Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blokada tržišta

Bez certifikata ne može se prodati stan veći od 50 četvornih metara

zgrade_PXL_kar_240413_60304
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
04.07.2013.
u 09:08

Gotovo niti jedan vlasnik nekretnine u Karlovcu ne posjeduje važan dokument

Tržište nekretina, ne samo u Karlovcu, je blokirano. Od prvog srpnja nemoguće je prodati stan veći od 50 četvornih metara ili zgradu bez energetskog certifikata, a vrlo mali broj vlasnika ga je ishodio.

Energetska svojstva

Predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora Željka Hrs Borković nam otkriva da je u Hrvatskoj izrađeno oko sedam tisuća certifikata. 

– Neće to morati biti velika blokada, jer se certifikat može ishoditi u roku osam dana – kaže Ž. Hrs Borković.

U Inkasatoru, najvećem upravitelju u Karlovcu, kažu da do sada niti jedna zgrada pod njihovim upravljanjem nije ishodila certifikat, a isti je slučaj i sa zgradama kojima upravlja Petračić projekt, tvrtka građevinara Davora Petračića. 

– Čitav dan obavještavam prodavatelje o dužnosti certificiranja. Više se ne smije niti oglašavati zgrada bez certifikata – kaže direktorica karlovačke agencije za promet nekretina Kairos Đurđica Skočić.

Agencija trenutno niti ne prodaje nekretnine koje nemaju potreban certifikat. Certifikat predočuje energetska svojstva zgrade i sadrži opće podatke o njoj, podatak kojem energetskom razredu zgrada pripada, podatke o termotehničkim sustavima i slično. Obavezno sadržava prijedlog ekonomski opravdanih mjera za poboljšanje energetskih svojstava, a ti prijedlozi se izrađuju po energetskom pregledu. Njega provode ovlašteni stručnjaci. Energetski certifikat ne mora se ishoditi za zgrade koje imaju predviđeni rok uporabe dvije godine, koje služe za rad na gradilištima, hale i druge tijekom dana otvorene zgrade, jednostavne građevine utvrđene posebnim propisom, građevine koje su predmet stečajnog postupka ili ovrhe, zgrade i stanovi koji se prodaju ili iznajmljuju članu uže obitelji te zgrade koje se ne griju. Neće se moći od 2016. godine niti iznajmiti nekretnina bez tog certifikata.

Kontrole i kazne

– Okvirno, cijena za stan je tisuću i pol kuna, a za kuće od dvije i pol do četiri tisuće kuna bez PDV-a – kaže Đ. Skočić.

Vršit će se i kontrola imaju li zgrade certifikate, a predviđene su i kazne.

– Obavijestit ću klijente da moraju odnekud iščupati dvije tisuće kuna. Vjerojatno će većina reagirati na način da odluče ne prodati stan. Oni koji će ipak prodavati, bit će im skuplje – komentira Petračić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije