Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA MOSUL

Barbari IS-a drže još samo nekoliko ulica, Irak se priprema za proslavu oslobođenja

Mosul
Foto: REUTERS/Pixsell
1/3
03.07.2017.
u 16:48

Pad Mosula označit će i službeni kraj polovine kalifata.

Borci IS-a bore se u ponedjeljak za zadnjih nekoliko ulica pod svojom kontrolom u starome dijelu Mosula i čini se da je riječ o zadnjim trenucima njihova višegodišnjeg uporišta, dok se Irak priprema za proslavu oslobođenja tog drugog po veličini iračkog grada.

U žestokim sukobima iračke vojne snage prisilile su pobunjenike na povlačenje, stjeravši ih na područje blizu rijeke Tigris veličine 300 sa 500 metara, izvijestili su vojni izvori.

Nad dijelovima Staroga grada nadvija se dim, a tijekom jutra čula se snažna topnička pucnjava, prenose agencije. 

Broj džihadista IS-a koji se bore u Mosulu pao je s nekoliko tisuća, koliko ih je bilo na početku ofenzive vladinih snaga, na nekoliko stotina, tvrdi iračka vojska. 

Mosul
1/10

Prodor do Tigrisa iračkim bi snagama omogućio potpunu kontrolu nad gradom, što se i očekuje do kraja tjedna.

Očekuje se i da premijer Haider al-Abadi posjeti Mosul kako bi službeno proglasio pobjedu nad IS-om, a diljem zemlje planira se veliko slavlje. 

Mosul je najveći grad pod kontrolom Islamske države. Ondje su pripadnici IS-a prije tri godine utemeljili svoj kalifat nad dijelovima Iraka i Sirije.

Pad Mosula označit će i službeni kraj polovine kalifata. Naime, grupa još uvijek pod kontrolom ima teritorije zapadno i južno od Mosula, u kojima žive deseci tisuća civila.

Komentara 13

RO
robertbruckner
23:29 03.07.2017.

ha ha ha sad su barbari a prije ih je taj isti vecernji nazivao borcima protiv Asada hihihhihihiihhi

HR
hromcan
00:22 04.07.2017.

Pišite istinu da ie taj isti IS stvoro SAD i naravno naoružao ih jer su se digli i borili protiv Assada, a sad su prisiljeni boriti se protiv njih jer su vidjeli da Rusi preuzimaju incijativu... Tako su stvorili talibane i Alkaidu..

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
17:22 03.07.2017.

Bojim se, da će se rat prenijeti u još većem obimu nego do sada u Europu u obliku terorizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije