Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završili pregovori

Naručujete pakete iz inozemstva? Stiže odlična vijest za Hrvatsku!

dostava paket paketi
Foto: Thinkstock
1/6
14.12.2017.
u 19:40

Postigli smo jako mnogo! Nova Uredba donijet će transparentnost na tržište dajući veću ovlast regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u, rekla je Borzan.

Europski parlament preksinoć je postigao dogovor o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa s Vijećem i Komisijom. To je kraj jednogodišnjeg procesa u kojemu je kao pregovaračica u ime Europskog parlamenta radila hrvatska zastupnica Biljana Borzan.

– Odlične vijesti iz Strasbourga u ovo predblagdansko vrijeme! Nakon vrlo teških pregovora imamo dogovor o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa. Postigli smo jako puno. Nova Uredba donijet će transparentnost na tržište dajući veću ovlast regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u. Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave bit će prijavljivane EK što će dovesti do pojeftinjenja dostave – kaže Borzan.

Tako se uvodi red na jedno vrlo nelogično tržište prema kojem je, primjerice, dostava u jednom smjeru bila tri puta skuplja od dostave za istu udaljenost u drugom smjeru. Također, ovo je odlična vijest za Hrvatsku jer je prekogranična dostava u manje države članice u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće. Borzan kaže da će nelogičnosti, poput one da Hrvatska pošta naplaćuje uručivanje malih paketa 4,5 kune, biti prijavljene Komisiji. Već je dobila potvrdu da takva praksa ne postoji nigdje u EU.

– Dostava je potrošačima najvažniji faktor pri online kupnji. Čak 70% građana EU žali se da im je dostava preskupa, a više od 50% ne zna što učiniti u slučaju problema s dostavom. Zato sam uvela obvezu da potrošaču pri kupnji trgovac mora navesti sve oblike dostave koji su mu na raspolaganju s usporedbom cijena. Isto tako, prije kupnje mora se informirati potrošača što učiniti u slučaju problema – kazala je Borzan.

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

dostava paket paketi
1/10

Svaki dan dostavi se 11 milijuna paketa, 4 milijarde godišnje

Uredbom o prekograničnoj dostavi otklonit će se prepreke za daljnji razvoj online trgovine, koja raste i na godišnjoj razini vrijedi oko 400 milijardi eura. Prema istraživanjima EK, povećanje online trgovine s trenutačnih 5 na 15% značilo bi siguran rast BDP-a na razini Unije 1,7 posto.

Svaki dan u EU se dostavi oko 11 milijuna paketa, oko 4 milijarde paketa godišnje, no cijene su netransparentne, a neki poštanski operateri i grupe potrošača u izrazito nepovoljnoj poziciji.

Komentara 37

MA
maxxxx
12:30 14.12.2017.

Paket stigne iz Kine za 0 kuna, a onda mi prvo carina naplati dvadesetak kuna za slanje paketa od carinske uprave do postanskog ureda. Nakon toga mi postanski ured naplati jos mislim 6 kuna za dostavu paketa po koji sam sam dosao.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
12:41 14.12.2017.

Već neko vrijeme kupujem preko Ebaya i Amazona (Zalando, Deal LX i još neki dobri internet prodavači ne posluju s Hr), i u odnosu na prije nekoliko mjeseci, sada je dostava kud i kamo povoljnija. Ako je to isto dio rada ove marljive žene, onda svaka čast.

Avatar freen
freen
12:34 14.12.2017.

To je ok,samo naprijed gosp.Biljana,konačno da smo i mi u EU barem u načemu ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije