Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgradili je donacijama

Biskup Škvorčević posvetio crkvu prognanih Hrtkovčana

posveta crkve
pozeskidnevnik.hr
28.03.2016.
u 17:28

Biskup Škvorčević Srijemcima je poručio kako mu je još u živom sjećanju njihova sudbina i prijedlog da se u Kuli izgradi crkva u čast sv. Petra, koja bi im svjedočila o zavičaju, duhovno ih povezivala i bila mjesto nade i utjehe.

Požeški biskup mons. Antun Škvorčević u ponedjeljak je u Kuli kod Kutjeva predvodio misno slavlje i posvetio oltar nove crkve svetog Petra.

Škvorčević je temeljni kamen crkve postavio na Uskrsni ponedjeljak 1999. godine prema želji Hrvata prognanih iz Srijema, ponajprije iz Hrtkovaca, koji su u ratnom vihoru devedesetih godina naselili to mjesto. U Kuli u to doba nije bilo crkve, a izgradnju nove svojim su donacijama najvećim dijelom financirali upravo oni. Na protjerivanje Hrtkovčana pozvao je Vojislav Šešelj, kojemu će u četvrtak biti izrečena presuda na Haškom sudu.

- Naša crkva u Kuli jedna je od onih koje svjedoče o tome što nam se dogodilo. Takvih objekata koji pokazuju vjeru u svijetu je sve više, a to je važno jer jedino nas snaga opraštanja može smiriti i dovesti do budućnosti -  rekao je Antun Plivelić, predsjednik Zajednice prognanin Hrtkovčana.

Biskup Škvorčević Srijemcima je poručio kako mu je još u živom sjećanju njihova sudbina i prijedlog da se u Kuli izgradi crkva u čast sv. Petra, koja bi im svjedočila o zavičaju, duhovno ih povezivala i bila mjesto nade i utjehe. 

>> Orešković 7. travnja ide u Vatikan, sastat će se s papom Franjom

Komentara 1

BO
Bogodol
18:17 28.03.2016.

Želim svako dobro Hrtkovčanima u novom mjestu u koje su dospjeli ne svojom voljom. Prije 10 dana išao sam na službeni put u Kosjerić u Srbiju te prošao kroz Hrtkovce koji su na putu od Rume prema Šabcu, u povratku sam snimio Katoličku crkvu i društveni Dom, kroz Hrtkovce sam prolazio prije rata kada sam išao na teren u Šabac ili Loznicu, imali su ulicu Stjepana Radića za vrieme tzv. Jugoslavije kada u tzv. SR Hrvatskoj bilo na prste jedne ruke sa ulicom Stjepana Radića, sada je ta ulica čini mi se Karađorđevićeva. Vidio sam i novo izgrađenu pravoslavnu crkvu koja prije rata nije postojala, sada tamo žive tzv. Srbi (ne smijem ih nazvati pravim imenom jer bi me VL odmah izbacio), neki su iz mog sela kod Sl. Broda, znam koje su vriednosti, pokoj duši Anti Vičeku koji je iz Hrtkovaca doselio u St. Slatinik, a kasnije prodao i otišao prema Slatini. On je bio takav stručnjak za ljubenice koje je na brdu posadio i imao ih u Srpnju, a svi smo mislili da ljubenica ne može biti zapadno od Vinkovaca.Pozdrav svim Hrvatima iz Sriema, Bačke i Banata koji su doselili ili su još preko granice, neka se drže i ne daju da nestanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije