Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burno na srpskoj sceni

Blic: Vučić daje ostavku, kandidirat će se za premijera, izbori u rujnu; Neću popustiti ucjenama!

Beograd: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sudjelovao na sjednici Vlade Srbije koja je raspravljala o Kosovu
Foto: Milos Tesic
1/5
06.02.2023.
u 21:47

Politička situacija u Srbiji se usijala nakon nedavne sjednice parlamenta Srbije o stanju s Kosovom.

Izvanredni izbori u Srbiji mogli bi se održati u rujnu ove godine, a srpski predsjednik Aleksandar Vučić navodno će podnijeti ostavku, sazvati nove izbore te se kandidirati za premijera, saznaje srpski Blic koji se poziva na neslužbene izvore iz Srpske napredne stranke (SNS). Blic je, kako navode, do tih saznanja došao nakon "oštrog govora Vučića na sjednici vrha SNS-a.

Uzavrela politička situacija

- Bolje je da odemo u opoziciju nego da nam stranački i privatni interesi vode državu. Spreman sam da ići na izbore kao kandidat za premijera, ali neću popustiti pod ucjenama- poručio je Vučić navodno na toj sjednici, prenosi Blic. Politička situacija u Srbiji se usijala nakon nedavne sjednice parlamenta Srbije o stanju s Kosovom.

VIDEO Kaos u parlamentu Srbije

Podsjetimo, polemika Aleksandra Vučića i dijela oporbe tijekom vrlo žučne rasprave o planu za Kosovo u četvrtak u srbijanskom parlamentu pretvorila se u jednom trenutku u naguravanje i salvu teških riječi, prijeteći prerasti u fizički sukob. Zbog verbalnih napada i naguravanja zastupnika nekoliko desetaka oporbenih stranaka i vladajućih naprednjaka (SNS), čiji je šef srbijanski predsjednik, sjednica ja nakratko prekinuta, a predsjednik parlamenta Vladimir Orlić oporbu je optužio za pokušaj "linča" predsjednika države.

Vučić je optužio oporbu da su izdali Kosovo tvrdeći da vlast brani Kosovo od "takvih" kao što su oni, aludirajući na razdoblje vlasti Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije, koja danas predvodi tvrdu nacionalnu koaliciju NADA.

Iznervirani Vučić: Sram vas bilo!

"Vi pričate o izdaji, vi, sram vas bilo", uzvikivao je vidno iznervirani Vučić žustro odgovarajući oporbi. On je oporbi, koja se pozivala na kršenje skupštinskog Poslovnika, rekao da je njima "Poslovnik Skupštine važniji od Kosova". Razlika između njih i nas je to što je nama Srbija svetinja, a njima Poslovnik, rekao je Vučić. Nakon što su se strasti smirile, zastupnici SNS-a skandirali su Vučiću: "Aco, Srbine".

Foto: Amir Hamzagic

Vučić je pak poslije nedavnog sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a izjavio da je Srbija "spremna prihvatiti koncept europskog plana" i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, a potom je bio izložen pritisku da plan predstavi parlamentu, što nije u cijelosti učinio već je ustvrdio da je riječ o dokumentu koji ima status "non paper". Vučić je danima prije sjednice pozivao na "nacionalno jedinstvo".

“Nepodnošljiva lakoća neodgovornosti proganja naš narod”, rekao je Vučić i ustvrdio da je za vođenje države potrebna golema odgovornost. 

06, February, 2023, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, met with the European Union's special representative for dialogue between Belgrade and Pristina, Miroslav Lajcak. Miroslav Lajcak. Photo: Milos Tesic/ATAImages 06, februar, 2023, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske Unije za dijalog Beograda i Pristine Miroslavom Lajcakom. Photo: Milos Tesic/ATAImages Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
Foto: Milos Tesic

Kosovo prihvaća europski prijedlog za normalizaciju odnosa sa Srbijom

Kosovo prihvaća europski prijedlog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, izjavio je u ponedjeljak kosovski premijer Albin Kurti, unatoč tome što je zabrinut zbog zahtjeva Zapada da se lokalnim Srbima daju veća prava. "Prihvaćamo prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i smatramo ga dobrom osnovom za dalje razgovore i solidnom platformom za napredovanje", objavio je Kurti na Twitteru nakon sastanka s posebnim izaslanikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom u Prištini.

Lajčak je potom otputovao u Beograd na sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

VIDEO Kod Solovjova o Kosovu

Ključne riječi

Komentara 22

BL
blackeder2022
22:31 06.02.2023.

Sve su to dobro prethodno smišljeni politički manevri kako bi se otezalo i izbijeglo uvođenje sankcija Rusiji i priznanje Kosova.Za svake izbore treba do njih 3 mjeseca,pa izbor vlade 3 mjeseca,pa povuci potegni,pa 3 mjeseca za početak funkcioniranja vlade,pa sve iz počerka,i sve s jedinim ciljem,ne uvesti Rusiji sankcije,i ne rješiti Kosovsko pitanje.Tko ne pozna poturice,ne zna s kim posla ima!

Avatar spremno zidam
spremno zidam
22:49 06.02.2023.

Nadam se da ovi iz Kvinte nisu tako glupi da ne kuže sta ovaj vaginolabius pokusava - naime ako raspusti skupstinu i raspise izbore, pa da ostavku, vlada postaje tehnicka, on postaje predsjednik u ostavci, i time ne mogu donositi kljucne odluke (sankcije Rusiji, priznanje Kosova…)… kupio bi nekoliko mjeseci, mozda i do kraja godine, ako bude otezao s formiranjem vlade… Dakle iskreno se nadam da nisu tako glupi da dozvole da mu to prodje…

XA
xaron
22:54 06.02.2023.

Doša vrag po svoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije