Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Base-jump antipropaganda je zrakoplovnog sporta

Jeste li pitali tko bi odgovarao da se padobran nije otvorio?
06. veljače 2002. u 00:00 60 prikaza

Temeljem članka koji je objavljen u "Večernjem listu" od 31. siječnja o. g. pod naslovom "Base-jumperi skakali sa Zagrepčanke", Hrvatski zrakoplovni savez kao krovna sportska zrakoplovna udruga u RH te punopravan član Svjetske zrakoplovne federacije FAI, Europske zrakoplovne asocijacije EA, Hrvatskoga olimpijskog odbora i Hrvatske zajednice tehničke kulture izjavljuje da se ograđuje od bilo kakve veze s base-jumpom.

Pojava base-jumpa u Hrvatskoj antipropaganda je zrakoplovnog športa i Hrvatski zrakoplovni savez želi se jasno odrediti o toj pojavi kojom se bave pojedinci, koji time dovode u svezu i ostale zrakoplovne discipline, posebice padobranstvo, što Hrvatski zrakoplovni savez najoštrije odbacuje kao pojavu aktivnosti visokog rizika, izuzetno opasnu za sve koji u tome sudjeluju i izravno i neizravno.

Nitko se nema pravo nazivati vodstvom base-padobrancima jer taj pojam u padobranstvu ne postoji i antipropaganda je padobranskoj vrsti, koja je četvrta u svijetu u konkurenciji 200 natjecatelja iz 50 zemalja, koja uživa punu podršku Hrvatskoga olimpijskoga odbora i Hrvatskoga zrakoplovnog saveza.

Base-jump je pojava visokog rizika koja nema nikakvih legitimnih dodirnih točaka sa zrakoplovnim sportom i koju nikada neće priznati Svjetska zrakoplovna federacija jer se ne poštuje ni minimum sigurnosti. U većini zemalja s uređenim zrakoplovnim propisima ta je pojava najstrože zabranjena i podliježe najstrožim kaznama.

Padobranstvo i sve ostale zrakoplovne grane zrakoplovnog sporta jasno su definirani postojećim zrakoplovnim propisima o zračnom prometu u RH i Sportskim pravilnicima FAI i HZS.

Dovoljno je reći da je sigurnosni minimum za otvaranje padobrana u padobranstvu 500 metara, a u base-jumpu se skače s visine od 120 metara sa zatvorenim padobranom.

Jeste li pitali tko bi odgovarao da se padobran nije otvorio? Je li direktor poslovnog objekta Zagrepčanke svjestan da bi on odgovarao da se padobran nije otvorio?

Je li taj skok bio najavljen Ministarstvu pomorstva, prometa i veza i je li izdana dozvola za taj skok?

Je li MUP odobrio takvu aktivnost?

Jeste li svjesni da time pozivate mlade da se bave samoubilačkim aktivnostima?

više

6. veljače

ROĐENDAN POZNATIH

DŽORE

DRŽIĆ (Diore da Darsa,.... (1461.) - pjesnik i dramatičar, rođen u Dubrovniku

JANJA HANŽEK (1919.) - sopranistica, operna i koncertna pjevačica, rođena u Križevcima

JOSIP DEMIROVIĆ-DEVJ (1939.) - slikar, kipar i pjesnik, rođen u Starom Baru

MIŠO CEBALO (1945.) - šahovski velemajstor, član FIDE, hrvatski reprezentativac, rođen u Zagrebu

Stephanie NATALIE Marie COLE (1950.) - američka pjevačica i pijanistica, kćerka Nat "King" Colea, rođena u Los Angelesu

PJEŠČANI SAT

1844.

- rodio se u Veselyju u Moravskoj Miroslav CUGŠVERT, pedagog, pisac i skladatelj. Osnovnu školu pohađao je u Beču i Zlataru, a gimnaziju i učiteljsku školu u Zagrebu. Godine 1889. pokrenuo je časopis Školski vrt, a razvio je i glazbeno-publicitičku djelatnost. Još 1877. pokrenuo je u Zagrebu Svetu Ceciliju, list za pučku crkvenu glazbu i pjevanje. U njemu je donosio uglavnom poučno-informativne napise o crkvenom pjevanju i orguljanju te glazbeni prilog koji je uređivao Ivan pl. Zajc s crkvenim skladbama domaćih autora i obradama hrvatskih pučkih crkvenih napjeva. Bio je to prvi pokušaj izdavanja stručnog glazbenog časopisa u Hrvatskoj.

DOGODILO SE

1952.

- Britanski kralj George VI. umro je nakon što je 14 godina proveo na prijestolju. Naslijedila ga je Elizabeta II.

1981. - U Salvadoru su vladine trupe poduzele protuofanzivu.

1982. - U budžetu kojeg je predložio predsjednik Ronald Reagan zbog rastućih troškova za naoružanje predviđen je deficit od 91,5 milijardi dolara.(M.Bo.)

IMENDANI

Pavao, Doroteja

Pavao je časno svetopisamsko ime. Etimološki dolazi od latinske riječi paullus - malen. U nas su muške i ženske inačice - Pavo, Pava, Pavko, Pavka, Pave, Pavica, Paula... Ime Doroteja sastavljeno je od grčkih riječi doron - dar i Theos - Bog. Naše su inačice ovoga imena Božidarka, Doris, Dora, Tea, Teja... U grčkoj se mitologiji Doris zvala božica mora, kći Oceana i žena starca Nereja. Grčki Doris znači i Doranka, žena iz plemena Dorana. U imenu je osnovna riječ doron - dar. Za europski je kršćanski krug ime Doris skraćenica od Doroteja.(Ž.)

HP+ pisači
Revolucionarno
Svijet bruji o tehnološkom čudu iz HP-a: 'Ovaj printer radi umjesto vas, a još čuva i okoliš'
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Filmska priča volontera iz domaće kompanije: 'U 10 godina smo prošli smijeh i suze'