Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u svijetu

U Floridi zabilježen najveći dnevni broj slučajeva zaraze, preko 15 000 novooboljelih

Florida
Foto: Joe Burbank/Newscom/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.07.2020.
u 22:59

SAD je u posljednja četiri dana tri puta obarao vlastiti rekord u broju slučajeva zaraze novim koronavirusom.

Sjedinjene Države su s više od 66.000 registriranih novih slučajeva zaraze COVID-19 tijekom petka ponovno oborile vlastiti rekord broja novozaraženih u jednom danu, po posljednjim podacima sveučilišta Johns Hopkins.

SAD je u posljednja četiri dana tri puta obarao vlastiti rekord u broju slučajeva zaraze novim koronavirusom.

Bijela kuća umanjuje težinu novih naglih širenja zaraze u više država ustrajavajući, usprkos dokazima, da se rast broja slučajeva dešava samo zbog više testiranja, i ukazujući na stopu smrtnosti.

Tijek događaja: 

22:55 - Florida je u nedjelju zabilježila najveći dnevni porast broja slučajeva za više od 15.000, dok Trumpova administracija nastavlja vršiti pritisak da se otvore škole a protivnici nošenja maski planiraju prosvjede u Michiganu i Missouriju.

Kada bi Florida bila zasebna država bila bi četvrta u svijetu po broju novih slučajeva zaraze novim koronavirusom u jednom danu, iza Sjedinjenih Država, Brazila i Indije, po analizi agencije Reuters.

Dnevni porast broja novozaraženih već je nadmašio najveći dnevni broj slučajeva u bilo kojoj europskoj zemlji na vrhuncu pandemije. Također je nadmašila rekord države New York od 12.847 novih slučajeva 10. travnja kada je bila žarište epidemije u SAD-u.  

17.56 - Za protekla 24 sata u Srbiji je, prema službenim podacima objavljenim u nedjelju, umrlo 11 osoba zaraženih koronavirusom, a potvrđeno je još 287 novih slučajeva zaraze.

Na bolničkom liječenju je 4.091 pacijent, od kojih su 144 na respiratorima.

U posljednja 24 sata testirano je 4.050 osoba, od početka epidemije ukupno 491.428, a od nultog pacijenta prijavljenog 6. ožujka do 12. srpnja registrirano je 18.360 zaraženih.

Virus je, prema službenim podacima, odnio 393 života, a smrtnost je, kako pokazuje današnji statistički presjek, 2,14 posto. 

13:11 Mađarska od srijede uvodi nova ograničenja putovanja kako bi spriječila širenje koronavirusa, najavio je u nedjelju šef kabineta premijera Viktora Orbana, po kojemu se te mjere ne odnose na Hrvatsku.

Pod novim pravilima mađarski državljani koji se vraćaju iz rizičnih zemalja s crvene ili žute liste morat će proći zdravstvenu provjeru na granici i ići u karantenu. Karantena se može izbjeći jedino s predočena dva negativna testa na covid-19 stara najviše pet dana, najavio je Gulyas. 

Ista pravila vrijedit će i za strance koji dolaze iz zemalja sa žute liste, dok će onima s crvene ulazak u Mađarsku biti zabranjen. Mađarska je ukinula većinu ograničenja u svibnju i otvorila svoje granice za putnike iz zemalja EU-a i susjednih, trećih zemalja. 

13:09 U Bosni i Hercegovini u nedjelju je zaraza koronavirusom potvrđena kod 158 osoba što je značajno smanjenje u usporedbi s prethodna dva dana.

Prema podacima koje su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo u protekla 24 sata testirano je 1155 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 124 osobe s područja Federacije BiH te kod 34 iz Republike Srpske.

Pojedinačno je najviše novih slučajeva u Sarajevu gdje je zaraza od subote potvrđena kod 30 osoba.

12:24 Srpski epidemiolog dr. Predrag Kon rekao je danas da postoji mogućnost uvođenja izvanrednih mjera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih i izrazio nadu da do toga neće doći.

- Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mjere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje - rekao je Kon, piše Blic. Prema njegovim riječima, stanje će biti posebno epidemiološki loše ukoliko dođe do situacije jedan oboljeli na 1.000 stanovnika i ocjenio da je situacija u Beogradu gora nego što je bila u travnju.

