Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O VLADINIM MJERAMA

Bujas: PDV u turizmu treba dodatno pasti da bismo imali iduću sezonu

Hrvoje Bujas
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
30.04.2020.
u 10:18

Predsjednik udruge Glas poduzetnika kazao je kako traže ukidanje svih parafiskalnih nameta, da plaćanje PDV-a državi po naplati ostane kao trajna mjera, moratorij na kredite od 6 do 18 mjeseci od poslovanja do poslovanja, digitalizaciju, transparentnost...

Predsjednik udruge  Glas poduzetnika Hrvoje Bujas izjavio je u HRT-ovoj emisiji "U mreži Prvog",  gdje se raspravljalo o Vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu u epidemiji koronavirusa, da  PDV u turizmu treba dodatno pasti da bismo uopće imali iduću sezonu. 

- Mi smo kao poduzetnici i obrtnici dobili, rekao bih, tri mjeseca prostora za na neki način pogledati što dalje. Dobili smo jedan predah. Nadam se da ćemo ga iskoristiti, rekao je Bujas o drugom setu Vladinih mjera.

Naveo je da je od oko 550.000 zahtjeva za mjerama potvrđeno njih nešto manje od 90 posto, a mnoge su tvrtke blokirane. Neke od njih zato što nisu platile komunalne naknadu, poput nekoliko hotela iz Dalmacije.

- To je sramota, javno prozivam sve te gradove, rekao je Bujas.

VIDEO:  Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK rekao je da je glavni cilj ovih mjera bio zadržati radna mjesta, da ljudi ne završe na zavodu za zapošljavanje ili na cesti. 

On smatra kako treba već danas gledati što će biti sutra i kako treba iskoristiti neke prilike koje se u ovom trenutku nude jer je, prema njemu, društvo spremnije za provođenje neophodnih reformi. 

Međutim, nastavlja, treba već danas gledati što će biti sutra, kako iskoristiti neke prilike koje se u ovom trenutku nude jer je društvo, kako kaže, spremnije za provođenje neophodnih reformi.

- Mislim da će sada biti baš zrelo vrijeme da napravimo nekoliko koraka naprijed, rekao je Jurčić.

Osvrnuo se i na objavljena imena tvrtki koje su dobile pomoć te kazao kako sastav tvrtki nije iznenađujuć te da su kriteriji jasni. 

-Svi smo u problemima, pa i najjače tvrtke, poručio je i dodao: - Tu ne vidim ništa čudno. 

Predsjednik udruge Glas poduzetnika kazao je kako traže ukidanje svih parafiskalnih nameta, da plaćanje PDV-a državi po naplati ostane kao trajna mjera, moratorij na kredite od 6 do 18 mjeseci od poslovanja do poslovanja, digitalizaciju, transparentnost...

- Mi sad imamo pravosuđe koje je neefikasno, mi tražimo da pravosuđe bude efikasno, da dođe do smanjivanja javne uprave i lokalne samouprave, a paralelno s time do smanjivanja poreza, nameta i ostalih davanja, prvenstveno misleći na PDV. Smatramo da i u turizmu u konačnici taj PDV treba dodatno pasti kako bismo uopće imali sljedeću sezonu, rekao je Bujas.

Međutim, Jurčić je izrazio svoje neslaganje s ukidanjem parafiskalnih nameta jer, prema njemu, svaki ima svoju svrhu i treba vidjeti što je i što nije opravdano. 

- Parafiskalni nameti su jedna ostavština socijalizma, to ne postoji nigdje u svijetu, rekao je Bujas.

Komentara 7

Avatar Cera
Cera
21:02 30.04.2020.

A da država plača poduzetnicima pdv? Usput sagradi svakom po 10 vila i nekoliko lamburginija a radnike, pa gde nas nego na lanac a pse pustiti jer drugo nismo ni zaslužili.Stalno je recesija i radnik ima isto da plača poslodavcu jer radi kod njega...Radnik ima biti ponosit da plača poduzetniku jer radnik je nitko i ništa..Ipak su poduzetnici izgradili sve ali naravno preko leđa robova a gospodo draga uzmite lopate i krmpajte si više sami za crkavicu od 15 kuna sat...Ne zaboravimo da je obrtnička satnica 80 kuna, pa ne možeš svima oderati kožu ..Hvala vam što ste tako darežljivi s pdv-om kao i onim pdv-om kada kupujete komjutore ,aute , televizore na ime firme...Ne sječam se da radnik ima pravo otpisati pdv ili odbitak utroška goriva..Imate davanja ali i benificija pa ne kakite u tanjur iz kojega jedete

DA
dam63
11:04 30.04.2020.

Ne trebaju nista plaćati državi, radnicima i samo derati goste. Mozda bi napokon bili zadovoljni.

AL
alija08
11:20 30.04.2020.

Svi ti zahtjevi različitih poduzetnika i njihovih udruga, sve je to OK. Ima tu izvrsnih prijedloga. Ali kad se nešto traži iza toga mora stajati nekakva matematika i s dugovne i s potražne strane. I državne blagajne i poduzetnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije