Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autoceste su jezivo prazne

Blagajnik s naplatnih kućica: Prije je ovdje bila stalno vreva, a sad je muk i tišina

Autoceste, Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
02.04.2020.
u 15:05

Dionicom Bregana – Zagreb u nedjelju je prošlo svega 279 automobila, a isti dan godinu prije prošlo ih je 13.050

Dolaskom proljeća i pred Uskrsne blagdane koji označaju početak turističke predsezone, na hrvatskim autocestama bi svake godine bio sve veći promet vozila. No ne i ovo godine. Koronavirus opustošio je i u autoceste. Međunarodni promet, osim kamionskog, gotovo je potpuno stao, u Hrvatskoj je na snazi zabrana napuštanja mjesta prebivlišta. A to je dovelo do toga da je na nekim pravcima hrvatskih autocesta promet ovih dana toliko pao da iznosi svega nekoliko postotaka prometa iz istog razdoblja prošle godine. Pri tome najveći padovi se bilježe vikendima.

Tako je primjerice na dionici Bregana – Zagreb, u nedjelju 29. ožujka, prema podacima HAC-a, prošlo svega 279 automobila. Usporedive nedjelje, 31. ožujka lani tom dionicom prošlo je 13.050 osobnih vozila! Kad se uzmu i obzir i druge kategorije vozila poput kamiona, tom dionicom je prošle nedjelje prošlo ukupno 1042 vozila, što je samo 6,31 posto vozila koja su prošla usporedive nedjelje 2019. Taj pad prometa se naravno odrazio i na prihode pa je tako na dionici Bregana – Zagreb HAC prošle nedjelje ubrao svega 15.749 kuna od cestarine za razliku od 120.487 kuna koje je uprihodovao 31. ožujka 2019.

Prošlo samo 83 automobila

Najveći pad prometa je na autocesti Rijeka - Rupa kojom je u prošlu nejdelju prošlo svega 83 automobila, a što je 1,4 posto prometa osobnih vozila 31. ožujka 2019.

Autocestom Beli Manastir - Osijek - Svilaj u nedjelju 29. ožujka 2020. prošlo je svega 97 automobila, a 31. ožujka prošle godine - 1539. Dalmatinom je pak u zadnju nedjelju ovogodišnjeg ožujka prošlo 1440 osobnih vozila, za razliku od 19.003 automobila koji su se tom autocestom vozili 31. ožujka 2019. Ukupno je tom autocestom u nedjelju prošlo 2286 svih vrata vozila što je samo 10,5 posto prometa ostvarenog u zadnjoj nedjelji ožujka 2019.

Video - Policijska kontrola na naplatnim kućicama u Karlovcu

 

Tako je na njihovim autocestama prošli mjesec prošlo ukupno 2.543.623 vozila, 1,5 milijuna manje nego u istom mjesecuc lani, a uprihodovano je od cestarine 121,3 milijuna kuna, odnosno 65,2 milijuna kuna manje nego u ožujku 2019. Austrijski Asfinag primjerice pak bilježi pad prometa za čak 80 posto.

Željko Šušnjar, koji radi na HAC-ovoj naplatnoj postaji Zagvozd kaže da je promet drastično pao zadnjih 15 dana otkako su se uvele mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

- Broj vozila na autocesti je pao 70 posto i više. Ostalo je nešto nešto kamionskog prometa jer opskrba mora funkcionirati. A što se tiče osobnih automobila, ljudi očito poštuju uputstva stožera. I na našim su portalima na autocesti uostalom poruke da se ostane doma – govori Šušnjar. Kaže da kroz naplatu u Zagvozdu sad dnevno prođe 200-injak vozila, a prije ih je, normalnim danima, prolazilo više od 1000 dnevno.

Foto: Željko Šušnjar

Šušnjar upozorava da su djelatnici na naplatim postajama odmah nakon granice na udaru od mogućeg prenošenja zaraze. No navodi da su od Sektora naplate čim se pojavio prvi slučaj koronavirusa u Italiji dobili upute kako postupati, zaštitna sredstva i opremu.

- Koliko znam nitko od blagajnika nije obolio, a to znači da se dobro preventivno i na vrijeme djelovalo – govori Šušnjar i dodaje da blagajnici nakon svakog korisnika dezinficiraju ruke, imaju u kućicama otvorene prozore....

Nema vreve vikendom

Branimir Sirk radi na naplatnoj postaji Bregana na kojoj je inače uvijek vrlo prometno i užrbano, pogotovo petkom i vikendom. A sad je, veli, atmosfera sablazna.

- Posao nam je sad stresan, ima tu u doze i straha. Promet osobnih automobila je drastično pao. Naplatna postaja Bregana je specifična jer je na samoj granici, preko nje prolaze inače gastabajteri petkom i koji se vraćaju nedjeljom. Tako da bude velika vreva. A sad je ovdje muk i tišina, samo nekoliko policijskih vozila i nigdje nikoga – opisuje Sirk. Jedina život na Bregani je ovih dana kad dođu konvoji kamiona pa krozi naplatne kućice odjednom pođe 50,70 teretnih vozila.

VIDEO Na DRIVE-IN testiranje za koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

U prva tri mjeseca ove godine HAC i ARZ bilježe pad prometa i prihoda od 10 posto. U HAC-u pak ističi da je ima je u ovom trenutku važan oporavak gospodarstva pa će stoga u tu svrhu provesti mjere koje su dio ukupnih mjera Vlade RH. Jedna od njih je i privremena obustava naplate suglasnosti za obavljanje izvanrednih prijevoza i naknade za dozvole za izvanredni prijevoz na autocestama HAC-a od do 1. lipnja 2020. Uvedena je privremena odgoda sezonskog povećanja cestarine za 10 posto za vozila IA, I i II skupine u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna.

Privremeno je produžen sezonski „zimskog“ ENC popusta do 1. lipnja 2020. Uveden je i dodatni popust od sedam posto za vozila EURO VI za vozila III i IV skupine koja koriste ENC uz naknadno plaćanje kreditnom/naftnom karticom, tijekom godine dana, počevši od 1.travnja.2020. Uz navedeni paket mjera, u HAC-u kažu da su još 13. ožujka donijeli privremenu mjeru za korisnike koji nemaju ENC uređaj pa je na raspolaganje stavljeno 3000 uređaja uz popust od 40 posto, po cijeni od 73 umjesto dosadašnjih 122 kune.

 

Ključne riječi

Komentara 11

SO
Sir Oliver
17:24 02.04.2020.

Bas mi vas je zao, turbo skupe HR autoceste, slobodno propadnite, ionako se ne koristim autocestama vec 10 godina, starom cestom prema Zadru idem samo sat duze nego autocestom, a autocesta me kosta vise od potrosenog goriva za prijedjenu relaciju.

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
16:13 02.04.2020.

nemrete više krast,to vas zeza!

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
16:11 02.04.2020.

Napokon da priroda malo prodiše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije