Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pronađen mrtav

Bivši kazahstanski veleposlanik u Austriji ubio se u bečkom zatvoru

zatvor
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
24.02.2015.
u 12:20

Alijev je pronađen rano jutros obješen u zatvorskoj ćeliji, u kojoj je bio sam

Rahat Alijev, bivši kazahstanski veleposlanik u Austriji i bivši zet predsjednika Kazahstana, optužen u domovini za ubojstvo i otmicu, oduzeo si je život u zatvoru Josefstadt u Beču, izvijestio je u utorak ujutro Peter Prechtel, voditelj zatvorske uprave. Alijev je pronađen rano ujutro obješen u zatvorskoj ćeliji, u kojoj je bio sam.

Austrijski radio i televizija ORF ističu kako se suicid dogodio nekoliko sati prije nego li je Alijev u utorak kao svjedok htio dati izjavu u sudskom procesu protiv dvojice bivših zatvorenika s kojima je prvo vrijeme po dolasku u zatvor dijelio ćeliju, a koji su ga ucjenjivali. Austrijsko Državno tužiteljstvo u St. Pöltenu podiglo je 22. prosinca prošle godine optužnicu protiv navedenog „dvojca“ zbog pokušaja ucjene. 

Isti izvor navodi da su iznuđivači navodno od Alijeva tražili novac za njegovu zaštitu, uz obrazloženje da u zatvoru Josefstadt ima „mnogo ludih ljudi“ i, ako želi preživjeti, mora platiti. U protivnom, kako stoji u optužnici, a prenosi ORF, „mogao bi ga netko ubiti za vrijeme pranja u prostoru za tuširanje i prikazati kao samoubojstvo“.

Alijev odvjetnik Klaus Ainedter sumnja u to da si je njegov 52-godišnji klijent sam oduzeo život.

– U to značajno sumnjam, bez da ikoga želim pritom okriviti. Ja sam ga još jučer posjetio. Ne može, uopće, biti ni govora o opasnosti od suicida – rekao je u prvoj reakciji na vijest Klaus Ainedter, koji je zajedno sa svojim ocem Manfredom godinama zastupao Alijeva.

Alijev, koji je nakon veleposlaničke dužnosti u Beču otišao na Maltu, u lipnju 2014. godine dobrovoljno se predao austrijskom pravosuđu koje ga sumnjiči za ubojstvo i otmicu po optužnici podignutoj u srpnju 2011. godine. Sud u Kazahstanu, osudio ga je za ubojstvo dvojice bankara koji su oteti 2007. godine i pronađeni mrtvi 2011. godine.

Austrija ga je dva puta odbila izručiti Kazahstanu, uz obrazloženje da ne bi imao pravedno suđenje.

Proces protiv Alijeva, koji je uvijek iznova tvrdio da je žrtva političkog progona jer se je želio domoći dužnosti kazahstanskog predsjednika i kritizirao predsjednika Nursultana Nazarbajeva, trebao je početi početkom travnja ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije