Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAGIRANJA

BASE skokovi nisu divlja aktivnost

10.02.2002.
u 00:00

Pročitavši pismo Hrvatskog zrakoplovnog saveza u vezi sa skokom s poslovne zgrade "Zagrepčanke" (Večernji list od 6. veljače o. g.) smatramo se pozvanima odgovoriti.

BASE skokovi, kao sportska aktivnost u svijetu, započeli su prije 25 godina. Potpuni "bum" BASE je doživio sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća. Suprotno tvrdnji predstavnika ZSH-a u HOO, BASE skokovi izvode se potpuno legalno u svim skandinavskim zemljama, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj te djelomično Mađarskoj. Čak i u SAD-u (ističem SAD zbog njihova pravnog sustava) postoje legalna mjesta za BASE skokove. Potrebno je naglasiti da se niti u jednoj zemlji taj problem ne veže uz državne zrakoplovne institucije, već dozvole za ili protiv skoka s određenog objekta isključivo ovise o vlasniku objekta.

Za razliku od vodstva u HZS-u, u navedenim zemljama BASE asocijacija i padobranske asocijacije usko surađuju u organizaciji skakanja jer je logično to što većina BASE skakača dolazi iz redova padobranaca. Upravo suprotno tvrdnji iz dopisa HZS-a o "samoubilačkim" skokovima! Potrebno je navesti da se na Svjetskom prvenstvu u Kuala Lumpuru izvelo približno 670 BASE skokova u šest dana natjecanja. Tvrdnja da potičemo mlade na opasne sportove ne stoji, iz jednostavnog razloga što BASE skakanje nije "divlja" aktivnost, već sport koji se odvija pod strogim nadzorom instruktora i samonadzorom skakača koji je najčešće već iskusni padobranac! Upravo i broj poginulih u tom sportu lani govori suprotno navedenoj tvrdnji kao samoubilačkoj aktivnosti. U 2001. godini smrtno su stradala četiri BASE skakača dok u ronjenju, na primjer, ili alpinizmu, stradava trostruko više ljudi.

Potpuno legalno i u suradnji sa zagrebačkim MUP-om skokove smo organizirali u prosincu 1999. Ponovili smo isti skok i na lokaciji Toplane "Borovje".

Na potpuno identičan način organizirali smo i skokove 30. siječnja 2002. Skokove smo izvodili radi pripreme za predstojeće Svjetsko prventvo koje će se održati u rujnu u Kuala Lumpuru i Bangkoku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije