Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRA

Bez radara na Učki nebo nad Istrom kontrolirao bi Beograd

14.02.2002.
u 00:00

RIJEKA, PULA - Primorsko-goranska županija načelno je spremna prihvatiti postavljanje radarskih sustava za nadzor mora i zraka na svom području, ali ne prihvaća lokaciju na Učki koju je kao najpovoljniju izabrao tim stručnjaka Ministarstva obrane, zaključak je jučerašnjeg sastanka predstavnika lokalne samouprave s delegacijom MORH-a, koju je vodio zamjenik ministra Zlatko Gareljić.

Sastanak je počeo prosvjedom ekoloških udruga pred zgradom županije, a potporu su im davali predstavnici općina Rijeka, Opatija, Lovran i Matulji. Zamjenik načelnika Lovrana rekao je da lokaciju za radar treba zamijeniti "poligonom za natjecanje zmajara". Radna skupina MORH-a za uvođenje radarskog sustava predstavila je više mogućnosti za postavljanje objekta kako bi on što manje smetao tornjevima Hrvatske televizije i telekomunikacija.

Radarski sustav financira se iz vojnog proračuna, a sa 80 posto kapaciteta bit će na raspolaganju za civilnu uporabu. Za Istru i Kvarner to je važno zbog sigurnosti plovidbe na moru i nadzor tereta prema lukama Trstu i Kopru, ali i za kontrolu zračnog prostora. Regija koja je orijentirana prema turizmu mora jamčiti sigurnost u zraku, a to se postojećim radarskim sustavima ne može. Strane zračne kompanije svoje čarter-letove neće upućivati u nesigurne zračne luke. Bez radara Hrvatska bi ostala crna rupa u Europi, pa bi nadzor nad našim nebom i naplatu preleta, preuzela najbliža država s radarskim sustavom - Jugoslavija.

Predstavnici MORH-a jučer su se sastali i sa čelnicima Istarske županije koji, iako Učka nije u njihovoj županiji, podržavaju prigovore susjedne županije.

- Spremni smo razgovarati o svakom problemu, a ne bismo nipošto ustrajali u postavljanju sustava koji bi bio štetan po ljudsko zdravlje - rekao je Gareljić. Dodao je kako je MORH spreman financirati 50 posto troškova izrade studije bilo kojoj ovlaštenoj instituciji koju lokalna samouprava izabere. Dvojbe o postavljanju radara u Limskom kanalu otklonjene su kada su predstavnici Mornarice objasnili kako je riječ o pokretnom sustavu.

T. Božić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije