Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje ZEW-a i Erstea

Blago pogoršana očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u travnju; ocjena aktualnog stanja znatno bolja

ljudi, ilica
Foto: Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL
21.04.2016.
u 12:40

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci smanjio se u travnju za 3,9 bodova u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 32,1 bod.

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su pogoršana u travnju, pokazalo je danas mjesečno istraživanje njemačkog instituta ZEW i austrijske Erste banke, dok je ocjena aktualnog stanja u Hrvatskoj snažno poboljšana u odnosu na prošli mjesec.

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci smanjio se u travnju za 3,9 bodova u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 32,1 bod. Njegova pozitivna vrijednost signalizira da i dalje prevladavaju optimistična očekivanja.

U ožujku indeks je porastao za 9,1 bod.

U većinskoj skupini zemalja obuhvaćenih istraživanjem ZEW-a i Erstea najveći je pad indeksa koji mjeri očekivanja za gospodarstvo zabilježila Češka, za 16 bodova, Slijedi Mađarska s padom indeksa za 12,8 bodova.

Najviše su pak poboljšana očekivanja za rumunjsko gospodarstvo, iskazana u skoku odgovarajućeg indeksa za 22,2 boda.

Na razini cijele regije srednje i istočne Europe prevladala su pesimistična očekivanja, uz pad odgovarajućeg indeksa za 13,1 bod, na minus 8,4 boda.

Izrazito poboljšana ocjena aktualnog stanja u Hrvatskoj

Ocjena aktualnog stanja u hrvatskom gospodarstvu snažno je pak poboljšana u travnju u odnosu na prethodni mjesec, uz skok odgovarajućeg indeksa za 21,6 bodova, na minus 14,4 boda, što znači da još uvijek prevladavaju negativne ocjene.

Više je poboljšana samo ocjena za poljsko gospodarstvo, iskazana u skoku odgovarajućeg indeksa za 22,3 boda. Snažno poboljšanje zabilježile su i Turska i Češka, uz skok indeksa koji mjeri ocjenu aktualnog stanja u njihovim gospodarstvima za 15,3 odnosno 13,5 bodova.

Izrazito je po ocjeni stručnjaka na financijskim tržištima poboljšano i stanje u rumunjskom gospodarstvu, iskazano u rastu pratećeg indeksa za 10,5 bodova.

Blago je pogoršanje, uz pad indeksa za 0,9 bodova, zabilježeno samo u Mađarskoj.

Indeks koji mjeri aktualno stanje u regiji srednje i istočne Europe u cjelini poskočio je u travnju za 25,5 bodova, na 20,9 bodova, što znači da su prevladale pozitivne ocjene, pokazuje istraživanje instituta ZEW i Erste Banka

>> Već od 2024. u mirovinu ćemo ići sa 67 godina, a u prijevremenu sa 64 godine 

>> Analitičari Intese ostavili prognozu rasta Hrvatske na 1%

Komentara 1

DU
Deleted user
14:52 21.04.2016.

Domokradna koalicija smanjuje očekivanja, a u isto vrijeme imamo rezultate o deficitu za prošlu godinu kji se približio kriterijima iz Mastrichta za ulazak u eurozonu! Blago nama s Timovim timom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije