Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bavarac ruši desni AfD domoljubljem

Velika koalicija djelovat će pod geslom “Novi zamah za Europu, nova dinamika za Njemačku, novo zajedništvo za našu zemlju”
13. ožujka 2018. u 19:00 3 komentara 864 prikaza
Angela Merkel i Horst Seehofer
Foto: DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što je uspješno završila kompleksnu operaciju formiranja velike koalicije (GroKo) CDU-CSU-SPD, čije je geslo “Novi zamah za Europu, nova dinamika za Njemačku, novo zajedništvo za našu zemlju”, njemačka kancelarka Angela Merkel odlučila je krenuti u borbu za povratak desnih glasača CDU-CSU-a koji su u međuvremenu odlučili povjerenje dati Alternativi za Njemačku (AfD), i to većinom upravo zbog kancelarkine politike otvorenih vrata prema migrantima.

Horst Seehofer, Angela Merkel i Martin Schulz Vlada Angele Merkel Dali zeleno svjetlo: SPD ide u veliku koaliciju s demokršćanima

Vraćanje odbjeglih glasača

Gavnu ulogu u ovom projektu ima Horst Seehofer, premijer Bavarske na odlasku i novi ministar domovine i unutarnjih poslova, čiji je glavni zadatak povratiti odbjegle demokršćanske birače. Nije slučajno upravo on, kao čelnik najkonzervativnije njemačke savezne države, odabran da novim domoljubljem povrati povjerenje u CDU/CSU, što se može zaključiti i iz njegovog posljednjeg obraćanja javnosti.

– Znatno ću povećati protjerivanje kriminalnih migranata, učinit ćemo Njemačku sigurnom kao Bavarska koja je među najsigurnijim regijama u Europi – izjavio je Seehofer.

U tu svrhu Seehofer planira donošenje „Masterplana za brže postupke odluke o azilu i dosljednije protjerivanje“, što će biti prioritet nakon njegova dolaska na dužnost ministra unutarnjih poslova. Seehofer namjerava početi primjenjivati svoj plan odmah nakon prve zatvorene sjednice nove vlade koja je zakazana za početak travnja.

– Broj vraćanja u zemlje podrijetla mora biti osjetno povećan. To se posebice odnosi na one koji su prekršili zakon i one koji predstavljaju opasnost po njemačke građane i tu moramo pooštriti dosadašnju praksu – kazao je predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) u razgovoru za Bild am Sonntag i dodao kako Njemačka ostaje otvorena i liberalna zemlja.

– Ipak kada je riječ o zaštiti građana, potrebna nam je jaka država. I za to ću se pobrinuti – naglasio je Seehofer.

Angela Merkel očito je odlučila držati svoje dosadašnje kritičare blizu sebe jer je upravo Horst Seehofer posljednjih godina slovio kao jedan od najžešćih protivnika liberalne izbjegličke politike Angele Merkel, a očekuje se da će nakon stupanja na dužnost ministra unutarnjih poslova postrožiti odnos prema izbjeglicama.

Vodstvo CSU-a je nakon slabih rezultata na parlamentarnim izborima u rujnu, kada je mnogo demokršćanskih birača u Bavarskoj svoj glas dalo desno-populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD), najavilo borbu za povratak birača desno-konzervativnog spektra CSU-u. U Bavarskoj se u listopadu održavaju izbori za lokalni parlament na kojima CSU želi zadržati apsolutnu većinu.

Izgubljeno previše vremena

Osim projekta vraćanja odbjeglih glasača iz vlastitih redova, Angela Merkel mora što prije početi provoditi dogovoreni plan i program velike koalicije jer je, kako i sama kaže, izgubljeno previše vremena u pregovorima i vrijeme je da započnu s poslom.

Prije svega na dnevnom redu je ispunjavanje ključnih točaka programa GroKo-a, a oni se odnose na reformu školstva i mirovinskog sustava, osiguranje za nezaposlene, ponovno uvođenje mogućnosti prelaska s punog radnog vremena na skraćeno radno vrijeme i obratno, kao i provođenje odluke o ujedinjavanju razdvojenih članova migrantskih obitelji. 

Pogledajte i galeriju: Angela Merkel na gotovo svakoj fotografiji radi istu stvar, pogledajte što

Angela Merkel i Horst Seehofer
1 / 20
Angela Merkel na gotovo svakoj fotografiji radi istu stvar, pogledajte što. Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se na čelu države još od 2005. godine.
Annegret Kramp-Karrenbauer Annegret Kramp-Karrenbauer 'Mini Merkel' nije samo puka kopija svoje mentorice Andrea Nahle i Lars Klingbeil Politički triler Rašomon u njemačkom SPD-u, za vratom im puše AfD Martin Schulz POLITIKA U DIGITALNO DOBA Schulz – od idola nacije do odlaska u političku povijest u 11 mjeseci
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar lunar777
  lunar777:

  Domoljublje tipa Plenković..možeš misliti koje domoljublje. Pučani su nepopravljivo kontaminirani skoro svugdje u Evropi.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  njemačko domoljublje u politici se danas ogleda u odnosu prema migrantima, gdje se natječu koji će im dati veća 'prava' i povlastice. fora sa spajanjem obitelji su mala vrata kroz koja će u njemačku ući još 3 milijuna sirijaca, afganistanaca, ... prikaži još! iračana, somalijaca. vraćanje migranata? smiješno, malo se pobune ti migranti, radi čokoladica npr, jer žele mars, a ne milky way, i nijemac pristane, da ne pričamo o ostalim zahtjevima. merkelica i njeni mogu zauzdati afd samo ako budu žešći u protjerivanju migranata i otežavanju ostanka u njemačkoj, žestoko smanjiti šanse za dobiti azil, izbaciti svakog koga ulove bez dozvole i tako dalje. a kako nijemci imaju jedan od najžešćih zakona po pitanju 'ljudskih' prava, svaki takvi zakon ili postupak bude proglašen protuzakonitim, protuustavnim. i što sad? u radnom zakonodavstvu idu promjene, što znači da njemački stroj šepa i nije tako blistav kako se reklamiraju.

 • Eilandkrk:

  Da taj Bavarac je na zadnjim izborima izgubio 15 % pa sada bubeta svašta i ništa.