvije godine svoju politiku pomakla lijevije od SPD-a pa je rezultat i više nego očekivan. Sve će to doći na svoje mjesto izborom novog vodstva stranke.

Avatar Matteo1212
Matteo1212
21:52 25.02.2020.

To je tek početak, danke merkel za posebne zasluge za uništavanje Njemačke i cijele Evrope, treba joj podignuti spomenik-u nekoj septičkoj jami

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije