Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog porasta novooboljelih

Udarac za naš turizam: Slovenija i Britanija stavile Hrvatsku na crvenu listu

A member of aircrew is seen wearing a protective  face mask at Heathrow Airport, as Britain launches its 14-day quarantine for international arrivals, following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), London, Britain
Foto: Toby Melville/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
20.08.2020.
u 18:31

Slovenci uvode 14-dnevnu karantenu za povratnike iz Hrvatske.

Velika Britanija i Slovenija stavile su Hrvatsku na crvenu listu zbog pogoršanja epidemiološkog stanja.

Kako je objavljeno iz britanskog Ministarstva transporta, britanski turisti i drugima koji borave u Hrvatskoj pozivaju se da se odmah vrate kući jer počinje vrijediti obavezna 14-dnevna izolacija za sve povratnike iz Hrvatske. Nova mjera počinje vrijediti u subotu u 4 sata.

Prema britanskim informacijama, trenutno se u Hrvatskoj nalazi 20 tisuća turista iz te države.

Britanija promatra Hrvatsku kao cjelinu, bez regionalnih ili županijskih razgraničenja, te upozoravaju kako se situacija izuzetno pogoršala u odnosu na prije tri tjedna.

Pozivaju se na najnovije podatke Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti po kojima je Hrvatska u zadnjih dva tjedna zabilježila 41,7 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, pri čemu se, doduše, stanovništvu ne pribrajaju turisti koji trenutno borave u našoj zemlji. Za usporedbu, Ujedinjena kraljevina u istom periodu bilježi 20,9 zaraženih, Njemačka 19,9, a Slovenija 12,8 na 100 tisuća stanovnika. 

>> FOTO Gužve na granicama: Turisti zbog crvenih lista pohrlili ranije kućama

A member of aircrew is seen wearing a protective  face mask at Heathrow Airport, as Britain launches its 14-day quarantine for international arrivals, following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), London, Britain
1/13

I Slovenija donijela odluku

Hrvatska će od ponoći biti na slovenskoj crvenoj listi, ali će povratak u domovinu bez obavezne karantene biti omogućen do ponedjeljka. Ta je odluka donesena kako bi se izbjegle gužve na granici, ali kako bi se vlasnicima kuća i plovila dalo vremena da se pobrinu za svoju imovinu. Iznimka su radnici koji dnevno ili tjedno putuju između dvije države, osobe s neodgodivim obavezama te one koje putuju u svrhu liječenja. 

Odluku o stavljanju Hrvatske na crvenu listu donijela je slovenska vlada na svojoj poslijepodnevnoj sjednici.  

U Hrvatskoj se trenutno, prema podacima s kojima raspolažu slovenski mediji, nalazi oko 78 000 slovenskih državaljana. Slovenski mediji pišu da se situacija u Hrvatskoj pogoršava iz sata u sat. Napominju da je trećina od 43 nova slučaja uvezena iz Hrvatske, a navode i primjere Austrije, Njemačke i Italije koje su također prepoznale da "Hrvatska više nije sigurna zemlja".

Ključne riječi

Komentara 73

ZA
zagabria5
18:56 20.08.2020.

Glupost povezana sa pohlepom disko klubova uništili su na drugi dio sezone koja je neočekivano dobro krenula. Koliko god je stožer u prvom valu bio dobar sada je odigrao loše. Sve se to moglo očekivati

DU
Deleted user
18:26 20.08.2020.

Išlo je dok je išlo! Nešto se i zaradilo.

NA
nahtt1
19:02 20.08.2020.

Ukratko, naši nesposobni političari su zagrizli više nego što mogu progutati. Sada lijepo ode posezona. I to sve zbog mjesec dana ludovanja kao da sutra nikada neće doći. Naravno, nisu naši političari krivi. Oni za ništa ne mogu biti krivi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije