Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prometna slika EU

Bruxelles: Hrvatska ima odlične ceste, ali je po stanju u prometu peta najgora u EU

10.01.2013., Osijek - Vlakovi i vagoni Hrvatskih zeljeznica.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
22.11.2015.
u 00:15

Među najgorima smo u broju poginulih na cestama, a željeznički, zračni i lučni sektor ispod su prosječnih standarda Europske unije

Hrvatska ima odličnu cestovnu infrastrukturu, ali željeznički, zračni i lučki sektor ispod su prosječnih standarda Europske unije, i to je jedan od razloga zbog čega je Hrvatska zauzela 24. od ukupno 28 mjesta na ovogodišnjoj rang-listi Europske komisije o stanju u prometu u čitavoj EU.

Najbolji s direktivama

Učinak Hrvatske je 100 posto kad je riječ o prenošenju europskih prometnih direktiva u nacionalno zakonodavstvo, po čemu smo na vrhu rang-liste u toj kategoriji, no samo u 4 kategorije Hrvatska je među pet najboljih, dok je u 9 kategorija među pet najgorih zemalja u EU. Ukupan broj kategorija kroz koje su zemlje ocijenjivane iznosi 29. Nizozemska je najbolje ocijenjena zemlja EU po stanju u prometu, a za njom slijede Švedska, Finska, Velika Britanija i Danska. Primjerice, po kvaliteti željezničke infrastrukture Hrvatska je, zajedno s Rumunjskom, na samom dnu ljestvice 26 zemlja. Po kvaliteti lučke infrastrukture, Hrvatska je osamnaesta među 23 zemlje. Po kvaliteti infrastrukture u zračnom prometu, Hrvatska je 22. od 28 zemalja.

No, kvaliteta cesta svrstava Hrvatsku na deveto od 28 mjesta na rang listi. "Hrvatska je uspjela smanjiti prosječno vrijeme potrebno za uvoz i izvoz robe morem sa 16,5 dana na 15 dana.

Međutim, 15 dana je još uvijek prilično dugo u usporedbi s ostatkom Europske unije", navodi Europska komisija u priopćenju o stanju u prometu u Hrvatskoj. Za usporedbu, Slovenija u toj kategoriji također ima 15 dana, a samo pet od 28 zemalja EU ima još veći broj dana. Italija je, s 18,5 dana potrebnih za uvoz ili izvoz robe morem, na samom dnu ljestvice u toj kategoriji. Zadovoljstvo građana urbanim transportom najlošije je u Italiji te potom u Hrvatskoj.

Poljaci su najmanje zadovoljni željeznicom, a slijede ih Hrvati. Putnici su, međutim, zadovoljni kvalitetom zrakoplovnog prometa u Hrvatskoj: u toj je kategoriji naša zemlja za mrvicu bolja nego što je prosjek čitave EU.

Solidan napredak

- Pregled stanja u prometu za 2015. pokazuje koliko je dinamičan sektor prometa u Europi. Drago mi je vidjeti da je ostvaren solidan napredak u odnosu na prošlu godinu, primjerice u kvaliteti infrastrukture i otvaranju tržištâ željezničkog prijevoza robe. Iz pregleda je također vidljivo što još treba učiniti u cilju stvaranja novih radnih mjesta u sektoru prometa i poboljšavanja njegove održivosti - poručila je europska povjerenica za promet Violeta Bulc.

Ovo je drugi put da Europska komisija objavljuje takvu prometnu rang-listu zemalja. Hrvatska bilježi uspjeh u udjelu obnovljivih izvora energije u gorivima koja se koriste u prometu: to je poraslo s 0,4 % u 2012. na 2,1 % u 2013. godini. Države su ocijenjivane i po smrtnosti putnika. Broj poginulih u cestovnom prometu u Hrvatskoj je 73 na milijun stanovnika (godišnje), a veći broj smrtnih slučajeva u čitavoj EU ima samo pet zemalja: Poljska, Rumunjska, Bugarska, Latvija i Litva.

Najmanju stopu smrtnosti putnika u cestovnom prometu imaju Malta, Švedska, Nizozemska i Velika Britanija. Samo šest zemalja EU ima i veću stopu smrtnosti od Hrvatske i u željezničkom prometu.

>>Za 6,6 milijuna kuna uredili kilometar i pol jedne od najprometnijih cesta u zemlji

>>'U zagorske je ceste prošle i ove godine uloženo više od pola milijarde kuna'

Komentara 5

ST
stormrider
10:55 22.11.2015.

Dali je ovaj clanak procitao i nas Ministar Prometa, Pomorstva i infrastrukture? Ako ovo nije domaca zadaca, ond stvarno neznam sta je? Naravno, osracemo nijemi na ovo pitanje!!!

BL
Blomberg
11:54 22.11.2015.

Svi govore u kakvom stanju nam je zeljeznica (kao za Marije Terezije)ali nitko se ne trudi da se to uredi, u nasoj HR samo se ide na prijevoz busevima t.j. buka u naseljima i zagadjivanje zraka.Da nema te korupcije i i nesposobnih koji su kod nas zaduzeni za infra strukturu nebi morarli biti u svemu zadni. Sto se pak tice mrtvih na cesti nije ni cudo kad se pogleda to necivilizirano divljanje po cestama, premalo kontrola,policije i vozacke kulture jadno.

DE
dernek
12:52 22.11.2015.

Mlada moderna demokratska drzava jeli tako Hajdas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije