Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grafiter koji je u deset godina postao besmrtnik

Banksy: Junak slijepih zidova

Banksy-txt.jpg
import
28.04.2007.
u 19:01

Banksy ne radi samo grafite. Njegove serigrafije i crteže kupuju likovi poput Christine Aguillere, koja je lanjskog listopada otvorila stampedo bogatih kupnjom otisaka Kraljica Victoria u lezbijskom prizoru i šest portreta Kate Moss u Warholovu stilu, svaki za 25 tisuća dolara. Hvale ga jednako Brad Pitt i najcjenjeniji likovni kritičari, a što bi još uz to poželio čovjek čiji su radovi još proljetos prodavani na dražbama po sto tisuća dolara komad?

Tko je doista Banksy
Rado bi ostao anoniman. Čak ni u ekskluzivnom intervjuu, jedinom javnom istupu, nije se udostojio niti pokazati svoj lik, a kamoli potvrditi je li razgovor autentičan.

Ni sada, nakon što je u srijedu njegov grafit prskan preko šablone na željeznoj ploči postigao cijenu veću od pola milijuna dolara, on i dalje ostaje bezimen i bez lika. Stanoviti Steve Lazarides ulici Greek u Sohou ekskluzivno prodaje njegove crteže, slike i grafite u galeriji Laz Inc., te uređuje njegove službene stranice na webu.

Jedini komentar koji je o svemu izrekao nelikovnim putem u manifesta na tim stranicama bio je citat iz dnevnika potpukovnika Mervina Willeta Gonina koji opisuje isporuku ruža za usne logorašima nacističkog stratišta Bergen-Belsen kao “čin koji je oslobođenima pomogao da što brže povrate svoju ljudskost”.

Anonimnost mu je, kao i novac, potrebna zbog akcija na otvorenom, a novac omogućava da si ispuni mnoge dobre zamisli.

Društveni komentar
Gdje god nađe dobar slijepi zid obogatit će ga društvenim komentarom. Na jednom će bristolskom našpricati prozor spavaonice koji uokviruje gnjevnoga muškarca i razgolićenu ljepoticu, a za klupčicu prozora jednom se rukom, viseći na pročelju, drži nag muškarac. Slavan je i londonski grafit na zidu s čijega je donjeg dijela otpala žbuka u obliku trokuta i zijevnule su cigle; preko njega je narisao propisno služavku koja kao da je podigla “zavjesu” od žbuke i tamo gurnula pometeno smeće.

Na londonskom Trafalgarskom trgu slavan je grafit dvojice bobija skinutih kaputa u strastvenom zagrljaju francuskog poljupca koje, prikazan s leđa, začuđeno u crvenom dresu Manchester Uniteda promatra pokojni George Best. Nezaboravan je i prizor bankomata koji proždire djevojčicu.

Banksy je društveni komentator kojemu, za dobru ideju, uopće nije važno koliko je zid velik i je li u slikanje uložio puno vještine i truda. Njegovo je maslo što je uz mnogo nadzornih kamera po Londonu u njihovom vidnom kutu šablonom nasprejao tvrdnju: “Ovdje se nema što snimiti”, a ta je tvrdnja ukrasila i mnogo prizora gdje turisti snimaju zamorno jednake “razglednice”.

Popis glavnih psina
Iako su mu najraniji grafiti s kraja devedesetih nastali u Bristolu, gdje je djelovao s grafiterskom skupinom DryBreadZ Crew, kako mu je popularnost rasla, a sve više novca omogućavalo mu je sve drskije akcije, one su postajale i sve maštovitije.
U londonskom zoološkom vrtu dvometarskim je slovima na nastambi pingvina napisao “Dosta već te ribe”, a na bristolskoj nastambi slona “Hoću van. Tu je hladno. Timaritelj smrdi. Ubija me dosada.”

U siječnju 2001. otputovao je u Meksiko u pobunjenu pokrajinu Chiapas koju drže ljevičarski gerilci da bi iz solidarnosti oslikao golemi mural.

Saboterskim je porukama u New Yorku ruglu izvrgnuo muzeje MoMa, Metropolitan, brooklynski i Prirodoslovni muzej, a u domovini je napao galeriju Tate. U Britanskom je muzeju 2005. neopažen oslikao strop spiljskim prizorom pračovjeka koji gura kolica u samoposluživanju.

Veliku je akciju imao u Palestini u kolovozu 2005. kada je komentirao zid kojim se Izrael ogradio od palestinskog teritorija na zapadnoj obali, naslikavši dijete s lopaticom i kanticom iz pješčanika koje je probilo u njemu rupu, sjednu djevojčice koja je preko zida poletjela s rukovetom balona, ljestve za prebacivanje preko zida... Ukupno devet murala koje su uglas i bez pozivnice nahvalila najveća kritičarska imena.

Lanjskoga kolovoza i rujna obišao je londonske dućane koji prodaju glazbene CD-ove i na 500 primjeraka albuma neslavne debitantice Paris Hilton zamijenio je naslovnice svojim unikatnim artom u kojemu je originalnu sliku zamijenio njezinim toplesom s parolama “Zašto sam slavna?”, “Što li sam uradila?” i “S kojom svrhom postojim?”. Nekoliko je tih CD-ova na eBayu prodano po 750 funti.

Guantanamo Disneyland
Lanjskoga rujna odjenuo je seks lutku na napuhavanje u narančasti kombinezon zatvorenika iz Zaljeva Guantanamo, stavio joj kapuljaču te ruke i noge svezao lisičinama i takvu je figuru pomiješao sa zabavnim objektima rollercoastera Big Thunder Mountain Ride u kalifornijskom Disneylandu.

Ima dosad tri knjige i tri izložbe. Osobno ga poznaju navodno samo Simon Hattenstone iz Guardian Unlimeteda i Damon Albarn iz benda Blur, kojima je napravio jedan omot. Navodno je visok i mršav, liči na kombinaciju glumca i pjevača Jimmyja Naila i rapera Mikea Skinnera. Rođen je navodno 1974. godine i zove se Robert Banks.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije