Naslovnica Vijesti Svijet

Britanski zastupnici traže mjere protiv "prljavog" ruskog novca

Vlada je izgnala ruske diplomate i najavila da će goniti "kriminalce i korumpirane elite"
21. svibnja 2018. u 07:49 6 komentara 781 prikaza
Britanski parlament
Foto: Reuters

Utjecajni odbor britanskog parlamenta pozvao je u ponedjeljak vladu Therese May da čini više na suzbijanju priljeva ruskog "prljavog" novca što kola u Londonu.

Rusija Energija za 200.000 ljudi Prva u svijetu: Rusija predstavila plutajuću nuklearnu elektranu

"Nema nikakve isprike za to što Velika Britanija zatvara oči dok se kleptokrati (ruskog) predsjednika Vladimira Putina i kršitelji ljudskih prava koriste novcem opranim u Londonu kako bi podmićivali naše saveznike, slabili naša partnerstva i potkopavali povjerenje u naše ustanove", piše u izvješću vanjskopolitičkog odbora donjeg doma britanskog parlamenta.

Konzervativna premijerka Theresa May zaoštrila je stajalište prema Moskvi nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja na britanskom tlu 4. ožujka koje se pripisuje Rusiji, što ona niječe.

Vlada je izgnala ruske diplomate i najavila da će goniti "kriminalce i korumpirane elite". Zastupnici su pak odobrili amandman koji će omogućiti uvođenje sankcija koje trebaju "odvraćati" od kršenja ljudskih prava i omogućiti da prekršitelji "polože račun".

No odbor smatra da "predsjednik Putin i njegovi saveznici nastavljaju po starom skrivajući i perući svoju nezakonitu imovinu u Londonu".

"Velika Britanija mora jasno reći da korupcija koja dolazi iz Kremlja više nije dobrodošla na našim tržištima i da ćemo reagirati", upozorava.

Zastupnici zato traže odlučnije djelovanje, žele da London iskoristi svoj status međunarodnog financijskog središta za uklanjanje slabosti postojećih mehanizama te pozivaju na jaču suradnju sa Sjedinjenim Državama, zemljama G7 i EU-a.

Most na Krimu OPTUŽBE Putin naljutio EU: Krimski most je kršenje suvereniteta Ukrajine! Vladimir Putin VOJNA NAZOČNOST Putin poručio: Ruske fregate će u Sredozemlju biti u stalnoj pripravnosti zbog prijetnji Siriji Putin Putin, samotnjak bez žene Od supruge Ljudmile rastao se prije pet godina, a novu vezu skriva od javnosti
Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

 • bluesbob:

  Arapski im ne smeta...

 • Avatar worldwizards
  worldwizards:

  ti su svi dosli u doba Yelcina. interesantno kako im tad nije smeto "prljavi" ruski novac.

 • 2Xgeneral:

  rano su se sjetili. london krcat ruskih tajkuna i pokradenih para.