Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nato i genocid

Castro: Da je Milošević izdržao, NATO bi doživio ozbiljnu krizu

fidel castro
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
25.10.2011.
u 17:54

Bivši kubanski vođa napao je NATO opisavši ga kao "brutalni vojni savez koji je postao najperfidnije oružje tlačenja u ljudskoj povijesti".

Da se Slobodan Milošević 1999. godine uspio oduprijeti još koji dan, NATO bi se suočio s ozbiljnom krizom, piše u kolumni kubanskog revolucionara Fidela Castra. Tekst pod nazivom "Genocidna uloga NATO-a" objavljen je u državnim novinama Granma u povodu NATO-ove uloge u padu libijskog režima i smrti nekadašnjeg vođe Moamera Gadafija.

Tako piše kako je Gadafi uhvaćen živ nakon čega su ga ubili ljudi koje je naoružao NATO, organizacija koju Castro opisuje kao "brutalni vojni savez koji je postao najperfidnije oružje tlačenja u ljudskoj povijesti". Gadafijevo su pak tijelo izložili poput "ratnog trofeja", što je, naglašava Castro, protiv najosnovnijih načela islamske vjere.

Pišući o toj temi, Castro se osvrnuo i na sukob između NATO-a i Srbije oko Kosova.

– NATO-ova kriminalna svrha postala je očita u Srbiji, slavenskoj zemlji čiji je narod pružio herojski otpor nacistima tijekom Drugog svjetskog rata – objašnjava Castro dodajući da su zemlje koje stoje iza tog pakta u pokušaju daljnjeg raspada Jugoslavije poduprle kosovske separatiste.

– Velik je broj srpskih domoljuba poginuo. Predsjednik Slobodan Milošević, suočen sa snagom agresora i nestankom SSSR-a, popustio je NATO-ovim zahtjevima i dopustio prisustvo pakta u Kosovu pod vodstvom UN-a, što je konačno dovelo do njegova političkog poraza i progona na pristranom Haaškom sudu – piše Castro naglašavajući pritom da je Milošević u zatvoru umro u "tajanstvenim okolnostima".

Komentara 83

CH
chemica
18:31 25.10.2011.

Da su Mladić i Karadžić izdržali, da je Sadam izdržao, da su Talibani izdržali, da je Gadafi izdržao...ma samo još koji dan... i NATO pakta više ne bi bilo. Trabunjanje senilnog starca. Kakvi su mu se to samo antifašisti pričinili u Srbiji za vrijeme 2. svj. rata...Bit će da je mislio na Četnike. Spasili su nekoliko AMERIČKIH pilota i Castro ih odmah zavolio i proglasio \"svojima\". Taj zbilja više ne zna gdje je šupalj. Dobro da nije počeo i Hitlera hvaliti, hebem mu miša, pa i on je bio protiv Amerikanaca i njihovog imperijalizma. Valjda mu je taj dio lektor obrisao.

KA
kajinx
18:32 25.10.2011.

Hajde Mesiću, javi se !

EI
eightball
18:21 25.10.2011.

Samo mi nije jasno kako bi to Milošević izdržao? Ovi bi ga rokali iz zraka i iz svemira dok ne bi prekinuli sve dalekovode,vodovode,uništili ceste,mostove,industriju,telefonske veze i doslovno vratili Srbiju na prag kamenog doba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije