Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna televizija

Bruxelles intervenirao vezano za izmjene Zakona o HRT-u

Andrea Zlatar Violić
Tomislav Krasnec/VLM
10.05.2012.
u 14:40

– Izbačeno je, na zahtjev Bruxellesa, sve što bi moglo ostaviti dojam prevelikog utjecaja politike na javnu radioteleviziju – izjavila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

–Izmjene Zakona o HRT-u idu u ponedjeljak na konzultacije u Vladi i potom dalje u proceduru u Sabor, a iz nove verzije izbačeno je, na zahtjev Bruxellesa, sve što bi moglo ostaviti dojam prevelikog utjecaja politike na javnu radioteleviziju – izjavila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u Bruxellesu, gdje je sudjelovala u radu Vijeća EU. 

Najproblematičnije je bilo pitanje tko bi od političkih instanci po novom zakonu sudjelovao u izboru čelnika HRT-a. Prvi prijedlog bio je nešto drukčiji od ovoga koji će sada ići u proceduru, u kojemu samo Sabor i njegov Odbor za medije sudjeluju u izboru vodstva HRT-a. 

– Po sadašnjem prijedlogu, ni Vlada ni ministarstva neće sudjelovati u izboru, a ne postoji ni opcija da političke stranke imaju kvote u Programskom vijeću. Cilj je novog zakona da se odredi jasna odgovornost i jasna nadležnost. Programsko vijeće bit će zaduženo za evaluaciju programa, a ne odlučivanje o raznim drugim stvarima. Upravno vijeće bit će zaduženo za nadzor, kao u svim drugim tvrtkama. A sama uprava ili ravnateljstvo imat će posao da, zajedno s urednicima, radi na programu. Najvažnije je da nema preklapanja nadležnosti, što dovodi do situacije da nitko nije odgovoran–  rekla je u Bruxellesu ministrica Zlatar.

Komentara 7

DU
Deleted user
15:06 10.05.2012.

referendum u Hrvatskoj za ulazak u EU je prošao. Ako krivnjom OVE vlade dođe do odgode ulaska, trenutno se moraju održati izvanredni izbori.

DU
Deleted user
15:52 10.05.2012.

Toliko o tome da se EU neće miješati u unutrašnje stvari RH.

Avatar dsonjic
dsonjic
14:56 10.05.2012.

He, he. Opet ste pali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije