Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hodočašće

Biskup Škvorčević na "žalosni petak" u Jasenovcu

škvorčević
Arhivska fotografija
24.03.2010.
u 11:12

U petak će se u svim župama Požeške biskupije slaviti «Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika».

Požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević i ove će godine prije Cvjetnice hodočastiti u Jasenovac i Staru Gradišku. Točnije, u petak će se u svim župama Požeške biskupije slaviti «Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika».

- Kao i prijašnjih godina pozivaju se vjernici da taj dan provedu u pokori, molitvi, postu i žrtvi za zlo koje je počinjeno na našim prostorima, osobito za vrijeme totalitarnih sustava u 20. stoljeću i da mole Božje milosrđe za počinitelje zla. U ovoj Svećeničkoj godini posebno u molitvu uključimo ubijenu i progonjenu braću svećenike na čelu s bl. Alojzijem Stepincem čije se pedesete obljetnice smrti spominjemo.

U župama gdje su ubijeni pojedini svećenici ili iz kojih potječu svećenici ubijeni negdje drugdje valja se toga dana na redovitom euharistijskom slavlju spomenuti njihove žrtve. Središnja biskupijska slavlja toga dana su u Jasenovcu i Staroj Gradiški - rekao nam je Škvorčevićev tajnik vlč. Ivica Žuljević Biskup Škvorčević koji će na "žalosni petak" posvetiti župnu crkvu u Staroj Gradiški, premda još nije završena njezina unutrašnjost.

- Starogradiška župa šezdeset i dvije godine nakon rušenja svoje župne crkve po nalogu komunističkih vlasti konačno dobiva dostojno mjesto za svoja liturgijska okupljanja. Ujedno u Svećeničkoj godini o pedesetoj obljetnici smrti bl. Alojzija Stepinca otvaramo crkvu trajnog spomena i molitve za više od dvjesto pedeset naše progonjene i zatvarane subraće u Staroj Gradiški - kaže vlč. Žuljević, dodajući da će nakon toga u župnoj crkvi sv. Nikole i Uznesenja Marijina u Jasenovcu u 18 sati biti euharistija, kojoj će predsjedati požeški biskup, nakon koje sliedi pokorniča procesija na glavnom trgu s likom Gospe Jasenovačke.

Komentara 5

KA
Karla
12:37 24.03.2010.

Svaka čast, biskupe! Svi ljudi griješe ali jedino iz crkvenih krugova dolazi oprost, kajanje, ljubav i molitva za sve ljude. Dragi drugovi komunisti, na vama je red da se pokajete i ispričate za masovne likvidacije svećenika, redovnika , hrvatskih intelektualaca i svih potencijalnih vaših budućih možebitnih protivnika, koje ste besramno i bez suda likvidirali. Čekamo vaše kajanje, ispriku i molitvu za te nevine ljude!

OB
-obrisani-
15:44 24.03.2010.

eko,..sada cé mnogima smetati, jer je u Jasenovcu , ..a da nije posá..i opet bi im smetalo !!...

OB
-obrisani-
18:10 24.03.2010.

Zla i zlocini na Balkanu su bili i prije i poslije Komunista a najmanje u vrijeme Socijalizma, pa neka se narod upita kuda ih vjere vode ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije