Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
primio Modernino cjepivo

Bostonski liječnik imao snažnu alergijsku reakciju nakon cijepljenja: 'Ne želim da itko prolazi kroz to'

COVID-19 vaccines are administered at Boston Medical Center in Boston
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
26.12.2020.
u 15:43

Doživio je tešku reakciju gotovo odmah nakon što je cijepljen, osjećao je vrtoglavicu i srce mu je počelo ubrzano kucati

Bostonski je liječnik razvio tešku alergijsku reakciju svega nekoliko minuta nakon što je u četvrtak primio Modernino cjepivo protiv koronavirusa. To je prvi takav slučaj povezan s novim Moderninim cjepivom, dok ih je nakon primanja Pfizer-BioNTechova cjepiva zabilježeno nešto više. 

U incidentu je sudjelovao dr. Hossein Sadrzadeh, gerijatrijski onkolog iz Bostonskog medicinskog centra, koji inače ima ozbiljnu alergiju na školjke. On je doživio tešku reakciju gotovo odmah nakon što je cijepljen Moderninim cjepivom, osjećao je vrtoglavicu i srce mu je počelo ubrzano kucati, piše The New York Times

U izjavi Davida Kibbea, glasnogovornika Bostonskog medicinskog centra, potvrđeno je da je dr. Sadrzadeh primio cjepivo te na njega alergijski reagirao. U izjavi se navodi da je liječnik "osjećao da razvija alergijsku reakciju i da mu je dopušteno da samostalno uzme svoj EpiPen. Odveden je u Hitnu službu, procijenjen, liječen, promatran i otpušten".

VIDEO Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji dar za rođendan!"

"Bila je to ista anafilaktička reakcija koju doživljavam s školjkama", rekao je dr. Sadrzadeh. Koji je, osim svog EpiPena, na hitnoj primio lijekove poput steroida i Benadryla. 

Iz bolnice je otpušten nakon četiri sata, a u petak ujutro već se u potpunosti osjeća dobro. Iako se oporavio, događaj ga je vrlo potresao. "Ne želim da itko prolazi kroz to", rekao je liječnik. 

Dr. Sadrzadeh izvijestio je o svojoj reakciji i Modernu i nacionalni sustav nadzora sigurnosti cjepiva koji vode F.D.A. i C.D.C. 
Nijedan sastojak niti jednog cjepiva nije identificiran kao uobičajeni alergen. No, nekoliko je stručnjaka ukazalo na polietilen glikol ili PEG kao mogućeg krivca. Usprkos tome, brojni stručnjaci tvrde kako je moguće da je nešto drugo uzrok te navode kako je potrebna dodatna istraga i analiza. 

Alergijske reakcije na Pfizer-BioNTech cjepiva

Kako piše The New York Times, federalne agencije istražuju najmanje šest slučajeva u kojima su ljudi pretrpjeli anafilaksiju, odnosno tešku alergijsku reakciju, nakon primanja Pfizer-BioNTech cjepiva koje sadrži slične sastojke. Nekoliko zdravstvenih radnika u Velikoj Britaniji također je reagiralo nakon primanja tog cjepiva početkom ovog mjeseca. 

Komentara 112

AW
Awakening2020
00:00 27.12.2020.

A kad cete objavit imena onih koji su umrli odmah nakon cjepiva...najvise njih od Moderne, samo prvi dan nakon cijepljenja u UK 13 ljudi...

ZN
znam
17:16 26.12.2020.

Prema navodima greenmedinfo 70% populacije je alergicno na PEG, posebno oni koji su imali kolonoskopiju.

Avatar JPlesi
JPlesi
04:38 27.12.2020.

Eto srećom pa je ovaj liječnik imao kod sebe dodatak u slučaju da krene po zlu jer je ipak liječnik.Što će biti sa svima ostalima kad im se to desi..?? Ništa očito jer tko preživi preživi ,a tko ne njegaga više neće biti hehehhe.Jasno kao dan zar ne..!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije