Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sloboda govora?

Bivša ruska novinarka kažnjena zbog diskreditiranja ruske vojske

Former Russian state TV employee Marina Ovsyannikova attends a court hearing in Moscow
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
1/2
28.07.2022.
u 19:54

Ovsjanikova je u ožujku postala poznata kada je upala u studio ruske državne televizije, svojeg tadašnjeg poslodavca, kako bi osudila rat u Ukrajini tijekom informativne emisije koja je išla uživo.

Bivša ruska televizijska novinarka Marina Ovsjanikova kažnjena je u četvrtak s 50.000 rublji (820 američkih dolara) zbog diskreditiranja ruskih oružanih snaga u objavama na društvenim mrežama u kojima je osudila rusko vojno djelovanje u Ukrajini.

Presuda je donesena nakon kratkog ročišta na sudu u Moskvi. Ovsjanikova je nakon suđenja na Twitteru objavila fotografiju iz sudnice uz poruku "Apsurdno suđenje završilo apsurdnom odlukom. Sudac je odlučio da moje riječi u obranu Ilye Yashina predstavljaju posebnu javnu opasnost😂 I odredio maksimalnu novčanu kaznu od 50 tisuća rublji za nazivanje rata najstrašnijim zločinom 21. stoljeća."

"Dokazi potvrđuju Ovsjanikovinu krivnju. Nema razloga sumnjati u njihovu autentičnost", rekao je sudac.

Ovsjanikova je u ožujku postala poznata kada je upala u studio ruske državne televizije, svojeg tadašnjeg poslodavca, kako bi osudila rat u Ukrajini tijekom informativne emisije koja je išla uživo. Tada je bila kažnjena s 30.000 rublji zbog kršenja zakona o prosvjedima.

Ovo suđenje odnosilo se na njezine naknadne objave na društvenim medijima u kojima je napisala da će odgovorni za rusko djelovanje u Ukrajini završiti na međunarodnom sudu.

Rusija je donijela zakon protiv "diskreditiranja" oružanih snaga koji predviđa kazne do 15 godina zatvora nedugo nakon početka napada na Ukrajinu.

Ovsjanikova je na sudu rekla da neće povući svoje riječi. Dodala je da ne razumije zašto joj se sudi. 

"Ovo što se ovdje događa je apsurdno", rekla je. "Rat je strahota, krv i sramota". 

"Vaše optužbe su kao da me optužujete da širim majmunske boginje", rekla je. "Svrha suđenja je da zastrašite sve ljude u Ruskoj Federaciji koji se protive ratu".

Za Rusiju je rekla da je agresor i ustvrdila: "Započinjanje ovog rata najveći je zločin naše vlade". 

Njezin odvjetnik rekao je da po članku 29 ruskog ustava ima pravo na slobodno izražavanje, ali sud to nije uvažio.

Komentara 1

NV
novo vriijeme
20:06 28.07.2022.

Nema problema CNN je željno čeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije