Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petogodišnji trud

Bicikliste na obali i otocima čekaju čak tri tisuće kilometara uređenih staza

Splitsko-dalmatinska županija
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
28.09.2018.
u 12:06

U EU je 20,000.000 cikloturista koji ostvare 44 milijarde eura prometa godišnje, što je veći promet nego što ostvari turizam cruiser brodova, koji iznosi 40 milijardi eura.

Vidjeti, slušati i dotaknuti prirodu uživajući pritom u laganoj vožnji biciklom osobit je užitak. Biciklisti željni adrenalinskih pustolovina mogu osvojiti vrh, spustiti se s planine, postavljati izazove po makadamskim putovima u podnožju, pratiti tokove rijeka, otkriti otoke birajući različite biciklističke razine...

Svatko odvažniji otkrit će novi svijet i slaviti okus vlastite pobjede, a Splitsko-dalmatinska županija s najvećom mrežom biciklističkih staza u Hrvatskoj pravi je odabir. Biciklistima je na raspolaganju čak 3000 kilometara na 105 označenih cikloturističkih ruta. Još 1500 kilometara na 40 cikloturističkih ruta će biti označeno do kraja 2018. na otoku Visu, Imotskom i zapadnom dijelu splitske rivijere. Za lakše snalaženje, tiskano je pet biciklističkih karata, a još pet izlaze iz tiska do kraja godine. Kako bi privukli što veći broj biciklista i potaknuli njihov što dulji boravak na području obale, otoka i Zagore otvoreno je 150 Bike&Bed objekata, 35 bike hotela i 10 bike kampova, kao i 10 bike odmarališta s opremom za popravak bicikala. Turistima su na usluzi i raspolaganju 45 educiranih i licenciranih bike vodiča. Popularizaciji biciklizma i propagiranju staza pridonosi 10 bike utrka najviše kategorije i 20 regionalnih koje se održavaju na ovom području. Za lakše snalaženje, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije osmislila je centralnu cikloturistička web stranicu i mobilnu aplikaciju.

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

- Sve to su rezultati četverogodišnjeg rada na razvoju cikloturizma. Danas imamo 150 rent a bike i 15 specijaliziranih bike agencija, te oko 200 zaposlenih u cikloturizmu – kaže Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Međutim, nemaju namjere tu stati. U planu je novih 100 cikloturističkih staza, 15-20 odmorišta, 200-300 bike objekata, najmanje 10 specijaliziranih bike agencija te bar jedan Bike park. U planu je i centar za edukaciju kadrova u cikloturizmu koji je jedan od najpoželjnijih oblika turizma s obzirom na to da ima minimalan utjecaj na okoliš. U EU je 20,000.000 cikloturista koji ostvare 44 milijarde eura prometa godišnje, što je veći promet nego što ostvari turizam cruiser brodova, koji iznosi 40 milijardi eura.

Komentara 1

SA
samoborka
21:02 28.09.2018.

Super. Govoreci iz osobnog iskustva, sretni biciklisti ce moci predahnuti svako malo uz te ceste i staze..jer su ljubazni mjestani (od kojih 99% zivi od turizma!) na vrijeme tamo izbacili sav svoj krupni otpad..kauce, fotelje, televizore, stare tepihe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije