Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Optuženo ih je bilo 147, a danas se sudi dvojici: Kako su policajac i odvjetnik izvlačili novac od osiguranja

Oremuš je bio zadužen da izlazi na očevide nesreća, a prema optužnici Pavličić je vodio računa da se nesreće dogode u vrijeme i na mjestu koje Oremuš pokriva, a za te usluge policajcu je isplaćivano između 1000 i 3000 kuna po nesreći.
24. studenoga 2020. u 15:30 4 komentara 4020 prikaza
Policija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kada ih je 30. prosinca 2016. USKOK optužio da su se udružili u zločinačko udruženje u sklopu kojeg su varali osiguravateljske kuće na auto osiguranjima nakon čega su na temelju fingiranih nesreća izvlačili novac, ukupno ih je optuženo 147. No od podizanja optužnice do početka suđenja, na optuženičkoj klupi ostala su samo dvojica optuženika; policajac Tomislav Oremuš i odvjetnik Mislav Karlovac.

Svi ostali, uključujući i prvooptuženog Stanislava Pavličića, kojeg je USKOK u optužnici označio mozgom cijele operacije koji je sve ostale organizirao radi unosnog prevarantskog "posla" priznali su krivnju te su se nagodili s USKOK-om. Osuđeni su uglavnom na uvjetne kazne, rad za opće dobro i sporedne novčane kazne, a svima im je oduzeta i nepripadajuća imovinska korist od ukupno 1,6 milijuna kuna. Postupak je u odnosu na Oremuša i Karlovca razdvojen, optužnica je postala pravomoćna, te je tom dvojcu počelo suđenje no uskoro je i zapelo.

Ilegalni tulum Policija: Nikog nismo našli. Susjedi: Ma oko tri ujutro su izašle tri ženske i to je sve

Obrane su prvo tražile da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoje snimke tajno snimljenih razgovora. To im je odbijeno, a sada je obrana Karlovca zatražila da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoje sve izreke presuda koje su donesene temeljem sporazuma. Inače, kada postoje presude temeljem sporazuma, tužiteljstvo obično predloži da se one provedu kao dokaz, a u pojedinim situacijama, oni koji su priznali krivnju i nagodili se budu pozvani da svjedoče. Odnosno promijeni im se status u postupku jer su se kao optuženici mogli braniti kako hoće, pa i lagati, dok kao svjedoci moraju govoriti istinu. Da se 145 presuda donesenih temeljem sporazuma između optuženika i USKOK-a pročita, predložilo je tužiteljstvo, čemu se obrana Karlovca usprotivila.

Smatraju da se izvođenjem tih dokaza vrijeđa presumpcija nevinosti Oremuša i Karlovca jer se njihova imena spominju u činjeničnim opisima sporazumnih presuda. Vijeće pod presjedanjem sutkinje Renate Pražetine Kaleb je prijedlog obrane odbilo, navevši da se imena Oremuša i Karlovca istina spominju u činjeničnim opisima sporazumnih presuda, no pored njihovih imena nije naznačeno da su okrivljenici. Stav je suda bio da je navođenje njihovim imena u sporazumnim presudama bilo nužno radi kvalificiranja odgovornosti onih koji su se sporazumjeli.

Policija očevid PAG Muškarac prijetio djelatnicima hitne pomoći, bio je revoltiran i pod utjecajem alkohola

Navedeno jeda se izreke sporazumnih presuda odnose isključivo na optuženike koji su se nagodili, dok će se odgovornost Oremuša i Karlovca utvrđivati u zasebnom postupku. Sud je stoga odbio zahtjev obrana za izdvajanjem 145 sporazumnih presuda kao nezakonitih dokaza. No obrana na tu odluku ima pravo žalbe. A što se tiče optužbi koje se stavljaju na teret Oremušu i Karlovcu, oni su prema navodima optužnice imali svoju ulogu u zločinačkom udruženju kojeg je ustrojio Pavličić, inače automehaničar. On se teretio da je od veljače 2014. do rujna 2015., okupio grupu ljudi koji su fingirali prometne nesreće te zatim naplaćivali štetu od osiguranja, pri čemu su osiguravateljske kuće oštetili za 2,1 milijun kuna.

Da bi ta priča funkcionirala, u njoj su sudjelovali Tomislav Oremuš, koji je u vrijeme inkriminirano optužnicom radio u prometnoj policiji, te odvjetnik Mislav Karlovac. Optuženici su dulje vrijeme bili tajno praćeni i prisluškivani, a USKOK u optužnici tvrdi da su insceniralo barem 20-ak sudara prije no što su otkriveni. Oremuš je bio zadužen da izlazi na očevide nesreća, a prema optužnici Pavličić je vodio računa da se nesreće dogode u vrijeme i na mjestu koje Oremuš pokriva, a za te usluge policajcu je isplaćivano između 1000 i 3000 kuna po nesreći. On bi potom napravio očevid, ako treba odmah na mjestu naplatio prekršaj, a novac za plaćanje prekršajnih kazni osiguravao je Pavličić.

Slovenska policija UNATOČ ZABRANI Vlasnik kafića sakrio goste pa uvjeravao policiju da ne rade, svi su zaradili kaznene prijave

I to tako da je od svake sume koje je poslije fingiranih nesreća isplatilo osiguranje, nakon raspodjele plijena, uzimao 10 posto koje je stavljao sa strane za dodatne troškove. No nije sve uvijek išlo po planu jer su neki sudionici fiktivnih nesreća taj novac uzimali za sebe, umjesto da plate kaznu, pa bi se poslije morala platiti puna cijena prispjele kazne. Modus postupanja, nakon što bi se dogodila nesreća bio je da oni koji su automobile vozili “nestanu”, a da na njihova mjesta dođu drugi ljudi.

S obzirom na to da se uglavnom radilo o lančanim sudarima, po nesreći se broj oštećenika penjao i do osam. Nakon što bi Oremuš napravio očevid, sudionici lažnih nesreća dobivali su upute da se jave liječnicima. Ondje su se trebali žaliti na bolove u vratu, glavi... Odnosno na sve što je potrebno da bi se prikupili papiri potrebni za naplatu osiguranja. Za odvjetničke poslove, prema optužnici, brinuo se odvjetnik Mislav Karlovac, koji je u tu priču uvukao i neke svoje kolege, koristeći njihove potpise i pečate. No te kolege nisu završili na popisu optuženika jer se ispostavilo da nisu znali da je riječ o fingiranim nesrećama.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • roland:

    Negativna selekcija u DORH-u, USKOK-u, na sudovima. Ono što je valjalo, otišlo je u odvjetnika, ovi koji su ostali "surađuju" sa svojim kolegama odvjetnicima, s kojima su prije 30 -tak godina studirali, a prije 15-tak godina pili kave po sudskim ... prikaži još! hodnicima. Po zatvorima Romi, narkomani, sitni dileri, nešto prevaranata, kleptomana, seksualni delinkventi i ubojice.

  • bf22:

    brzi su,nema što....2016.godina

  • Tihi:

    Prije 30 i nešto godina je to funkcioniralo i u njemačkoj . No kako su se već tada osiguravajuća društva povezala nije bilo više moguće takve primitivne prijevare da trčiš kod osiguranja i da naplaćuješ 147 nasreću na jedno te ... prikaži još!no te istom automobilu i uvijek si ti žrtva jer ti se neko nabio otraga u prtljažnik !!!!!