Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Bepo je bio tvorac velike Podravke i velikan svjetskog rukometa

'bepo_nnn_pod_290813'
''
30.08.2013.
u 14:00

U spomen na Bepa danas i sutra u koprivničkoj gimnazijskoj dvorani igraju Podravka, Hypo, Krim i Budućnost

Velikan svjetskog rukometa i tvorac velike Podravke Josip Samaržija Bepo rođen je 15. veljače 1932. u Hercegovcu nedaleko od Bjelovara, a umro je 2. srpnja 2001. godine. Poslije završenog Fakulteta za fizičku kulturu bio je profesor u Koprivnici. Od Vinka Zembera 1960. preuzeo je vođenje rukometašica, koje su s njim na čelu u iduće dvije godine bile u kvalifikacijama za 1. saveznu ligu.

Rođeni pobjednik

U prvoj prvoligaškoj sezoni 1964./1965. osvojeno je odlično peto mjesto, a onda u sezonama 1965./1966. i 1966./1967. Samaržija je s rukometašicama Podravke osvojio dva naslova prvaka Jugoslavije.

\"Kao savezni selektor i trener ženske reprezentacije bivše države, osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1982. i zlatnu medalju na 23. Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine. S omladinskom ženskom reprezentacijom Jugoslavije bio je treći na Svjetskom prvenstvu 1979., drugi 1981. i peti 1983. godine. Nakon odlaska iz Koprivnice 1971. godine, vodio je mušku švedsku momčad Lund i somborski ženski klub Vesna, odnosno Bane Sekulić\", prisjeća se poznati koprivnički novinar i sportski kroničar Ivo Čičin-Mašansker. 

Povratkom u RK Podravku 1989. godine, odmah je uveo koprivničke rukometašice u 1. ligu. Počela se stvarati velika Podravka, bili su to temelji na kojima su kokice 1996. godine zasjele na sam europski tron.

\'Opet smo na početku\'

\"Podravku je vodio do 1994. godine, potom je nastavio kao savjetnik i sportski direktor kluba. Završio je rad na knjizi o 50 godina stručnog rada u svjetskom rukometu. Odgojio je niz rukometašica, a uz njega su učili i treneri\", dodao je popularni Čim.

U spomen na profesora danas i sutra u koprivničkoj gimnaziji održat će se 8. memorijalni turnir \"Josip Samaržija Bepo\" na kojem će osim domaćina Podravke nastupiti i krema europskog rukometa - austrijski Hypo, slovenski Krim i crnogorska Budućnost.

- Drago mi je što se u Koprivnici već godinama održava tako jaki turnir. Bepo je to zaslužio. Posebno sam sretna kad ga naše djevojke i osvoje - istaknula je supruga pokojnog Samaržije, Ana, koja je u dresu Podravke igrala 1960-ih godina i s njom osvojila dva naslova prvaka Jugoslavije, a bila je i srebrna na Svjetskom prvenstvu s reprezentacijom.

- U klub sam došla na njegov zahtjev, a kasnije se među nama rodila i ljubav. Nije to bila ljubav s parketa, nego s leša na kojem smo tada igrali - kazala je ona.

Ipak, nezadovoljna je stanjem u kojem se klub danas nalazi.

- Desetljećima se nešto stvaralo i sad smo opet na početku - rekla je Ana Samaržija.

Raspored 8. memorijalnog turnira \"Josip Samaržija Bepo\"

Petak, 30. kolovoza

16.00 - Podravka Lino - Hypo Nö 2, prijateljska utkmica

18.00 - Hypo Nö - Krim Mercator

19.50 - službeno otvaranje turnira

20.00 - Podravka Vegeta - Budućnost

Subota, 31. kolovoza

9.30 - Budućnost - Hypo Nö

11.00 - Podravka Vegeta - Krim Mercator

16.00 - Podravka Lino - Hypo Nö 2, prijateljska utakmica

18.00 - Krim Mercator - Budućnost

20.00 - Podravka Vegeta - Hypo Nö

21.15 - podjela pehara i priznanja za najbolju igračicu, najbolju golmanicu i najefikasniju igračicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije