Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Boksovi imaju krov, na podu je kamenje, a psi čuvaju imanje

Iako jednoj ženki nisu uspjeli očitati čip, u komunalnom redarstvu Cresa kažu kako su uvidom u upisnik potvrdili da je ženka iste pasmine čipirana kad i ostali psi. Stoga su zaključili da je to isti pas
30. studenoga 2018. u 21:17 0 komentara 3438 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

Iako u Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama grada Cresa stoji da je zabranjeno trajno i samostalno držanje kućnih ljubimaca na adresi različitoj od prebivališta ili boravišta posjednika, komunalno redarstvo grada Cresa smatra da se to ipak ne može primijeniti i na lovačke pse Franje Sablića. Iako su zatvoreni u boksevima na osami, među brdima i daleko od kuća.
Opravdanje pronalaze u onom “osim u slučaju kada se radi o radnim psima koji čuvaju neki objekt ili imovinu, a posjednik im je dužan osigurati svakodnevni nadzor”.
– Kako se u ovom slučaju radi o radnim psima, točnije lovačkim psima koji su smješteni na posjedu gdje vlasnik Franjo Sablić drži i perad, može se okarakterizirati da psi osim za lovnu svrhu služe i u svrhu zaštite posjeda i peradi. Također,  na ulaznim vratima posjeda postavljen je znak koji upozorava da su psi na posjedu – stoji u odgovoru komunalnog redarstva grada Cresa.
Sve ostale nedostatke, za koje je vlasnik tražio i dobio i odgodu, o čemu je pisao i Večernji list, u međuvremenu je vlasnik i uklonio.
– Utvrđeno je da su uvjeti držanja pasa popravljeni. Pas koji je  izvan boksa ima sajlu i lanac dulji od pet metara. Ima i kućicu kao zaklon, a na raspolaganju mu je i čista voda. Pas je uhranjen, vesele naravi, a očitan mu je i čip – objašnjavaju te dodaju kako su u ponovljenom uvidu u boksovima zatečena četiri psa. Petog je, kako je izjavio sam Franjo Sablić, vratio vlasniku.

cres Lovački psi na kiši i suncu, vlasnik dobio odgodu za poboljšanje uvjeta

 

– Stanje boksa je znatno popravljeno. Pod je očišćen i poravnat, a umjesto zemlje (blata) stavljeno je prirodno kamenje male do srednje veličine s kojim se psi susreću i u prirodi. Posude s vodom su u odnosu na prošli put oprane i podignute od poda kako bi se spriječilo prolijevanje vode. Svaki je pas u svojem boksu, ima posudu s vodom i kućicu. Iznad boksova postavljen je i učvršćen krov – objašnjava Silvia Abdić iz Komunalnog redarstva Grada. I psima u boksovima očitani su čipovi, osim, kako kaže, ženki pasmine u tipu njemački lovni terijer, i to zato što se bojala i nije htjela prići.
– Kasnijim uvidom u bazu podataka preko sustava Lysacan potvrđeno je da Franjo Sablić u svojem vlasništvu posjeduje ženku navedene pasmine. Ona je označena mikročipom istog dana kada i ostali psi te je Komunalno redarstvo zaključilo da se radi o navedenoj ženki. Tako je potvrđeno da su svi psi uredno mikročipirani, a i cijepljeni protiv bjesnoće – ističu u Komunalnom redarstvu. Prijavu Veterinarskoj inspekciji nisu podnijeli, kažu, jer je inspekcija u međuvremenu bila na posjedu Franje Sablića gdje su smješteni psi.
Na naš upit je li proveden inspekcijski nadzor i što je utvrđeno iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju da su na navedenoj lokaciji identificirana četiri psa u vlasništvu Franje Sablića - dva istarska kratkodlaka, jedan istarski oštrodlaki (goniči, op.a.) i jedan njemački lovni terijer, koji su u trenutku provođenja nadzora uredno cijepljeni i mikročipirani.

 

UŽASNE SCENE Protiv zlostavljača podignuta kaznena prijava, psi oduzeti i smješteni u sklonište


– Psi su srednjeg do dobrog gojnog stanja, socijalizirani, prirodnog ponašanja tipičnog za lovne pse i ne pokazuju nikakve kliničke znakove bilo kojih bolesti, niti imaju izraženi bilo kakav stupanj dehidracije. Voda je kod svih pasa zatečena u dovoljnim količinama. Po izjavi vlasnika redovito se i svakodnevno mijenja, a psi se hrane, ovisno o starosti, jedan do dva puta dnevno granuliranom hranom uz dodatke (kosti, konzerve ili kuhana hrana) – stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.
Iako se u odgovoru komunalnog redarstva govori i o petom psu, onom na sajli i lancu, inspekcija Ministarstva poljoprivrede ga ne spominje. No, kažu, nemaju osnove za daljnje postupanje.

 

Vila propuh sa zelenim krovom

Uskladio je vlasnik lovačkih pasa, kažu u Gradu, sve što je trebao s gradskom Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca. Na podu više nije blato, već kamenje, isto kao ono po kojem psi gaze kad idu u lov. Da se privikavaju na njegove oštrice i dok se odmaraju. Svaki pas ima svoju kućicu, na boksovima je krov, a u svakom boksu je čak i posuda s vodom. I psi tu žive sa svrhom, osim one koju imaju kad idu u lov. Ovdje dodatno rade kao čuvari, na što upozorava i tabla na posjedu na kojem vlasnik drži i perad. Pa kad nisu u lovu, psi čuvaju perad. Iako nije baš jasno kako to mogu kad su zatvoreni u boksu. No, mjerodavne institucije složile su se da je sve po propisima. To što su boksovi i dalje vila propuh, jer štiti ih samo krov, ne smeta nikome. Kad pada kiša i puše vjetar, teško da psi, unatoč krovu, mogu ostati suhi. Kad zapuše bura i spuste se temperature, teško da se mogu ugrijati u drvenim kućicama. Zakon o zaštiti životinja, čl. 5, kaže kako je zabranjeno izlagati životinje nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima, čime se kod životinja uzrokuje bol, patnja, ozljede, strah ili smrt. Mjerodavne to, po svemu sudeći, nimalo ne brine. Izgleda da su sigurni kako uvjeti u kojima žive ovi psi ne uzrokuju ništa od navedenog.

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.