Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
visoki izvor iz MUP-a:

BiH je jedina država koja reagira na neuspjeh migranata da je napuste, a nije ih briga koliko ih ulazi u BiH

Migranti u BiH
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.08.2019.
u 21:54

Prema izvorima iz BiH, 18 ilegalnih migranata ozlijeđeno je pod još nerazjašnjenim okolnostima u okolici Velike Kladuše

Vijest o čak 18 ozlijeđenih migranata pronađenih na granici kod Velike Kladuše stigla je jučer iz BiH. Tamošnje je Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da je granična policija BiH pronašla skupinu migranata s težim i lakšim ozljedama u noći na srijedu, a potom ih odvela u Dom zdravlja Velika Kladuša. Incident su potvrdili i MUP Unsko-sanske županije te granična policija BiH, ali tijekom dana davali su vrlo šture informacije tako da su okolnosti događaja još nejasne.

– Granični policajci pronašli su skupinu od 18 ozlijeđenih migranata. Otkriveni su na graničnom području između BiH i Hrvatske – rekla je glasnogovornica granične policije BiH Sanela Dujković te dodala da se još prikupljaju operativne informacije s terena. Navodno su migranti pronađeni kraj mjesta Požar, a glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Alen Šiljdedić izjavio je da njihovi policajci nisu intervenirali, ali su obaviješteni o slučaju.

– Prema onome što znam od kolega na terenu, navodno su migranti izjavili da su prebačeni iz Hrvatske na teritorij BiH – rekao je Šiljdedić. Bosanskohercegovački mediji pišu da su “Migranti pretučeni u Hrvatskoj, pa prebačeni na teritorij BiH?” te da je “Policija Hrvatske upala na teritoriju BiH i prebacila 18 ozlijeđenih migranata”. Također, objavili su da je i Tužilaštvo BiH upućeno u događaje. Nakon ozbiljnih optužbi na rad hrvatske policije, Ministarstvo unutarnjih poslova RH objavilo je službeno priopćenje.

“Policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke na području Buhača zatekli su u odvojenim skupinama ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, koji su od te namjere odvraćeni”, stoji na stranicama MUP-a. Ministarstvo potom navodi da su nakon nekog vremena spomenute osobe na području BiH zatekli i službenici granične policije BiH, koji su kontaktirali sa službujućim šefom smjene PGP Cetingrad i o tome ga izvijestili.

– Prema do sada prikupljenim saznanjima, pri odvraćanju policijski službenici nisu uporabili sredstva prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, na osobama nisu bile vidljive ozljede niti je itko zatražio liječničku pomoć, a o navodnim ozljedama nije izvijestila ni granična policija BiH tijekom međusobnog kontakta – rekli su u MUP-u te zaključili da će detaljno ispitati istinitost navoda o ozljedama osoba, kao i istinitost navoda o uporabi sredstava prisile.

Visoki izvor iz MUP-a kratko je komentirao ovu situaciju za Večernji list: – BiH je jedina država čiji dužnosnici javno reagiraju na neuspjeh ilegalnih migranata da napuste njezin teritorij, a uopće ih nije briga i ne kontroliraju – što su i sami priznali – koliko ih ulazi u BiH.

Ozlijeđeni migranti liječe se u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, u kojem kažu da ih je šestero teže, a 12 lakše ozlijeđeno.

– Od tih osamnaest, šest je poslano na radiološku obradu – rekla je Evresa Okanović iz Doma zdravlja. 


Ključne riječi

Komentara 11

MC
Mcro
22:33 08.08.2019.

Bosanski turci suosjećaju sa braćom po vjeri... Ko smatra ovaj naziv za islamiste u bih uvredljivim iako je istinit nek čita dalje.. Za vrjeme turske vladavine okupirane zemlje su bile izolirane a posebno pogranične regije ko Bosna, nije se znalo ništa o Bosni, njenim gradovima, cestama, bila je pod njihovom izolacijom, a tako i današnja federacija, naši ljudi su pod medijskom blokadom od bosanski turaka, osim kojih radio postaja, pokojeg lokalnog privatnog tv kanala kojeg samo vide u tom određenom mjestu i par web portala naši nemaju pravo glasa u bih, zato vi danas u hr mislite da su turci bošnjaci, da su orjentirani za građansku bih, jesu samo ko u doba turaka kad su islamisti bili građani i robovlasnici, a kršćani roblje i podanici po selima..a europe su željni samo da mogu slobodno radit u njoj i otvarat put svim islamističkim teroristima iz svjeta.. Takvima bosanski turci ekspresno serviraju putovnice i državljanstva

Avatar antimaterija
antimaterija
22:25 08.08.2019.

Pa dobro što bi to točno trebala učiniti granična policija jedne države u slučaju pokušaja ilegalnih prelazaka i fizičkog otpora posve stranih osoba bez ikakvih dokumenata? Ima li suvremena samostalna država pravo braniti vlastite granice od ilegalnih prijelaza?

BO
borcanac
23:11 08.08.2019.

Nagazne mine oko granice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije