Naslovnica Vijesti Hrvatska

Baričević: Osnovao sam tvrtku za globalni biznis

Bivši član uprave Coca-Cole Adria kaže da je preko offshore tvrtke Idola tražio strateškog partnera za hrvatsku tvrtku Alpheus
12. svibnja 2016. u 13:25 0 komentara 2234 prikaza
Sandro Baričević
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Jedan od poznatijih hrvatskih državljana čije se ime spominje u aferi Panama Papers, u dokumentima koji otkrivaju koje su tvrtke registrirane u poreznim oazama, jest i Sandro Baričević, bivši član uprave Coca-Cole Adria.

Savjetovanje s poslovanjem

Baričević se u tim dokumentima navodi kao vlasnik tvrtke Idola Holdings Corp. U Hrvatskoj je pak direktor tvrtke Alpheus koja se bavi savjetovanjem u poslovanju i ostalim upravljačkim poslovima. Baričević nam je prekjučer bio nedostupan kad smo pisali tekst o Hrvatima u tzv. panamskim dokumentima, no jučer nam se javio i objasnio zašto je osnovao offshore tvrtku, koja je u međuvremenu ugašena.

panama 10 Mlrd. U 10 GOD. Porezne oaze: Hrvati više od Paname vole Maršalove Otoke Tomislav Antunović Panama papers Tomislav Antunović: Ne znam zašto mi je sin na popisu

– Međunarodno trgovačko društvo Idola Holdings Corp. isključivo je osnovano zbog jednostavnijeg pronalaženja inozemnoga poslovnog partnera za hrvatsku tvrtku Alpheus. To je uobičajen i potpuno zakonit način omogućavanja globalnog poslovanja – kazao nam je Baričević. S obzirom na to da tijekom njegova boravka u inozemstvu nije pronađen strateški partner, tvrtka Idola je, kaže, ugašena.

– Izmjenom društvenog ugovora u siječnju 2015. osobno sam upisan kao član društva Alpheus na Trgovačkom sudu u Zagrebu – objasnio je Baričević.

Pokušali smo doći i do drugih hrvatskih državljana čija se imena navode u aferi Panama Papers, između ostalih i do Sanje i Gordana Bubeka koji se navode kao vlasnici tvrtke SGSB Company.

Iznajmljivanje nekretnina

Njih dvoje su inače u Hrvatskoj vlasnici i članovi uprave tvrtke Phoenix Trade iz Kukuljanova, a tvrtka je registrirana za iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup. Prema zadnjim dostupnim podacima, tvrtka je 2014. imala dvoje zaposlenih, a prihodi su joj te godine iznosili nešto manje od 1,9 milijuna kuna. Gordan Bubek nije odgovorio na naš poziv i poruku da nam se javi za komentar.

>> Sve više država dijeli informacije o računima nakon objave Panama Papersa

Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.