Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čačiću prošle mjere, Čehok tvrdi da se radi krivo: Treba testirati radnike u poduzećima

I dok je župan Radimir Čačić zadovoljan novim strožim mjerama koje je i sam predlagao, u Gradu Varaždinu predlažu testiranja u tvrtkama jer smatraju da su one žarišta, a ne ugostiteljski objekti.
21. studenoga 2020. u 07:18 2 komentara 1632 prikaza
Čačić i Čehok
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Od jučer na snazi su nove mjere za Varaždinsku županiju koje je na prijedlog županijskog stožera prihvatio nacionalni. Uvedena je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na otvorenom na kojima je više od 20 osoba, svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima, privremeno se obustavlja rad svih ugostiteljskih objekata, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, a obustavljaju se i profesionalne umjetničke izvedbe i programi, izložbe, sajmovi i slične manifestacije te kino projekcije. Donijeta je i privremena obustava sportskih natjecanja i organiziranih treninga u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta, kao i  korištenja sportskih centara, terena i rekreacijskih centara za sportove i sportske aktivnosti u kojima dolazi do fizičkog kontakta. Mjere traju do 4. prosinca.

Zagreb: Izjave za medije nakon sastanka Stožera civilne zaštite RH i Vlade OTVORENE SVE OPCIJE ZA NOVE MJERE Markotić potvrdila: Razmišljamo o daljnjem skraćivanju izolacije

I dok je župan Radimir Čačić zadovoljan novim strožim mjerama koje je i sam predlagao, u Gradu Varaždinu predlažu testiranja u tvrtkama jer smatraju da su one žarišta, a ne ugostiteljski objekti. Gradonačelnik Ivan Čehok smatra da to što župan Čačić predlaže neće doprinijeti poboljšanju situacije.

Video: Božinović najavio nove mjere

- Još prije pet dana gradski je stožer predložio nacionalnom stožeru ciljano testiranje po poduzećima jer nisu sada kod nas kafići mjesta širenja zaraze, a još manje su to otvoreni prostori. Izvor zaraze su uredi i veliki industrijski pogoni. Ako nećemo ići na ciljano brzo testiranje, kao što ide Zagreb od ponedjeljka ili kao što najavljuju u Međimurju, nećemo postići ništa - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok i dodao da je Grad spreman dati novac za brza testiranja, no nema liječnike.

- Da imamo ovlasti kao Varaždinska županija, odnosno župan, to bismo odmah učinili - rekao je. Kad bi se testiranjima utvrdila žarišta, moglo bi se ciljano poduzimati mjere.

POZNATI BIOLOG Lauc iznio detalje sastanka u Vladi: Neki članovi Savjeta nisu se složili s ovim mjerama

- Nije mi jasno kako bi problem moglo biti tridesetak djece koje se kližu na 800 kvadrata, ako je nas sada 30 na sto kvadrata. Upravo suprotno, trebamo građene poticati da izlaze na otvoreno, ali uz pridržavanje mjera. A na njih zaboravlja župan koji u zatvorenom prostoru sjedi bez maske na metar udaljenosti od ostalih sudionika sastanka, umjesto da se sam pridržava mjera zbog kojih proziva i kritizira druge - kazao je Čehok.

U Međimurskoj županiji spreman je sekundarni respiracijski centar za koji su već nabavljeni kreveti, aparati i boce s kisikom, logistika za mobilni laboratorij i uređaji za biokemijsku analizu. Na taj bi se način rasteretio bolnički sustav koji ima zauzetih 98 kreveta od 130 raspoloživih. 

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
  • Talleyard:

    Dovoljno je vidjeti ovu sliku, tko je na valsti u županijama varaždinskoj, međimurskoj, Varaždinu i Čakovcu pa je jasno kako su zaraženi