Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda u Srbiji

Beograd: Za ratni zločin u Lovasu 1991. dobili 128 godina zatvora!

'LOVAS'
Foto: VL
1/3
26.06.2012.
u 08:45

Obitelji poginulih: Ovom će presudom u povijesti biti zabilježeno da su krivi za zločin

Jednoglasnom odlukom članova sudskog vijeća Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, svih 14 osoba proglašeno je krivima za ratni zločin u Lovasu 1991. Njih 14 osuđeno je na ukupnu kaznu zatvora od 128 godina ili po 1,8 godina zatvora za svakog od 70 ubijenih civila ratne 1991. godine. Prema odluci suda, prvooptuženi Ljuban Devetak osuđen je na 20 godina zatvora, Milan Devčić na 10, a Milan Radojčić na 13 godina. Željko Krnjajić dobio je 10, Miodrag Dimitrijević također 10, Darko Perić 5, Radovan Vlajković 5, Radisav Josipović 4, Jovan Dimitrijević 8, Saša Stojanović 8, Dragan Bačić 6, Zoran Kosijer 9, Petronije Stevanović 14 i Aleksandar Nikolaidis 6 godina zatvora.

Svi oni terete se za stravična ubojstva i zločine koji su počinjeni u listopadu i studenome 1991. Terete se da su osobno ubili ili naredili ubojstva 70 civila iz Lovasa, među kojima su bili i žene, djeca i starci. O razmjerima zločina govori i činjenica da su mještani ubijani po kućama, ulicama, podrumima, improviziranim zatvorima, pa čak i u kapelici na seoskom groblju. Svakodnevna su bila maltretiranja, mučenja, silovanja, prijetnje, a zapaljena je i devastirana i seoska crkva. Svi nesrbi tih mjeseci morali su nositi bijele trake oko ruke kao znak raspoznavanja. Posebno monstruozan zločin dogodio se 18. listopada 1991. godine, kada je skupina od pedesetak mještana natjerana da hoda kroz minsko polje držeći se za ruke i tako ga očisti. Tada je smrtno stradalo 14 mještana, a dvadesetak ih je ranjeno.

– Vrlo smo zadovoljni presudom koja je adekvatna za taj strašni zločin. Ovo je i pouka Srbiji i međunarodnoj zajednici da je srpsko pravosuđe spremno procesuirati najteže zločine. Isto tako je i poruka drugim krivcima da će ih pravda kad-tad sustići – rekao je Bruno Vekarić, glasnogovornik i zamjenik tužitelja za ratne zločine.

Dodao je i da je slučaj Lovas za srbijansko pravosuđe završen. Posebno je zahvalio na radu sudskom vijeću koje je bilo izloženo strašnim pritiscima. Na izricanje presude u Beograd stigla je i skupina od tridesetak mještana. Među njima su bili roditelji ubijenih, ranjeni, kao i oni koji su preživjeli minsko polje i svjedočili u postupku.

– Pravdu za ubijene i sve što smo proživjeli nemoguće je zadovoljiti. Ionako je najpravedniji sudac Bog, on će im suditi. Najbitnije nam je da budu osuđeni i da se vodi u povijesti da su krivi za zločin – kaže Ivan Mujić, jedan od Lovašana koji je preživio batinanja i minsko polje. Na izricanju presude bila je i Marica Devetak, supruga prvooptuženog Ljubana osuđenog na 20 godina zatvora.

– On nije kriv! Na ovaj sud trebaju doći predstavnici međunarodnog suda da vide kako se sudi i radi. Sudsko vijeće nije uzelo u obzir niz dokaza ni mišljenja vještaka, a nestao je i dio dokumentacije. Njima je samo bilo bitno pronaći nekog krivca. Pravda u Lovasu na ovaj način nije zadovoljena, a žrtve su ponovno ubijene – rekla je supruga Ljubana Devetaka.

Komentara 375

AN
angel70
21:11 26.06.2012.

papaj ga kuts2 ok...nije fora.....

OB
-obrisani-
22:15 26.06.2012.

šteta da Glavaš nije srbin.....dobio bi......100 godina..

PN
PROTIVNIK_NEPRAVDE
19:19 26.06.2012.

Koja pravda, samo 128 godina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije