Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKA KRIZA

BBC: Johnson danas podnosi ostavku, ostat će premijer do jeseni

British PM Johnson speaks in Warsaw
Foto: POOL/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.07.2022.
u 10:56

Johnson je još jučer rekao parlamentarnom odboru da neće odstupiti i da su izbori zadnje što je zemlji potrebno

Britanski premijer Boris Johnson danas će podnijeti ostavku na mjesto čelnika Konzervativne stranke, no ostat će premijer do jeseni, navodi BBC te dodaje kako će se utrka za vodstvo stranke održati ovoga ljeta. Do objave navoda o njegovoj ostavci, više od 50 članova vlade podnijelo je ostavke.

Konzervativni zastupnik Tobias Ellwood reagirao je na vijest o premijerovoj planiranoj ostavci. Ističe kako mu je "drago što je prepoznao štetu koja je nanesena stranačkom brendu" te kako će se stranka sada morati pregrupirati.

 

George Freeman, koji je jutros objavio da podnosi ostavku na mjesto ministra znanosti, kaže da se Johnson mora ispričati kraljici i savjetuje joj da odmah pozove privremenog premijera.

Ranije je Caroline Johnson podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice Konzervativne stranke. Istaknula je da joj nije bilo lako donijeti odluku te kako je bio privilegij služiti na njezinu položaju.  

Ostavku je podnijela i tajnica za obrazovanje Michelle Donelan koja je tek u utorak navečer imenovana kao zamjena za Nadima Zahawija koji je postao kancelar. 

"Jučer sam vas molila da učinite pravu stvar i date ostavku za dobrobit naše zemlje i naše stranke. Ne vidim način da ostanete na toj dužnosti, ali bez formalnog mehanizma za vašu smjenu, čini se da je jedini način na koji je to moguće da vas mi, koji smo ostali u kabinetu, prisilimo na to", stoji u njezinu pismu premijeru. 

Dan nakon što je preuzeo dužnost jer je njegov prethodnik dao ostavku u znak prosvjeda protiv načina na koji je britanski premijer postupio u vezi s navodno neprimjerenim ponašanjem člana njegove stranke, novi kancelar Nadhim Zahawi rekao je premijeru da podnese ostavku.

"Ovo nije održivo i bit će samo gore, za vas, za Konzervativnu stranku i što je najvažnije – za cijelu zemlju", napisao je Zahawi na Twitteru te poručio Johnsonu da mora "učiniti pravu stvar i odmah otići". Zahawi nije rekao da je on dao ostavku, ali je rekao da je otišao u premijerov ured u Downing Streetu s kolegama iz kabineta u srijedu navečer kako bi rekao Johnsonu da "dostojanstveno ode".

"Srce mi je slomljeno što nije slušao i što sada potkopava nevjerojatna postignuća ove vlade", napisao je Zahawi u pismu.

"Država zaslužuje vladu koja nije samo stabilna nego i djeluje s integritetom. Premijeru, znate u svom srcu što je prava stvar koju trebate učiniti, i idite sada", dodao je.

Ministar obrane Ben Wallace također je pozvao Johnsona da se povuče s dužnosti, no rekao je da će on sam ostati kako bi zaštitio nacionalnu sigurnost. Ministrica rada i mirovinskog sustava Thérèse Coffey kaže da će ostati na dužnosti kako bi osigurala da se "kotači vlade nastave okretati". Tvrdi da razumije zabrinutost kolega i "jako lošu situaciju u kojoj se sada nalazimo", ali navodi da njezin odjel mora podržati najugroženije ljude u društvu.

Politička kriza

Johnson je još jučer rekao parlamentarnom odboru da neće odstupiti i da su izbori zadnje što je zemlji potrebno. Dodao je da on ima mandat od izbora 2019. godine, koje je dobio s velikom većinom, te da ne bi bilo odgovorno napustiti posao usred krize prouzročene porastom troškova života i ratom u Europi.

Johnsonov položaj uzdrman je nizom ostavki kolega i ministara koji smatraju da on nije dobar premijer. Nakon što je ostavke dalo nekoliko desetaka dužnosnika, dio zastupnika, pred kojima je odgovarao u srijedu, smatra da Johnson ne može popuniti ta mjesta u vrijeme kad se vladu poziva da reagira na rast troškova života i podrži gospodarstvo čiji rast usporava te mu prijeti recesija. Na ostavku ga pozivaju i stranački kolege. 

Prošlo je samo nekoliko tjedana otkako je Johnson preživio glasanje o povjerenju izazvano otkrićima da je posjećivao domjenke u vladinim uredima u vrijeme kada je vladina politika izričito zabranjivala društvena okupljanja zbog pandemije koronavirusa.

Sada ga se optužuje da je ignorirao zabrinutost oko ponašanja Chrisa Pinchera, koji je preuzeo više državnih dužnosti. Pincher je dao ostavku na mjesto premijerova zamjenika nakon što je navodno napao dvojicu muškaraca u pijanom stanju u londonskom Carlton Clubu. Premijer je kasnije priznao da je bio prethodno obaviješten o optužbama protiv Pinchera koje datiraju iz 2019. i rekao da mu je žao što ga je nakon toga zadržao u vladi.

Ključne riječi

Komentara 5

TM
trade_mark
11:40 07.07.2022.

najbolje ti boris pokreni još jedan brexit! to ti je dobro išlo!!

DU
Deleted user
11:33 07.07.2022.

Nije razumljivo, s obzirom na praksu naših političara, kako netko može tvrditi da država zaslužuje vladu koja nije samo stabilna, nego i djeluje s integritetom i kojoj je čast služiti svom narodu.

PR
prajdali100
10:36 07.07.2022.

Ostaće upamćen kao tip koji se češljao petardama.Kakva je ono frizura!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije