Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zasjedanje HBK
Povratak na članak

Biskupi traže od države da rasvijetli istinu o jasenovačkim logorima

- Time će se žrtvama pokazati dužno poštovanje, a istinom unijeti više mira u živote obitelji čiji su članovi nastradali, kažu biskupi.

Komentari 135

Avatar abakus
abakus
15:42 15.10.2016.

Evidentno je da se pravo znanstveno istraživanje ovih događaja nije moglo napraviti za vrijeme bivšeg režima kojem je odgovarala samo jedna "istina". Zato ga je potrebno napraviti danas. U svakom slučaju, istina je nešto čega se nitko ne treba bojati - osim onih koji su svoju egzistenciju i svoju "moralnu vertikalnost" utemeljili na lažima. Samo takvima ovakvo istraživanje može predstavljati prijetnju.

VL
JP
josip.pivar11
15:17 15.10.2016.

I što je loše u tome da se istraži Jasenovac? Sad više nije važno, a prije se nije moglo ni smjelo.

VL
PS
PLETER S PLIVE
15:22 15.10.2016.

Istinu na svjetlo dana, kako bi se razotkrile srbokomunističke laži...

VL
AH
Ahri
16:01 15.10.2016.

Nisam neki crkvoljubac ali ovaj put se slažem s njima mada je to Sizof posao, svi tragovi su odavno uništeni i dokaza nema jer ih je Tito uništio i izmislio nove zbog ratne odštete koju je Jugoslavija dobila od Njemačke.

VL
MA
Malenkost
17:26 15.10.2016.

Svaki kostur se moze zu pomoc DNA analize identificirati te usporediti s zivom rodbinom. Vise ne treba nagadati i prepustiti "Brbljavcima" za sire neistine o pogubljenima te prave raskole medu nama. Taj cin i nije vise skup a s njim se dobiva definitivna istina. Zanimljivo je kako gotovo "svi" politicari bjeze od istine i sprijecavaju otkrivanje iste s nepobitnim znanstvenim metodama danas u 21 stoljecu. Eto izgleda da Crkva pocimlje shvacati da su sljepimice sluzili Franji i HDZu koji su imali mogucnost stvaranja nepobitnih cinjenica, ali nisu htijeli. Drugovi iz HR Politike prihvatite ovaj nacin razotkrivanja Identiteta svih zrtava - ustaskih i komunistickih (antifasistickih), nek se zna koliko su ubijali i jedni i drugi, tek tada te biti podloge za diskusije, uvide i "pomirbe". Zamaglivalje steti cijelom drustvu. Zna to HDZ i Kolinda i SDP i Milanovic te svi ostali. Zar se nas, puk, smatra Ovcama. Hocemo Lustraciju potvrdenu s nepobitnim znanstvenim metodama. Dosta je. Radite. Sramite se za dosadasnju sutnju.

VL
TR
tragurion1954
15:52 15.10.2016.

Koliko četnika po ovom forumu! Večernji stvarno revno objavljuje tekstove velikosrba. Zasto? Zašto bi nekom normalnom smetalo objektivno, znanstveno sagledavanje Jasenovca. Previše smo laži slušali u doba Juge, puno previše. Iako je 70.tih u par ekshumacija nađeno oko 400 kostura.kostura. Vrijeme je za istinu, makar se domaćim izdajnicima i velikosrbima od istine diže kosa na glavi

VL
IV
IvanKapapulco
18:17 15.10.2016.

Postovani citaoci VL! Citajuci vase komentare, ne samo danas, covjeku nemoze promaci velika podjeljenost Hrvatskih gradana. Svidalo se to nekome ili ne, nazalost to je istina. Jedna strana trazi i oplakuje svoje nestale izmasakrirane zrtve, druga strana opravdava, cak je i ponosna za pocinjena zlodjela i sakriva zlocine, te ih opravdava komunistickom ideologijom.Nema opravdanja za zlocin, ma tko god ga pocinio i u cije ime. Komunizam ili drugi rezimi smi po sebi su zlocinci jer unistavaju covjeka i zato su za svaku osudu. ISTINA je jedini put koji vodi u zivot i suzivot. Zato puna podrska biskupima i svim pravednim ljudima kojima je stalo do istine i suzivota. Nuzni pozdrav pravednim ljudima.

VL
OB
obivankenobi
17:22 15.10.2016.

Najpokvarenije je to sto oni koji sire propagandu o masovnim zlocinima ne dozvoljavaju znanstvenu istragu???! Najbolji dokaz da lazu je to sto nema grobnica zrtava, nasuprot stotinama grobnica komunistickih zlocina, također neistrazenih. Ali istina ce ipak izaci na vidjelo.

