Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Boksovi imaju krov, na podu je kamenje, a psi čuvaju imanje

Iako jednoj ženki nisu uspjeli očitati čip, u komunalnom redarstvu Cresa kažu kako su uvidom u upisnik potvrdili da je ženka iste pasmine čipirana kad i ostali psi. Stoga su zaključili da je to isti pas
30. studenoga 2018. u 21:17 0 komentara 3074 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

Iako u Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama grada Cresa stoji da je zabranjeno trajno i samostalno držanje kućnih ljubimaca na adresi različitoj od prebivališta ili boravišta posjednika, komunalno redarstvo grada Cresa smatra da se to ipak ne može primijeniti i na lovačke pse Franje Sablića. Iako su zatvoreni u boksevima na osami, među brdima i daleko od kuća.
Opravdanje pronalaze u onom “osim u slučaju kada se radi o radnim psima koji čuvaju neki objekt ili imovinu, a posjednik im je dužan osigurati svakodnevni nadzor”.
– Kako se u ovom slučaju radi o radnim psima, točnije lovačkim psima koji su smješteni na posjedu gdje vlasnik Franjo Sablić drži i perad, može se okarakterizirati da psi osim za lovnu svrhu služe i u svrhu zaštite posjeda i peradi. Također,  na ulaznim vratima posjeda postavljen je znak koji upozorava da su psi na posjedu – stoji u odgovoru komunalnog redarstva grada Cresa.
Sve ostale nedostatke, za koje je vlasnik tražio i dobio i odgodu, o čemu je pisao i Večernji list, u međuvremenu je vlasnik i uklonio.
– Utvrđeno je da su uvjeti držanja pasa popravljeni. Pas koji je  izvan boksa ima sajlu i lanac dulji od pet metara. Ima i kućicu kao zaklon, a na raspolaganju mu je i čista voda. Pas je uhranjen, vesele naravi, a očitan mu je i čip – objašnjavaju te dodaju kako su u ponovljenom uvidu u boksovima zatečena četiri psa. Petog je, kako je izjavio sam Franjo Sablić, vratio vlasniku.

cres Lovački psi na kiši i suncu, vlasnik dobio odgodu za poboljšanje uvjeta

 

– Stanje boksa je znatno popravljeno. Pod je očišćen i poravnat, a umjesto zemlje (blata) stavljeno je prirodno kamenje male do srednje veličine s kojim se psi susreću i u prirodi. Posude s vodom su u odnosu na prošli put oprane i podignute od poda kako bi se spriječilo prolijevanje vode. Svaki je pas u svojem boksu, ima posudu s vodom i kućicu. Iznad boksova postavljen je i učvršćen krov – objašnjava Silvia Abdić iz Komunalnog redarstva Grada. I psima u boksovima očitani su čipovi, osim, kako kaže, ženki pasmine u tipu njemački lovni terijer, i to zato što se bojala i nije htjela prići.
– Kasnijim uvidom u bazu podataka preko sustava Lysacan potvrđeno je da Franjo Sablić u svojem vlasništvu posjeduje ženku navedene pasmine. Ona je označena mikročipom istog dana kada i ostali psi te je Komunalno redarstvo zaključilo da se radi o navedenoj ženki. Tako je potvrđeno da su svi psi uredno mikročipirani, a i cijepljeni protiv bjesnoće – ističu u Komunalnom redarstvu. Prijavu Veterinarskoj inspekciji nisu podnijeli, kažu, jer je inspekcija u međuvremenu bila na posjedu Franje Sablića gdje su smješteni psi.
Na naš upit je li proveden inspekcijski nadzor i što je utvrđeno iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju da su na navedenoj lokaciji identificirana četiri psa u vlasništvu Franje Sablića - dva istarska kratkodlaka, jedan istarski oštrodlaki (goniči, op.a.) i jedan njemački lovni terijer, koji su u trenutku provođenja nadzora uredno cijepljeni i mikročipirani.

 

UŽASNE SCENE Protiv zlostavljača podignuta kaznena prijava, psi oduzeti i smješteni u sklonište


– Psi su srednjeg do dobrog gojnog stanja, socijalizirani, prirodnog ponašanja tipičnog za lovne pse i ne pokazuju nikakve kliničke znakove bilo kojih bolesti, niti imaju izraženi bilo kakav stupanj dehidracije. Voda je kod svih pasa zatečena u dovoljnim količinama. Po izjavi vlasnika redovito se i svakodnevno mijenja, a psi se hrane, ovisno o starosti, jedan do dva puta dnevno granuliranom hranom uz dodatke (kosti, konzerve ili kuhana hrana) – stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.
Iako se u odgovoru komunalnog redarstva govori i o petom psu, onom na sajli i lancu, inspekcija Ministarstva poljoprivrede ga ne spominje. No, kažu, nemaju osnove za daljnje postupanje.

 

Vila propuh sa zelenim krovom

Uskladio je vlasnik lovačkih pasa, kažu u Gradu, sve što je trebao s gradskom Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca. Na podu više nije blato, već kamenje, isto kao ono po kojem psi gaze kad idu u lov. Da se privikavaju na njegove oštrice i dok se odmaraju. Svaki pas ima svoju kućicu, na boksovima je krov, a u svakom boksu je čak i posuda s vodom. I psi tu žive sa svrhom, osim one koju imaju kad idu u lov. Ovdje dodatno rade kao čuvari, na što upozorava i tabla na posjedu na kojem vlasnik drži i perad. Pa kad nisu u lovu, psi čuvaju perad. Iako nije baš jasno kako to mogu kad su zatvoreni u boksu. No, mjerodavne institucije složile su se da je sve po propisima. To što su boksovi i dalje vila propuh, jer štiti ih samo krov, ne smeta nikome. Kad pada kiša i puše vjetar, teško da psi, unatoč krovu, mogu ostati suhi. Kad zapuše bura i spuste se temperature, teško da se mogu ugrijati u drvenim kućicama. Zakon o zaštiti životinja, čl. 5, kaže kako je zabranjeno izlagati životinje nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima, čime se kod životinja uzrokuje bol, patnja, ozljede, strah ili smrt. Mjerodavne to, po svemu sudeći, nimalo ne brine. Izgleda da su sigurni kako uvjeti u kojima žive ovi psi ne uzrokuju ništa od navedenog.

Argentum
PROMO
Otkrijte poklone koji će izmamiti osmijeh na lice svake žene

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.