Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Boban na presici pročitao inspekcijske nalaze: Nije bilo propusta

"U postupanju  izabrane liječnice opće obiteljske medicine nije bilo propusta s obzirom na to da je odmah nakon postavljanja sumnje na infekciju Covid-19 postupila suglasno uputama  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo," ističe se u inspekcijskom izvješću.
02. svibnja 2020. u 16:41 0 komentara 997 prikaza
Župan Blaženko Boban
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u subotu je potvrdio kako je inspekcija Ministarstva zdravstva i Ministarstva socijalne politike utvrdila da nije bilo propusta u radu u Domu za stare i nemoćne osobe u  Vukovarskoj u kojem je početkom travnja buknula infekcija koronavirusa.

Evakuacija štićenika Ministri Beroš i Bedeković 'Nije bilo propusta u Domu za starije i nemoćne u Splitu'

"Tijekom inspekcijskog nadzora  tvrđeno je da je Dom za starije i nemoćne osobe Split postupao sukladno uputama i preporukama  svih nadležnih  tijela - Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Nacionalnog i županijskog stožera  civilne zaštite, a obiteljska liječnica je bila svakodnevno u Domu za starije i nemoćne osobe Split osim vikendom te je bila upoznata  sa stanjem korisnika," navodi se u inspekcijskom izvješću čije je zaključke pročitao  Boban na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite.

Prema tim zaključcima, u postupanju zdravstvenih i drugih djelatnika  Doma za starije i nemoćne Split nije bilo nepravilnosti i propusta, te su korisnici bili primjereno zbrinuti.

PBZ #OSTAJEMDOMA Imate tvrtku? Ovo su bankarske online usluge koje će vam dati potpuni pregled vašeg poslovanja

"U postupanju  izabrane liječnice opće obiteljske medicine nije bilo propusta s obzirom na to da je odmah nakon postavljanja sumnje na infekciju Covid-19 postupila suglasno uputama  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo," ističe se u inspekcijskom izvješću.

U postupanju zdravstvenih radnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije  prema korisnicima i djelatnicima Doma za starije i nemoćne Split nije bilo nepravilnosti i propusta s obzirom na to da su žurno poduzeli i proveli sve potrebne epidemiološke mjere na temelju obavljenih epidemioloških izvida te nakon potvrde  infekcije kod pojedinih korisnika, navodi se u zaključcima inspekcije koje je pročitao Boban.

Župan Blaženko Boban
1 / 15
Zagreb: Nacionalni stožer civilne zaštite održao konferenciju za medije

Na novinarski upit kako se u ovakve zaključke u kojim se navodi da nije bilo propust u Domu za stare i nemoćne u Vukovarskoj ulici uklapa činjenica da je od ukupno umrlih u Hrvatskoj od koronavirusa svaki peti štićenik tog Doma, Boban je kazao kako su stare i nemoćne osobe poglavito u Domovima najosjetljivija populacija na koronavirus.

"Toga smo svjedoci ne samo u nas (u Splitu), nego i u Hrvatskoj, Europi i svijetu, dodao je Boban.

Meštrović: Moguće nesukladnosti u prijenosu informacija

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović potvrdno je odgovorio na upit  je li točno da je prilikom povratka u Dom za starije i nemoćne  u Vukovarskoj ulici  došlo do zamjene pacijenata u KBC te je u Dom vraćena osoba pozitivan na Covid infekciju dok je osoba  koja je imala negativan nalaz  ostala u KBC-u.

Bolnica u Splitu LOKALNI STOŽER U Splitu preminulo čak pet ljudi, od kojih troje korisnika domova za starije osobe

"Točno je da se to dogodilo. Moramo znati da su moguće  nesukladnosti u prijenosu informacija  osobito ako postoji komunikacija na više razina kao što se to ovdje događa  i tako se dogodilo. Međutim, zahvaljujući našim  standardnim operativnim postupcima koje imamo dogovoreno zajedno s našim suradnim ustanovama -  a ovdje je to i Dom u Vukovarskoj,  nije bilo nikakve štete. Žao mi je ali zaista sve se provelo i obavilo u najboljem redu," objasnio je Meštrović.

VIDEO: Evakuacija štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.