VL
DK
dr kaunda
20:10 15.10.2016.

Sve zlocine treba rasvijetliti nije bitno tko ih je pocinio i kad samo sto prije kako Jasenovac tako i Bleiburg,Ovcaru itd da ljudi konacno saznaju istinu ali pravu.

VL
GO
gooniegoogoo
16:13 15.10.2016.

ma nije me ni briga za Jasenovac u tom smislu istraživanja jel 5, 500, 5.000, 50.000, 5000.000 il 5 milijuna, Jasenovac je najveća sramota Hrvata u povijesti pa makar i nisu izabrali ustaše ko svoje vođe. Svakako treba inzistirati na iskapanju i primjerenom odavanju počasti žrtvama komunističkoga režima, posebice kada se radi o masovnim grobištima i ostatcima stradalnika, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama, osobito Sloveniji. Samo Zagreb i okolica broje stotine partizanskih masovnih grobnica koje su usporedive s Jasenovcem. Ne može me nitko i nikad uvjerit da su one kečkice iz Hude Jame ikad ikom išta skrivile. Apsolutna podrška biskupima, za napomenut je također biskupima da imaju dovoljno para za istraživanja barem dijela tih masovnih grobnica.

VL
Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
15:20 15.10.2016.

Podrška biskupima, istina mora izać na vidjelo.

VL
MI
Mimizo
16:44 15.10.2016.

ako je 50 godina bila stigma nad hrvatima da su zločinaćki i genocidni narod nakon drugog svjetskog rata isto bi sada trebalo da se odn osi na srbe nakon obrambenog domovinskog rata i da se to spominje 50 godina i ponavlja svaki dan i u medijima i školama

VL
RA
Rangostar
16:11 15.10.2016.

Izgleda da drzava nesto zna a nece da rasvijetli cim pronicljivi biskupi hoce istinu i samo istinu po bilo koju cijenu. Pa ne mozes se ti sa biskupima nadmudrivat. Iza njih stoji bog.

VL
JB
jole.brajin
18:03 15.10.2016.

Ako se to učini,onda će tkz.antifašisti izumrijeti poput dino saurusa.

VL
IB
ivica.barac.62
20:57 15.10.2016.

Pazi sto se cetnici i Hrvatski crveni vampiri pale . Tko god se zalaze da se konacno sazna prava istina remeti njihov bolesni mentalni sklop LAZI koji vec 70 godina nastoje prikazati kao jedinu istinu.

VL
PL
@ploto@
19:09 15.10.2016.

Ne treba ništa istraživati.Ima u BG arhivima najopsežnija studija iz sredine 60 godina ,prošlog stoljeća o stradanju u WW2 na području SHS države.Žrtve su doslovno pobrojane poimence i u njoj su učestovali vodeći znanstvenici iz svih tadašnjih republika i pokrajina.Nikadd ta studija nije ugledala svjetlo dana. Zašto ? Pa valjda nije odgovarala raznim velikosrpskiom mitomanima jer je bila pogubna za njihovu propaganda koju i danas nastavljaju.

VL
Avatar Amerika je agresor
Amerika je agresor
18:55 15.10.2016.

Zasto traze od drzave? Sve to ima u Vatikanu.

VL
IV
ivaba
15:24 15.10.2016.

Samo znanstvena istrazivanja, otvaranje arhiva, iskopavanja mogu dovesti do istine o Jasenovcu i to su institucije u Hrvatskoj duzne napraviti ......ovo sto se danas ponavlja su samo necije subjektivne procjene, a o srpskim mitovima (700 000 zrtava ) koji suu u Jugoslaviji bili i sluzbeni podaci!!! ne treba ni govoriti...........

VL
DE
demokršćanin
22:40 15.10.2016.

Biskupska konferencija želi skrenuti pozornost na nebrigu o stvarnoj istini o Jasenovcu.Kako protumačiti nedavno pokapanje posmrtnih ostataka iz Hude jame u Sloveniji u grobnicu na groblju u Teznom blizu Maribora kada se Republika Hrvatska nije udostojala službeno poslati nikoga naa komemoraciju.Svaka čast i hvala g.Romanu Leljaku Slovencu koji brižno proučava posmrtne ostatke krvoločno poubijanih sa Bleiburga diljem Slovenije.

VL
SD
sdpesticid
21:52 15.10.2016.

naravno, sada će kvazi ljevica a i plenković dati im za pravo, u upitu, zar nismo sekularna država ?

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.