12:13  Indija je u nedjelju zabilježila rekordni dnevni broj novozaraženih koronavirusom – njih 28,637. Time je broj sveukupno zaraženih narastao na 849 tisuća, s 22,6 tisuće smrtnih slučajeva, od kojih 551 u subotu. Pozitivna vijest je da je broj oporavljelih narastao na gotovo 63 posto, što znači da je izliječeno više od 500 tisuća pacijenata, objavilo je ministarstvo zdravlja. 

Širenje zaraze Indijom ubrzalo se proteklih mjeseci zbog ublažavanja restriktivnih mjera. Samo u posljednja četiri dana zaraženo je 100 tisuća ljudi. 

Ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar tvrdi kako je Indija donijela dobre odluke u borbi protiv pandemije, odgovarajući na kritike upućene vladi u nošenju s tom krizom. „U našem slučaju, prepoznavši svoje sposobnosti i ograničenja odlučili smo se snažno osloniti na socijalno distanciranje“, rekao je u subotu. 

Jaishankar priznaje kako je broj novozaraženih velik, no „ne u odnosu na sveukupnu populaciju“. Indija, zemlja s 1,3 milijardi stanovnika, čini 12 posto trenutno zaraženih koronavirusom, a očekuje se da će broj i dalje rasti. Time je Indija najpogođenija država na svijetu nakon SAD-a i Brazila. 

12:10  U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 560 testiranja potvrđeno 14 novih zaraza koronavirusom, objavila je u nedjelju slovenska vlada. To je 20 zaraženih manje nego što ih je potvrđeno prethodni dan, kad su sa znatno više testiranih, njih 1159, otkrivena 34 slučaja, najviše u jednom danu od sredine travnja.

Trenutačno je hospitalizirano 16 pacijenata, ali nijedan ne treba intenzivno liječenje. Od početka epidemije u  Sloveniji ukupno je potvrđeno 1841 zaraza, a umrlo je 111 ljudi. Trenutačno je u zemlji prisutan 261 aktivan slučaj zaraze.

Direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek izjavio je da je Slovenija u fazi kad ide prema vrhu drugog vala epidemije. U izjavi za medije ustvrdio je kako očekuje da će se epidemiološka slika do kraja mjeseca stabilizirati s manje novih slučajeva, "ako se u međuvremenu nešto posebno ne bi dogodilo".

09:14 Koronavirus nastavlja nanovo izbijati u Španjolskoj pa je u subotu navečer registrirano više od 100 žarišta od kojih je najjače oko katalonskog grada Lleide, izvijestilo je španjolsko ministarstvo zdravstva.

Ministar Salvador Illa je ranije tijekom dana rekao kako je ponovno izbijanje virusa neminovno „dok se ne pronađu cjepivo ili lijek“.

Španjolska, jedna od najpogođenijih europskih zemalja, ukinula je izvanredno stanje 21. lipnja kako bi vratila u život paralizirano gospodarstvo. Čim je 47 milijuna stanovnika dobilo slobodu kretanja zabilježena su brojna okupljanja, uključujući zabave, što je doprinijelo novoj zabrinjavajućoj situaciji.

U posljednja dva tjedna dijagnosticirano je 5.400 novih slučajeva zaraze.

09:12 Brazil, druga zemlja po broju oboljelih od COVIDa-19 nakon SAD-a zabilježio je u subotu 1071 smrtni slučaj, rekao je ministar zdravstva. U Brazilu je zabilježeno ukupno 1,839,850 slučajeva zaraze i 71,469 smrtnih slučajeva.

Meksički ministar zdravstva u subotu je izvijestio da je u toj zemlji zabilježeno 6094 novih slučajeva infekcije i 539 smrti čime je ukupan broj zaraženih porastao na 295,268, a umrlih na 34,730.

Vlasti su objavile da je stvaran broj zaraženih vjerojatno znatno viši.

09:10  Američki predsjednik Donald Trump u subotu se prilikom posjete vojnoj bolnici prvi put pojavio s maskom na licu, koju je od početka pandemije izbjegavao nositi u javnosti.

Trump, koji je ranije odbijao nositi masku u javnosti izjavio je novinarima da je „sjajna stvar“ nositi masku u bolnici, posebice u razgovoru s vojnicima od kojih su neki upravo sišli s operacijskog stola.

Ključne riječi

Komentara 1

AA
aabbcc
13:53 12.07.2020.

Narod bi da putuje, trosi pare a na jesen da strajkuje nema para, mala placa, gazde sve seb a nista radnicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije