Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

Bez auta i dozvole zbog dva prolaska kroz crveno

Naslovnica 5. 12. 2018.
05.12.2018.
u 00:07

Za najteže prekršaje kazne od 20.000 kuna, za telefoniranje u vožnji kazna će biti triput veća

Već je dulje vrijeme izvjesno da je plan iz Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa kojim je predviđeno da brojka smrtno stradalih u prometu 2020. godine ne bude veća od 213 teško ostvariva. Ali upravo ove izmjene zakona i aktivnosti MUP-a i Fakulteta prometnih znanosti u razdoblju do 2020. usmjerene su prema postizanju tog cilja. Samo do ovog ponedjeljka u crnim je statistikama smrti na našim cestama zavedeno 295 imena. Za upravljačem je odveć onih koji unatoč oduzetoj dozvoli smatraju da smiju voziti, jurnjava na našim cestama nije nepoznanica, kao ni vožnja kroz crveno ili vožnja u pijanom stanju.

Mentalitet nepoštovanja zakonskih propisa u nas je već odavno praksa kojoj Zakon o sigurnosti prometa na cestama očito nije uspio stati nakraj. Sve te činjenice potaknule su Ministarstvo unutarnjih poslova da žurno krene u izmjene postojećeg zakona, a radna skupina u kojoj su predstavnici MUP-a i stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti u ponedjeljak je finalizirala prijedloge Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 


Privremeno oduzimanje vozila, povećanje novčanih kazna za prekršaje u prometu na iznos do 20.000 kuna, obvezno izricanje zabrane upravljanja motornim vozilom, povećanje negativnih prekršajnih bodova, kažnjavanje nepoštivanja sigurnosnog razmaka na autocesti, obvezni liječnički pregled nakon 67. godine života, snimanje vozačkih ispita te mogućnost provjere elektroničkim putem statusa vozačke osnovne su novosti iz prijedloga koji je iznjedrila radna skupina.


>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili u našem e-izdanju

Također donosimo:

- Otkrijte u kojem vam se trenutku najviše isplati prijevremeno umirovljenje

- Za 50 godina samo će umjetnost čuvati ljudskost u nama

- Dar Modrićeva biografija: nikad ispričana priča

- U prodaji i Ekran specijal - 152 stranice za samo 15 kuna

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar gordi
gordi
21:29 04.12.2018.

ma bravo ..vozim 60 km na sat po Bolonji i dolazim na tri metra od semafora na Sutinskim vrelima kad ono žuto i za dvije sekunde crveno ..kako da stanem...da zakočim i udari me auto iza mene...nakaradan zakon nakaradne države...naglo kočenje na žuto je kažnjivi prekršaj u svim zemljama Europe.........samo pljačkajte narod krvopije ali nećete još dugo

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
22:53 04.12.2018.

Po selima u Aziji sam vidio semafore koji imaju odbrojavanje na kojima vidiš koliko će trajati zeleno, ako nema takvih, barem će zeleno početi treptati i upozoriti te da se uskoro pali žuto, ali ovdje, kao što je već netko napisao, ideš 50 na sat, upali se žuto tri metra prije semafora, naravno da češ proći kroz žuto, i 50 metara dalje će biti neki retard koji će ti naplatiti kaznu od 15000Kn??? Budete, ako me nađete u Irskoj....A istovremeno Horvatinčić ubio do sada 5 ljudi u prometu, nije bio dana u zatvoru, i dolazi na prijem kod precednice, mrš....

TT
TTjac
22:16 04.12.2018.

Bolje se prestati voziti autom. Nesposobni zakonodavac zna samo za represiju, ko da će ona rješiti problem. Ovo je iživljavanje na normalnim vozačima, zbog retardirane manjine. Rješite debile iz prometa, a ne da stradaju oni koji se normalno voze i koji su ipak većina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije