Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABORAVLJENI SLUČAJEVI J. F. Thomasa Jr. (72) policija povezuje s čak 30-ak ubojstava iz 70-ih i 80-ih godina

Bazom DNK silovatelja otkriven najveći ubojica u povijesti L. A.

Autori: Agencije, Lea Ive
01.05.2009.
u 18:21

Prema pisanju američkih medija, uhićen je najveći serijski ubojica u povijesti Los Angelesa. John Floyd Thomas Jr. (72), koji je do listopada prošle godine radio u jednoj osiguravateljskoj kući, morao je kao osuđenik za dva seksualna delikta dati uzorak DNK zbog stvaranja baze podataka seksualnih prijestupnika.

Nekoliko mjeseci kasnije, potkraj ožujka, uhićen je u svom stanu. Optužen je za ubojstvo 68-godišnje Etel Sokolof počinjeno još 1972. godine te godinu dana mlađe Elizabeth McKeown 1976. godine.

Silovane i ugušene
Usmrćene su na isti način – u svojim su domovima silovane i ugušene. I tada se klupko počelo odmotavati. Usporedbom njegove DNK s DNK nađenim na mjestima mnogih zločina iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća zaboravljeni slučajevi postali su središte pozornosti policajaca iz Los Angelesa.

Policija ga dovodi u vezu s čak 25 ubojstava starijih žena koje su silovane, a potom ugušene. Sve odreda bile su starije bjelkinje. Živjele su same i većina je imala niska primanja. Provjerom neriješenih slučajeva do 1960. godine taj bi se broj mogao i povećati.

Prvi val ubojstava starijih žena dogodio se sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. U svojim domovima nađeno je 17 mrtvih silovanih žena u dobi od 50 do 90 godina, a preko glave ležao im je jastuk ili pokrivač.

Dva vala ubojstava
Napadač je tada postao poznat po nadimku “Silovatelj sa zapadne strane”. Napadi i ubojstva prestali su 1978. godine, baš u vrijeme kada je svjedok napada na jednu ženu iz Pasadene zapisao Thomasov broj automobila, pa je Thomas završio u zatvoru zbog silovanja. U zatvoru je tada završio drugi put, a prvi je put ondje bio zbog pokušaja silovanja 1957. godine.

Napadi su se nastavili u vrijeme kada je izišao iz zatvora, 1983. godine, u gradu Claremontu pokraj Los Angelesa. Tada je napadnuto više starijih žena, a ubijeno ih je pet. Ubojica se i dalje služio pokrivačima i dekama kako bi svladao otpor žrtava. Iako je način bio sličan, a čak 20 žena preživjelo je napade, policajci nisu povezali ta dva vala ubojstava.

Razlog je to što se žrtve nisu slagale u opisu napadača te, naravno, nedostatak DNK tehnologije. Napadi su prestali prije deset godina. Za vrijeme ubojstava radio je kao socijalni radnik, medicinski tehničar, te prodavač. U trenutku uhićenja radio je u jednoj osiguravajućoj kući.

Zašto je prestao, ni policija nije sigurna, možda zato što je ostario.

Inače, 2004. godine u Kaliforniji je izglasovan zakon kojim se stvara baza podataka DNK svih seksualnih prijestupnika.


9000 neriješenih ubojstava

Policija je u Los Angelsu 2001. godine osnovala Odjel za zaboravljene slučajeve. Koristeći se novim tehnologijama, posebice DNK analizom, losangeleski policajci pokušat će riješiti neka od 9000 neriješenih ubojstava koja datiraju od 1960. godine prošlog stoljeća.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije